Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Njursjukdom sköldpadda

Inledning

Njursjukdomar är inte lika vanligt på sköldpadda som på leguaner men det finns flera typer av njurskador som kan drabba en sköldpadda. Några exempel är degenerativa sjukdomar, njurcystor, bakterieinfektioner, amyloidos, gikt och tumörsjukdom. Vanligast är olika typer av degenerativa sjukdomar.

Orsak

Olika typer av njursjukdomar har naturligtvis olika orsaker. De som kommer att behandlas mest ingående i denna artikel, är de degenerativa sjukdomarna.

Degenerativa njursjukdomar tror man i huvudsak orsakas av felaktig diet och uttorkning. Det är framför allt ett överskott av proteiner som skadar njurarna och de sköldpaddor som i naturen är vegetarianer är känsliga för att utfodras med hund- och kattmat och annat proteinrikt foder. Även allätande sköldpaddor kan överutfodras med animalsikt protein. Det finns sköldpaddsarter som i naturen lever i mycket fuktig miljö, till exempel gulfotade skogssköldpaddor. Det är mycket svårt att i en hemmiljö hålla den nödvändiga luftfuktigheten för dessa sköldpaddor. De är extra känsliga för uttorkning men naturligtvis kan även andra typer av sköldpaddor drabbas. När kroppen är uttorkad blir det en dålig genomsköljning i njurarna vilket i längden skadar dem.

Njurcystor kan vara medfödda, amyloidos är en sjukdom där protein ”klumpar ihop sig” och lagras i njuren och gikt är en sjukdom där urinsyra lagras i leder och/eller invärtes organ såsom njurarna. Felaktig kost har en central roll vid både amyloidos och gikt. Man vet inte varför tumörsjukdomar uppstår.

Akuta njursjukdomar uppstår vanligtvis till följd av infektioner, förgiftningar, blödningar eller akut uttorkning. De vanligaste orsakerna till förgiftning är felaktigt använd antibiotikabehandling och för höga doser av D-vitamin.

Kroniska njursjukdomar smyger sig på till följd av långvarig felutfodring och kronisk uttorkning.

Symptom

Symptomen vid akuta skador är vanligtvis plötslig trötthet, upphörd aptit samt upphörd urin- och urinsyreavgång (den vita delen i avföringen).

Symptomen vid kroniska skador kan komma smygande under flera ur. Sköldpaddan magrar av, huden blir torr och skör, kalkbrist kan uppstå samt tilltagande trötthet och nedsatt aptit är vanligt. Däggdjur brukar dricka och kissa mer vid njurskador men dessa symptom är inte lika vanliga på reptiler.

Diagnos

Det finns många sätt att diagnostisera njursjukdomar. Förutom sjukdomshistorien är blodprov och urinprov är de vanligaste hjälpmedlen när man misstänker njurskada. Det första och säkraste tecknet på njurskada är en förhöjd fosforhalt i blodet samt en felaktig kalcium/fosfor kvot.

Det är svårt att se njurarna tydligt på en röntgen av sköldpadda men det kan vara till hjälp om man misstänker förkalkningar eller tumörsjukdom.

På ovan nämnda undersökningar kan man konstatera att njuren är skadad men man kan inte säga vilken typ av skada det är och det kan vara svårt att avgöra hur allvarlig den är. För detta behöver man en njurbiopsi. På sköldpadda kan man gå in i ljumsken med ett så kallat endoskop för att ta en njurbiopsi. Man behöver inte såga upp skölden.

Behandling

Behandling av njursjukdomar kan vara svår, framför allt om skadorna är kroniska. Det finns inga specifika behandlingar som gör njuren läker, utan man är hänvisad till att skona och underhålla njurfunktionen så gott det går. Eventuella bakomliggande faktorer som infektion, uttorkning och felaktig kost måste naturligtvis behandlas och rättas till.

Intensiv vätskebehandling och allmän understödjande behandling kan hjälpa, framför allt vid akuta skador. Fosforbindande medel kan underlätta för njuren och sänka fosforhalterna i blodet.

Vid allvarliga njurskador eller njursvikt bör sköldpaddan avlivas.

Förebyggande

Degenerativa njurskador kan förebyggas genom att utfodra och sköta sin sköldpadda rätt. Det är mycket viktigt att veta vilken art man har, så att man vet hur den ska utfodras och vilken typ av miljö den ska leva i.

Man kan inte förlita sig på att sköldpaddan dricker den mängd den behöver bara för att det alltid finns en vattenskål tillgänglig. Man bör både bada och duscha sin sköldpadda ofta för att hålla den fuktig. De mer krävande arterna kan behöva ett ständigt fuktat underlag eller vattenånga från en luftfuktare.

Eftersom kosten är så viktigt måste man vänja sköldpaddan vid rätt och varierad mat från början. Sköldpaddor tenderar att vilja äta en väldigt selektiv och ensidig kost om de tillåts att göra det.

 1. nallebah # nallebah Skrev

  Hej! Akut njursjukdom pga felaktig antibiotikabehandling - går det att säga om förloppet är snabbt från symptom till att den stackars sköldpaddan avlider? Misstänker att min dog pga detta. Stämmer så väl in :-(

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons