Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Sårskador sköldpadda

Inledning

Även om sköldpaddor till stor del är täckta av en sköld, kan sårskador uppstå i huden på huvudet, på benen och på svansen.

Orsak

Orsakerna är som på de flesta djurslag oftast olyckor av olika slag. Djuret fastnar någonstans, kommer i kontakt med något vasst eller råkar ut för något annat som river upp huden. En annan vanlig orsak till sårskador, är skavsår. Om skölden är förvuxen eller deformerad kan den skava mot ben, svans eller huvud eftersom det blir för trångt för dessa kroppsdelar att fritt röra sig ut och in. När det handlar om vattensköldpaddor, är det ganska vanligt att infektioner i huden orsakar sårskador. Dålig vattenhygien med ökade bakteriehalter kan ge hudinfektioner med öppna sår som resultat. Bitskador behandlas i en separat artikel. 

Symptom

Symptomen är uppenbara eftersom en sårskada brukar synas tydligt. Förutom själva såret kan dessutom vävnaden vara svullen och missfärgad. Vid infektion kan man se vanligtvis ett fast var och det kan lukta illa. Om sårskadan eller infektionen är omfattande, kan det hända att sköldpaddan haltar eller på annat sätt visar tecken på smärta eller obehag.

Diagnos

Diagnos ställs via en yttre undersökning.

Vid infektion är det bra att ta en bakterieodling. Om infektionen verkar omfattande kan det vara befogat med en röntgen för att se om det kan ha spridit sig till skelettet.

Behandling

Om såret är färskt och djupt kan det vara nödvändigt att sy det. Äldre eller infekterade sår bör inte sys utan dessa ska få läka sekundärt (av sig själva). Är såret infekterat måste man behandla med antibiotika lokalt och/eller allmänt. Har man tagit en odling vet man vilket antibiotika som är mest effektivt.

Om det är en vattensköldpadda kan man behöva torrlägga den tills såret är läkt.

Om såret uppstått till följd av ett skal som skaver måste skalet slipas till så att såret kan läka i lugn och ro.

Förebyggande

Alla olyckor kan inte förebyggas men självfallet bör man göra miljön så säker det bara går. Vassa utskjutande föremål i omgivningen bör undvikas. För att undvika sårskador till följd av smutsigt vatten i fallen med vattensköldpaddor, bör man se till att man har fullgod akvarieutrustning med en effektiv pump och ett bra filter. Man bör dessutom sköta städningen ofta så att sköldpaddan får tillgång till friskt vatten.

När det gäller skavsår från ett förvuxet eller defekt skal kan man endast förebygga detta genom att från början se till att utfodra och sköta sköldpaddan rätt. Med rätt kost, tillräcklig mängd kalk och UV-ljus är riskerna för skaldefekter små. Mer om skötsel finns att läsa under “Bra att veta”

Forum Reptil

  • Skötselråd orm

    Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

  • Förstoppning sköldpadda

    Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

  • Möte med kallblodiga varelser

    Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons