Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kloakframfall sköldpadda

Inledning

Kloakframfall betyder att kloakslemhinnan ”vänder sig ut och in” eller svullnar så kraftigt att slemhinnan putar ut genom kloaköppningen. Problemet är ganska vanligt på alla typer av reptiler och i ägarens ögon kan det se ganska otäckt ut.

Orsak

Det kan finnas flera bakomliggande orsaker till kloakframfall men oftast beror det på att sköldpaddan av olika orsaker krystar. Vanligtvis handlar det om krystningar till följd av förstoppning, värpnöd eller urinsten. Om sköldpaddan lider av kalkbrist är risken större för alla dessa sjukdomar.

Ett framfall kan också orsakas av en bitskada av till exempel en annan sköldpadda som biter mot svansen och trasar sönder vävnaden så att kloakslemhinnan faller fram.

Det är viktigt att skilja ett kloakframfall från penisframfall. Sköldpaddshanens penis är väldigt stor och köttig och har man inte sett den förut kan man tro att det är kloakslemhinnan som hänger ut när det i själva fallet är penisen.

Symptom

Symptomen är väl synliga. Rödaktig slemhinna av varierande storlek hänger ut från kloaken. Slemhinnan kan vara blödande och/eller missfärgad.

Om sköldpaddan dessutom lider av förstoppning, urinsten eller värpnöd kan den vara allmänpåverkad i varierande grad. Den kan vara trött, ha svårt att passera avföring, krysta samt äta sämre.

Diagnos

Diagnosen ställs vid den kliniska undersökningen men det är bra att komplettera med röntgen och blodprov för att leta efter ägg som sitter fast, förstoppningar, urinsten och/eller eventuell kalkbrist.

Behandling

Kloakframfall är ett akutfall. Det är viktigt att behandling sätts in så tidigt som möjligt eftersom slemhinnan blir allt mer skadad ju längre tid den hänger ut. Om man inte kan åka till veterinären så fort man ser skadan, måste man hålla framfallet fuktigt tills man kan få hjälp.

Om slemhinnan är fräsch stoppar man tillbaks den och sätter några suturer i kloaköppningen för att hålla vävnaden på plats. Om slemhinnan är väldigt skadad, nekrotisk (död vävnad) eller infekterad kan det hända att man måste operera bort en bit.

Det är självfallet viktigt att åtgärda även underliggande tillstånd och behandla sköldpaddan allmänt.

Antibiotika är ett måste eftersom det är omöjligt att hålla området bakteriefritt.

Förebyggande

Man kan förebygga kloakframfall genom att sköta sin sköldpadda på bästa sätt. Genom att ge bra med kalktillskott, utfodra rätt och vara uppmärksam vid eventuell äggläggning, kan man förhindra många kloakframfall. Läs mer om skötsel av sköldpaddor under ”Skötselråd”.

När det gäller bitskador måste man veta att det är sällsynt att två sköldpaddshanar, framför allt vattensköldpaddor, kommer överens hela livet. Det är bättre att ha dem i separata akvarier/terrarier från början.

Forum Reptil

  • Skötselråd orm

    Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

  • Förstoppning sköldpadda

    Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

  • Möte med kallblodiga varelser

    Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons