Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Värpnöd sköldpadda

Inledning

Sköldpaddshonor kan lägga ägg trots att det inte finns en hane närvarande. En del honor gör det regelbundet varje år, företrädesvis på vår eller sommar, medan andra lägger sporadiskt eller inte alls. Värpnöd är ett ganska vanligt problem på sköldpaddor i fångenskap framför allt på vattensköldpaddor.

Orsak

En av anledningarna till att sköldpaddan inte förmår att lägga sina ägg, är att det finns något hinder i vägen. Missformade ägg, felaktigt positionerade ägg, tumörer, bölder eller urinsten kan rent mekaniskt blockera förlossningskanalen.

Andra anledningar till värpnöd är värksvaghet till följd av kalkbrist, uttorkning, allmän svaghet på grund av dålig skötsel, utfodring eller sjukdom. Ibland vill sköldpaddan inte vill lägga sina ägg eftersom det helt enkelt inte finns någonstans att gräva. Det är inte ens säkert att ägaren är medveten om att sköldpaddan är dräktig och söker en boplats.

Symptom

De första symptomen på att äggläggning är på gång, brukar vara att sköldpaddan blir väldigt orolig. Den vill ut ur sitt akvarium/terrarium/bur för att leta efter ett ställe att lägga äggen på. Den gräver och krafsar och har inte riktigt tid att äta. Ibland kan man se hur honan krystar och försöker pressa ut äggen. Är det väldigt många ägg i buken som pressar på, kan dessutom andningen bli tung och ansträngd.

Om äggen blir liggande i kroppen en längre tid, kan sköldpaddshonan bli allmänt dålig. Äggen kan bokstavligt talat ruttna och ställa till med allvarliga infektioner i buken.

Diagnos

Misstanken om värpnöd uppstår med ledning av symptomen. Eftersom det är svårt att känna på buken på en sköldpadda, brukar man vara tvungen att röntga för att ställa diagnos. Röntgen är även bra för att se om det finns synliga hinder i förlossningskanalen.

Om sköldpaddan är allmänt dålig, bör man ta ett blodprov för att få en bättre uppfattning om allmänstatus och vad som behöver behandlas.

Behandling

Det kan vara svårt att avgöra i vilket ögonblick en värpnöd uppstår, när sköldpaddan ännu inte lagt några ägg. När övergår det naturliga förloppet till ett onaturligt? Man måste helt enkelt göra en helhetsbedömning av sköldpaddans allmänna status, vilka möjligheter den haft att lägga sina ägg samt en rimlig tidsgräns för hur länge man ska vänta. Varje fall måste bedömas enskilt.

Om sköldpaddan börjat lägga ägg men inte fått ut alla, ska man inte vänta mer än 48 timmar innan åtgärder sätts in. Ju längre man väntar desto mer klibbar äggen fast i äggledarslemhinnan.

Sköldpaddor brukar svara bra på behandling med värkförstärkande hormoner. Föreligger kalkbrist måste sköldpaddan dessutom behandlas med kalkinjektioner. Vid uttorkning måste sköldpaddan ha dropp och vid infektion ska antibiotika sättas in. Om det finns hinder i förlossningskanalen måste dessa naturligtvis avlägsnas innan man sätter in värkförstärkande behandling. Ett missbildat ägg kan till exempel tömmas och försiktigt dras ut via kloaken.

Om äggen inte kommer ut efter några dagars behandling enligt ovan kan man behöva gör ett kirurgiskt ingrepp. Tyvärr är detta mycket besvärligare på sköldpaddor än på andra reptiler. Antingen måste man såga upp bukskölden eller så får man försöka gå in vid ljumsken och dra ut äggen. Att såga upp skölden ger större chans att få ut alla äggen men läkningen tar mycket längre tid och ingreppet är mycket mer påfrestande för sköldpaddan.

Förebyggande

Som med de flesta sjukdomar på sköldpaddor kan värpnöd förebyggas genom rätt skötsel och utfodring. Är djuret i bra skick och inte lider av kalkbrist, finns alla fysiska förutsättningar för en normal äggläggning. Man måste dock vara uppmärksam på tecknen på förestående äggläggning och ordna med en eller flera bolådor för sköldpaddan att gräva i.

Forum Reptil

  • Skötselråd orm

    Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

  • Förstoppning sköldpadda

    Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

  • Möte med kallblodiga varelser

    Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons