Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Böld katt

Inledning

Bölder, eller abscesser som de också kallas, består av ansamlingar av var under huden. Varet består av bakterier och vita blodkroppar. Vanligen är det utekatter som drabbas eller katter i flerkattshushåll eftersom den vanligaste orsaken är bit eller rivskador från andra katter.

Orsak

Katter har sylvassa klor och tänder. När de river/biter till så uppstår ofta bra små punktformade sår i huden medan skadorna under huden kan vara omfattande och fulla av bakterier från kattens klor eller mun. Såren i huden läker snabbt men bakterierna blir instängda i underhuden där de förökar sig i rask takt. Kroppens immunförsvar känner av intrånget av främmande partiklar och skickar dit mängder med vita blodkroppar. Dessa försöker förstöra bakterierna och då bildas det sekret som kallas var. Det kan snabbt bli ansenliga mängder under huden.

Symptom

En eller flera ömmande svullnader varsomhelst på kroppen. När bölden blir tillräckligt stor skadas huden över den av syrebrist pga blodet inte längre når ut i den spända huden och till slut brister bölden. Allt var kan då rinna ut. Ofta är varet mycket illaluktande.
En fylld böld ömmar kraftigt, katten kan ha feber och är ofta smärtpåverkad och kan då vägra att äta eller röra på sig.

Diagnos

Vid undersökning av katten. Är man osäker på vad för slags knöl det är kan man försöka suga ut var ur den.

Behandling

Bölden bör punktera och eftersom det är smärtsamt bör katten sövas eller få rejält med lugnande och smärtstillande. Efter punktering spolas bölden ur och ett dränagerör/slang sys fast i hålet för att hålla bölden öppen i 3-5 dagar så att det nya var som bildas kan rinna ut.
Antibiotika används ofta men har bölden bara tömt sig behövs ofta inget antibiotika utan katten kan klara ut infektionen själv.
Smärtstillande medicin kan ge i form av tex Metacam eller Tolfedine.

Förebyggande

Innekatt i enkattshushåll minskar risken för kattslagsmål betydligt. Annars ingen.

Forum Katt

  • Akta er för Häsinge Smådjurs klinik för lurendrejeri!

    Hade varit hos nämnda veterinären för en specifik tandverk hos min katt. Klinken försökte pracka på en "Paket" på 2600 kr. där de tar röntgenbilder för att sedan behandla tanden. Men jag var tydlig på att problemet med den specifika tanden måste åtgärdas. Katten behandlades i kliniken en hel dag…

  • Kastrerad 7-årig hankatt betäcker filtar

    Hej! Jag har en 7-årig hankatt som kasterarder så snart han blivit könsmogen. Han har sen en tid tillbaka börjat betäcka filtar, kuddar och kläder. Han ”bestiger” filten/kudden, tar ett nacktag (filten eller kudden i munnen), “könsdelen” tittar fram samt att han volkalkserar så grannarna vaknar. Vad beror det på…

  • Roligaste katterna jag sett!!!

    Var bara tvungen att dela med mig av den här bilden... :D Jag och min kille har skrattat hela kvällen!!!!! Hittat på: https://sketchgrowl.com/collections/cat-portraits

Gå till forumet om Katt
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons