Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Böld katt

Inledning

Bölder, eller abscesser som de också kallas, består av ansamlingar av var under huden. Varet består av bakterier och vita blodkroppar. Vanligen är det utekatter som drabbas eller katter i flerkattshushåll eftersom den vanligaste orsaken är bit eller rivskador från andra katter.

Orsak

Katter har sylvassa klor och tänder. När de river/biter till så uppstår ofta bra små punktformade sår i huden medan skadorna under huden kan vara omfattande och fulla av bakterier från kattens klor eller mun. Såren i huden läker snabbt men bakterierna blir instängda i underhuden där de förökar sig i rask takt. Kroppens immunförsvar känner av intrånget av främmande partiklar och skickar dit mängder med vita blodkroppar. Dessa försöker förstöra bakterierna och då bildas det sekret som kallas var. Det kan snabbt bli ansenliga mängder under huden.

Symptom

En eller flera ömmande svullnader varsomhelst på kroppen. När bölden blir tillräckligt stor skadas huden över den av syrebrist pga blodet inte längre når ut i den spända huden och till slut brister bölden. Allt var kan då rinna ut. Ofta är varet mycket illaluktande.
En fylld böld ömmar kraftigt, katten kan ha feber och är ofta smärtpåverkad och kan då vägra att äta eller röra på sig.

Diagnos

Vid undersökning av katten. Är man osäker på vad för slags knöl det är kan man försöka suga ut var ur den.

Behandling

Bölden bör punktera och eftersom det är smärtsamt bör katten sövas eller få rejält med lugnande och smärtstillande. Efter punktering spolas bölden ur och ett dränagerör/slang sys fast i hålet för att hålla bölden öppen i 3-5 dagar så att det nya var som bildas kan rinna ut.
Antibiotika används ofta men har bölden bara tömt sig behövs ofta inget antibiotika utan katten kan klara ut infektionen själv.
Smärtstillande medicin kan ge i form av tex Metacam eller Tolfedine.

Förebyggande

Innekatt i enkattshushåll minskar risken för kattslagsmål betydligt. Annars ingen.

Forum Katt

  • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

    Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

  • Pratande katt om nätterna..

    Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

  • Glaukom katt

    Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2024 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.