Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hornhinnesår katt

Inledning

Skador på hornhinnan (kornea) kan vara allt från bara några celler djupt till total perforation så att ögats innehåll rinner ut. Hornhinnan är extremt känslig för smärta, minsta skräp innanför ögonlocken är mycket besvärande, vilket de flesta nog har upplevt.

Hornhinnan är relativt tunn (mindre än 1mm tjock) men mycket seg. Den består ytterst av ett tunt lager med celler (epitel), sedan ett tjockt lager med proteiner (stroma) som är mycket noga organiserade för att hornhinnan ska bli genomskinlig, innerst finns ett till lager med celler (endotel). Mellan stroma och endotel finns ett tunt membran som kallas descemets membran.

Katter får ibland en specialvariant där hornhinnan under ett sår dör och bildar en sårskorpa. Detta kallas för cornea nigrum, korneasekvester eller kornea-mumifiering. Se mer nedan.

Orsak

Vanligast när någon form av trauma (våld) mot ögat tex en kattklo, en gren som slår till över ögat osv. Andra orsaker kan vara ett främmande föremål (tex ett frö som hamnar innan för ögonlocken och skaver hål) eller inrullning av ögonlocken (entropion) som medför att hud och päls skaver mot ögat.

Ingen vet riktigt varför katter drabbas av korneasekvestrar men man misstänker att herpesvirus kan vara inblandat i många fall. Troligen är det dock så att många olika typer av skador på hornhinnan kan utlösa förändringen.

Symptom

Smärtan får katten att knipa med ögonlocken, tårar rinner från ögat, pupillen kan bli pytteliten (kramp i pupillmuskulaturen utlöses av smärta från hornhinnan), hornhinnan blir grumlig under och runt såret, ibland ses varigt sekret.

Vid mera kroniska sår ses blodkärl växa in i hornhinnan.. Blodkärlen gör att kroppen snabbare kan bygga upp en ny frisk hornhinna.

Korneasekvester ses initialt som en bärnstensfärgas missfärgning av hornhinnan för att successivt bli tjockare och mörkare. Till slut ser det ut som en riktig sårskorpa och kan då vara så tjock att den går igenom hela hornhinnan.

Vid stora perforerande sår läcker ögat ibland så kraftigt att det sjunker ihop, regnbågshinna (iris) hänger ut genom såret och ögat fylls med blod. Detta är en mycket allvarlig situation med risk för att ögat förstörs för gott och måste opereras bort. Även vid tillsynes små perforerande skador (bara som ett nålstick) finns risk för allvarliga skador och inflammationer inne i ögat med risk för blindhet. Om linsen skadas och punkteras blir det nästan alltid en så allvarlig inflammation att ingen medicinering kan rädda ögat.

Diagnos

Ibland kan såret ses med blotta ögat men inte alltid. För att hjälpa veterinären att undersöka ögats yta finns en färg som kallas fluorescein. Den fäster inte på ögats normala yta (dvs den fäster inte i epitelet) men den fäster i proteinlagret under (stroma). Så vid en sårskada, då ju cellerna på ögats yta är borta, färgas hela såret neongrönt.

En fruktad situation är när såret är så djupt att bara det innersta membranet (descemets membran) är helt. Fluorescein fäster inte i descemets membran men eftersom det fäster i kanterna på såret blir resultatet en rund grön ring med ett glasklart centrum. Ögat kan då brista vilket ögonblick som helst så ytterst försiktg hantering är av yttersta vikt. Se mer nedan under behandling.

Fluorescein fäster inte i korneasekvestrar men ofta runt omkring. Utseendet brukar vara så uppenbart att diagnosen blir självklar.

En del veterinärer har tillgång till en så kallad spaltlampa vilket är ett mikroskop som hålls i handen och möjliggör detaljerad inspektion av ögats främre delar( till och med linsen) med 10-16 gångers förstoring. Med spaltlampan kan alltså ytterst små skador upptäckas, skador som inte kan ses med blotta ögat.

Behandling

Ytliga sår behandlas ofta bara med antibiotikasalva. Antibiotikan i sig läker inte såret men det håller bakterier borta under läkningen. Bakterier kan annars förvärra såret och till och med orsaka en nedbrytningsprocess av hornhinnan som i värsta fall leder till att det går hål på ögat. Detta kallas för smältande hornhinnesår.

Vid kraftig spasm i pupillen kan atropindroppar ges. Atropin förlamar tillfälligt pupillmuskulaturen med resultat att pupillen blir maximalt vidgad. Effekten är mycket påtaglig och den stora pupillen orsakar ofta konstiga grönblå reflexioner från ögat. Detta beror på att man ser mer ljus reflekteras tillbaka från den bakre delen av ögat och är inget farligt. Effekten av atropin kan sitta i många dagar, till och med veckor, efter avslutad medicinering.

Observera att atropin smakar mycket illa och de flesta katter brukar dregla kopiösa mängder efter att ha fått atropindroppar. Det är inte farligt men kan orsaka problem med medicineringen eftersom katten snabbt lär sig sambandet mellan ögondroppar och illamående. Atropin bör av denna anledning bara användas om det är absolut nödvändigt.

Vid svårläkta ytliga sår kan man ibland behöva ta till något som kallas för debridering. Detta innebär att man med topz eller skalpellblad skrapar bort lösa epitelceller (ofta hänger dessa i stora sjok i sårkanterna) och ruggar upp sårytan för att bereda väg för nya friska epitelceller att växa in och läka såret. Rutinerade ögonveterinärer kan göra detta på vaken, lokalbedövad katt men de flesta väljer att ge katten lugnande eller söva den för att kunna göra debrideringen.

Vid djupare sår, där man är rädd för att det ska gå hål på ögat, kan man behöva ta till operativa ingrepp, Det vanligaste är en så kallad lambå eller konjunktivallambå. Man tar helt enkelt och klipper loss en flik av ögonslemhinna (den som täcker ögonvitan) och vrider ner den till såret. Flikens spets sys fast så att den täcker hela såret. Fliken blir då en förstärkning av hornhinnan lokalt och genom att den fortfarande sitter fast med övriga ögonslemhinnan så kan vita blodkroppar och andra celler, via blodkärl i slemhinnan,, snabbt komma fram till såret och bekämpa bakterier och bygga upp en ny hornhinna.

Lambån får vanligen sitta kvar resten av kattens liv. Med tiden brukar den tunna ut betydligt och blir kvar som en ärrvävnad. I de allra flesta fall störs inte kattens syn nämnvärt av detta.

Operationen görs i narkos och med hjälp av ett operationsmikroskop.

Korneasekvester kräver en operation som kallas för keratektomi. Det innebär att det förändrade området (+ lite marginal) skärs/hyvlas bort med skalpell. En ytlig keratektomi är relativt enkel att göra men i svåra fall måste en bit av hela korneatjockleken tas bort och det sår som då uppstår är mycket svårt, ibland omöjligt, att reparera. En riktigt tjock lambå kan ibland rädda ögat.

Perforerande sår kräver ofta mer än en lambå. Såret måste sys precis som vilket hudsår som helst. Har ögat dessutom sjunkit ihop måste man försöka klippa bort skadad iris och försöka fylla ögat med vätska igen. Att få ihop hornhinnesår är ofta inte så svårt, det svåra är att få bukt med inflammationen och infektionen inne i ögat.

Givetvis måste katten vara sövd för att man ska kunna sy i ögat. Vanligen syr man med en tråd som försvinner av sig själv p några veckor.

Vid perforerande sår och ibland vid djupa sår får man en inflammation i ögat. Det kan kräva behandling med antiinflammatoriska mediciner (tex som kortison) och allmän antibiotika (dvs antibiotika i tablettform).

Förebyggande

Att förebygga sår är inte lätt men se upp med glosögda, trubbnosiga katter som lätt skadar ögonen. Var också försiktig när katter ska introduceras för varandra. Kattklor är sylvassa och perforerar lätt hornhinnan ända in till linsen.

Forum Katt

  • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

    Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

  • Pratande katt om nätterna..

    Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

  • Glaukom katt

    Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons