
Har du någon gång funderat på hur det skulle vara att stå med en lång slingrande kropp framför dig på ett undersökningsbord? Ormen är där för att den är sjuk och du förväntas kunna göra den frisk..
För majoriteten av befolkningen är det en upplevelse att kunna gå och titta på sköldpaddor, ödlor och ormar på Skansen. Att känna på dem och kanske rent utav förstå hur man lyfter dem på rätt sätt, skulle många betrakta som en bedrift. Men att förstå hela deras anatomi, beteende och vilka sjukdomar de kan drabbas av och dessutom kunna åtgärda dem, är många led fram.
Inom vanlig sjukvård har vi läkare som antingen är medicinare, kirurger, hudspecialister, ögonspecialister mm. Veterinärer förväntas vara all-inclusive och dessutom på kroppar, som åtminstone inte till det yttre, påminner speciellt mycket om oss själva.
Hur röntgar man en sköldpadda på bästa sätt? Hur lungsköljer man den? Och hur hjälper man en orm som är akut sjuk i värpnöd?
Detta är frågor som veterinärer kan ställas inför. De allra flesta veterinärer i landet åtar sig inte reptiler och säger nej till att hjälpa förtvivlade djurägare som hör av sig. Man kan inte direkt klandra dem om man vet om att under den 5 1/2 år långa utbildningen, som krävs för att få legitimationen, finns idag ingen inriktning på reptiler och andra exotiska djur.
Vexotic är en förening för veterinärer med speciellt intresse för dessa djur. Tillsammans med VMF (Veterinärmedicinska Föreningen) anordnar man två stora föreläsningar per år för att försöka fylla tomrummet på kunskap. Tanken är att deltagarna ska få en introduktion till att kunna möta och hjälpa skal- och fjällbeklädda patienter och deras ägare.
Medan övriga Sverige är hemma och julfejar, bakar lussekatter och springer på julmarknader har ett hundratal inbjudna veterinärstuderande och veterinärveteraner samlats på Kåren, VMF´s högkvarter, strax intill Ultuna djursjukhus för att lyssna på ”En föreläsning om kallblodiga varelser”.
Det ska handla just om sjukdomar hos reptiler och talare är ingen mindre än Veterinären.nu´s egen veterinär; Marianne Tornvall. Hon har under många år varit ett begrepp i veterinärvärlden och är en väldigt populär föreläsare. Hon besitter en helt unik kunskap när det gäller samtliga exotiska djurslag och till Mälaren Smådjursklinik, strax utanför Sigtuna där hon jobbar till vardags, kommer patienter ifrån hela landet för att få bästa vård.
Vad behöver man då veta som veterinär och vad vet djurägarna om sina djur?
..Coccidios.. Cryptosporidios..Mykloplasma..Hexamita.. För en icke insatt och taget ur sitt sammanhang kan man tro att detta är någon slags trollformel, men det är namnen på några av de vanligaste sjukdomarna hos reptiler. Deltagarna fick ett 16-sidors häfte vad man bör känna till som veterinär. Trots en del kluriga ord (undertecknad var den enda icke veterinärutbildade närvarande) så var detta en mycket rolig föreläsning.

Ont i hjärtat gjorde det dock att få veta att många av dessa sjukdomar kunde undvikas om ägarna till dessa djur kände till betydelsen av god hygien och skötsel.
Vikten av att hålla rent och byta vatten ofta i akvariet kan inte nog understrykas. Marianne berättade att det är vanligt att djurägare vill bygga ett så fint akvarium som möjligt och sätter in en mängd rekvisita, men då blir det också övermäktigt att hålla rent och städa så ofta som behövs. Den från början goda intentionen, leder istället till att djuren lever i en ”bakteriebuljong”, vilket alltid förr eller senare leder till sjukdomar.
Likaså är rätt utfodring viktig att känna till. Sköldpaddor kan t ex få förvuxen näbb av för mycket protein och sjukdomar orsakade av kalkbrist är också vanligt.
Detta var en mycket uppskattad föreläsning. Både studenter och veteraner antecknade så att datorer och pennor glödde.
Frågar man folk i allmänhet vad de förknippar med ”exotiska djur” så kommer svaret med stor sannolikhet vara; ormar, ödlor, färgglada grodor och håriga spindlar och liknande.
I veterinärsammanhang är ”exotiska djur” inte bara reptiler utan innefattar även kaniner, marsvin och andra gnagare, fåglar och iller mm, så för dessa ”vanliga” djur, som har växt mycket i popularitet de senaste 10-15 åren, finns väldigt begränsad hjälp att få om det blir sjuka.
Dessa 5 timmar bokstavligen flög iväg och det är dags att ge sig ut i kylan igen.
Jag kom hit nyfiken med många frågor och lite skräckblandad förtjusning för ödlor och ormar. Går nu härifrån förälskad i dessa djur och vill veta ännu mer. Har förstått att de inte är lättskötta då de ej är domesticerade, men väldigt spännande och färgstarka individer.
Om de verkligen är ”kallblodig”, det vet jag inte..
Här kan du testa dina reptilkunskaper
1. Vilka av följande djur har 2 penisar?
A) Ödlor
B) Sköldpaddor
C) Ormar
2. Vad betyder det om en orm ligger med undersidan upp?
A) Den sover
B) Den är död
C) Den är sjuk
3. Vad är sant angående skalet på sköldpaddor?
A) Det är som en nagel och inte speciellt känsligt
B) De kan känna om man andas på dem
C) Det är som en hård sköld och de känner inte om man knackar på dem
4. Vad är den vanligaste anledningen att reptilägare kontaktar veterinären?
A) Djuret har börjat ändra färg
B) Djuret har slutat äta
C) Djuret sover hela tiden
5. Du klappar en ödla och den sluter ögonen, vad kan det betyda?
A) Det är ett uttryck för att den gillar mig och tycker det är skönt
B) Den vill sova
C) Lägg av! Låt mig vara ifred!
Rätt svar: 1:A & C 2:C 3:B 4:B 5:C
Läs gärna mer om reptiler här på vår hemsida. Marianne delar med sig av både skötselråd och information om olika sjukdomar hos dessa djur mm.
Kort fakta om Vexotic
Bildades 1991 och hette då kloaken men bytte namn till Vexotic 2001. Föreningens intresseområde är framför allt kaniner, burfåglar, kräldjur och små gnagare. Man träffas, diskuterar och försöker sprida kunskap till veterinärer om dessa djurslag genom att anordna kurser och föreläsningar. Är du veterinär eller djursjukvårdare och intresserad av exotiska djur så kan du bli medlem för 100 kr.
För mer info, gå in på deras hemsida: www.vexotic.se
Kommentarer (2)
Logga in för att kommenteraHej Yannick!
Vad kul att du läst artikeln och hörde av dig! Ja, det är verkligen bra om fler veterinärer och djursjukvårdare intresserar sig för dessa djur. (Angående fråga 1 så står det i artikeln att rätt svar är just A & C ;)
Allt gott och tack för ditt svar!
Kul att fler veterinärer samt djursjukvårdare intresserar sig för de exotiska arterna!
Men det bör påpekas att rätta svaret på fråga 1 är A och C då alla arterna i ordningen squamata (masködlor, ödlor och ormar) har hemipenis :)