Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Tumörsjukdomar på sköldpadda

Inledning

Tumörsjukdomar drabbar inte bara oss människor utan även våra sällskapsdjur. Spontant uppkomna tumörer är vanligare på sköldpaddor än man kan tro med tanke på att de fortfarande har sina ”vilt-gener” i behåll.

Alla typer av organ kan tumöromvandlas men vanligast är att huden, skölden, lungor, mag-tarmkanal, njurar eller testiklar drabbas. Mörkertalet kan dock vara stort eftersom flera fall sannolikt gått odiagnostiserade.

Orsak

Som på människa vet man i de flesta fallen inte varför tumörer uppstår. Sannolikt är våra sällskapsdjur påverkade av samma miljöfaktorer som vi är (miljögifter, strålning mm). Man misstänker också att en del tumörformer kan vara virusorsakade.

Symptom

De flesta tumörer yttrar sig som växande knölar. Tumörer i blodet behöver dock inte yttra sig som knölar.

På sköldpadda kan det vara svårt att upptäcka invärtes tumörer eftersom kroppen är täckt av skölden. Det kan vara först när tumörer är så stor att den hindrar de invärtes funktionerna som man röntgar och upptäcker tumörer.

Beroende på var de invärtes tumörerna härrör ifrån och hur de växer kan de ge mycket varierande symptom. En tumör i mag-tarmkanalen kan till exempel hindra passagen av föda.

Utvärtes tumörer är synliga för blotta ögat.

Diagnos

Diagnos ställs vid den yttre undersökningen, med hjälp av en biopsi eller vävnadsanalys efter att knölen opererats bort.

För att upptäcka invärtes tumörer behöver man i stort sett alltid röntga.

Om man misstänker en blodtumör måste man ta ett blodprov. Man tittar då på hur blodcellerna ser ut och deras inbördes fördelning.

Behandling

Den vanligaste behandlingen vid yttre tumörer är att operera bort tumören. Tyvärr är detta svårare vid invärtes tumörer. Dels för att tumörerna oftast upptäcks i ett så sent skede men även naturligt nog, för att det är svårare att operera sköldpaddor just på grund av skölden.

Det kan även vara svårt att få bort tumörer som växer i själva skölden.

Tumörer som opereras bort bör skickas på analys för att man ska få en uppfattning om vad det är för typ av tumör, hur elakartad den är och hur stor spridningsrisken är.

Man håller även på att experimentera med och utvärdera strålbehandling och kemoterapi för sköldpaddor och andra reptiler. Det återstår dock mycket forskning och kliniska försök innan man vet hur effektiv behandlingen är.

Förebyggande

Det är svårt att förebygga tumörsjukdomar eftersom man inte vet orsakerna. Rent allmänt är det bra att låta hälsoundersöka sin sköldpadda regelbundet för att kunna upptäcka eventuella tumörsjukdomar på ett tidigt stadium. Man bör då inte bara göra en yttre undersökning utan även röntga och ta blodprov.

Även yttre tumörer kan upptäckas tidigt och det är alltid lättare att operera bort en liten tumör än en som hunnit växa sig stor.

Forum Reptil

  • Skäggagam misstänkt mbd

    Hej! Har innförskaffat en liten skäggagam, inte så liten kanske runt 15cm. Men bara 3-4 mån gammal. Sen vi skaffat honom har han inte velat äta. Vi har rätt uvb och inredning. Rätt fuktighet o.s.v. Förutsättningarna är som dom ska, dock började vi bli oroliga när han inte åt på…

  • Skötselråd landsköldpadda

    Lansköldpaddor är tysta, behagliga djur som lämpar sig väl för pälsallergiker. Det är dock mycket viktigt att noga ta reda på hur de lever i det vilda och hur de ska skötas i fångenskap.

  • Vikt

    Hej, jag har en vuxen dvärgskäggagam som snart är två år, och väger ca 58 g, ca 24 cm och undrar om hon behöver bli bättre på att äta?

Gå till forumet om Reptil
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons