Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Råttgiftsförgiftning på katt

Inledning

Förgiftning på grund av råttgift är inte vanligt bland katter.  Katter är vanligen så kräsna att de inte äter råttgift frivilligt och risken att förgiftas genom att äta råttgiftsförgiftade möss är ytterst liten. I dag är det framför allt råttgifter som orsakar rubbningar i blodets förmåga att levra sig som används och därför avhandlar denna artikel bara dessa gifter.

Det kan i sammanhanget nämnas att upprepat intag av gift generellt sett är farligare än en enstaka dos.

Orsak

I Sverige används råttgift innehållande warfarin och kumatetralyl och så kallade “superwarfariner” (bromadiolon och difenakum) mot både möss och råttor. Gifterna stör produktionen av så kallade koagulationsfaktorer i levern. Utan dessa faktorer kan blodet inte stelna (levra sig, koagulera). Ett litet sår kan leda till att individen förblöder. Faktum är att det inte ens behövs sår utan minsta stöt eller rörelse ger upphov till inre blödningar.
Den kemiska reaktionen i levern består i att ett enzym som bearbetar K-vitamin blockeras. Det leder till brist på K-vitamin som behövs för att aktivera flera koagulationsfaktorer.

Superwarfariner kallas super på grund av att de har en mycket långvarigare effekt än vanligt warfarin.

Symptom

Trötthet och depression kan vara tidiga tecken men ofta noterar djurägarna problemet först när det blir blåmärken och svullnader i huden och blödningar i slemhinnor. Blödningar i slemhinnor ses lättast i munnen och i ögonen. Det börjar som små illröda ”penseldrag” för att övergå i sammanhängande stora röda områden. Om blödningarna är koncentrerade inne i kroppen, tex i brösthålan eller tarmen, så är slemhinnorna istället bleka.

Andningen kan vara snabb och ytlig (tachypne = snabb andning). Lyssnar man på lungorna och hjärtat med stetoskop så kan de normala ljuden vara dämpade på grund av att bröstkorgen fylls med blod (så kallad hemothorax , av hemo = blod, thorax = bröstkorg).

Blod i avföring och kräkningar samt i urin kan förekomma.

Diagnos

Ovanlig diagnos och ofta vet inte djurägaren att katten har ätit råttgift. Vid blödningar i slemhinnor och hud eller om det är blod i bröstkorg och bukhåla så väcks dock ofta misstanken speciellt om det inte finns någon annan uppenbar förklaring. Ett blodprov där man mäter blodets förmåga att koagulera kan styrka misstanken och räcker vanligen för att man ska inleda behandling medan man funderar på om det kan finnas någon annan mer ovanlig förklaring till blödningarna. Vanliga blodprov är protrombin-tid (PT) och aktiverad partiell tromboplastintid (APTT).

Andra sjukdomar/skador som orsakar blödningar är exempelvis ehrlichios (anaplasmos) som orsakar brist på blodplättar (trombocyter; brist på trombocyter kallas trombocytopeni), bilolyckor och medfödd blödarsjuka. Ofta kan man med sjukdomshistorien och andra blodprover utesluta sådana orsaker.

Behandling

Vet man med sig att katten ätit råttgift bör man snarast åka in till veterinär för att ge kräkmedel. Hemmagjorda kräkmedel med salt avråds ifrån då man riskerar att förgifta katten med salt vilket i sig kan ha dödlig utgång.

Oavsett om man lyckas få katten att kräkas eller ej så inleds sedan behandling med K-vitamin. De första doserna bör injiceras men sedan går det bra att behandla med tabletter. Koagulationsvärden, framför allt protrombintid, bör kontrolleras regelbundet för att se att normala värden uppnåtts. Kontrollen bör pågå tre till fem dagar efter avslutad K-vitaminbehandling. Hur länge behandlingen behöver fortsätta beror på hur mycket råttgift och av vilken typ katten har ätit. Superwarfariner kan kräva behandling i en månad eller mer.

I akuta skeden kan blodtransfusioner eller plasmatransfusioner behövas. Plasma är blod utan blodkroppar dvs den proteinrika vätska som blodkropparna flyter i. Plasman består till stor del av just koagulationsfaktorer så i ett kritiskt läge kan en transfusion av plasma rädda liv. Likaså kan röda blodkroppar behövas om förlusten varit stor. Vid alla transfusioner ska katten stanna på djursjukhus för övervakning då allergiska reaktioner kan förekomma och katten vanligen behöver annan understödjande behandling som tex syrgas och dropp.

Förebyggande

Se till att katten inte kommer i kontakt med råttgift genom att ha det inlåst och att lägga förgiftat bete på ett sådant sätt att det är oåtkomligt.

 1. ulla_johansson # ulla_johansson Skrev

  Vilket hyckleri!  Ni tycker att det är så hemskt att katter blir ihjälplågade av råttgift som människor har lagt ut till katter. Och att det är så hemskt när katter och hundar får i sig råttgift av “misstag”.  Men ni verkar inte bry er det minsta om att råttgift är tillverkat och avsett för att plåga ihjäl råttor och möss. Och ni verkar inte heller bry er om att råttor och möss förgiftas av råttgift dygnet runt.
  Råttgift skall stoppas!  Och då främst för att det plågar ihjäl råttor och möss på ett mycket barbariskt sätt.
  Råttor och möss är hemlösa, och det måste byggas skyddade reservat för dessa utsatta djur. Vilda råttor och möss skall behandlas med värdighet och beskydd på samma sätt som andra vilda djur.

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons