Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Fettlever katt

Inledning

Sjuklig leverförfettning är en av de vanligaste leversjukdomarna hos katt. Sjukdomen går under flera olika namn bla hepatisk lipidos (hepar = lever, lipid = fett), fettlever eller leverförfettning.

Orsak

Den exakta mekanismen bakom sjukdomen är inte helt utredd men den drabbar framför allt feta katter som av någon anledning svälter. Kroppen försöker då utnyttja sina fettreserver men på grund av någon brist i ämnesomsättningen så lagra fettet istället in i levercellerna. Levercellerna arbetar inte längre som de ska och levern blir inflammerad för att till slut sluta fungera. Tillståndet blir då livshotande.

Symptom

Ofta är katten redan sjuk av andra anledningar men vid leverproblem ses först diffusa symtom som illamående, matvägran, avmagring, kräkning och trötthet. Ju sämre levern fungerar desto mer påverkad i allmäntillståndet blir katten, slemhinnor och hud blir gulaktig (gulsot eller ikterus), till slut kan katten fall i koma och dö.

Diagnos

Vid all typ av matvägran/svält misstänker man att levern är eller är på väg att förfettas. Diagnosen kan egentligen bara säkert ställas om man tar vävnadsprov (biopsi) från levern men många gånger är katter med fettlever så sjuka att man inte vill söva dem för att ta sådana prover. Istället tar man blodprov och kontrollerar där framför allt enzymerna ALP och ALAT som ökar vid leverskada. En stegring av gallsyror indikerar också att levern inte arbetar som den ska.

Levern kan också undersökas med röntgen och ultraljud. Båda metoderna kan då visa en förstorad lever med rundade kanter. Ultraljudet kan dessutom visa hur leverns insida ser ut vilket kan avslöja andra diagnoser tex tumörer.

Behandling

Om möjligt bör man försöka lokalisera en grundorsak till svält och behandla den. Ofta är just leversvikten det enda man hittar och då blir behandlingen framför allt allmänt understödjande med dropp och korrigering av rubbningar i blodsalter och pH-värden.

Antibiotika kan vara motiverat om man misstänker en infektion (bakterieväxt) i levern. Många har dock en allt för stor tro på att antibiotika hjälper mot det mesta. Så är inte fallet och med tanke på hur snabbt resistenta bakterier sprider sig så ska antibiotika inte användas annat än om man har en tydlig indikation om att det verkligen behövs.

Viktigast av allt är att mata katten med ett bra foder så att man bryter den negativa svält-spiralen. Kroppen får då åter energi utifrån och behöver inte bryta ner sina fettreserver varpå leverförfettningen upphör Många gånger krävs det att man opererar in en sond på halsen, en sond (plastslang) som leder direkt ner i magsäcken. Via den kan flytande föda sprutas in utan att man behöver besvära katten speciellt mycket. Är katten för dålig för att tåla en sådan narkos så finns enklare, små, sonder som kan ledas in via nosen.

För att stoppa kräkningarna finns många olika mediciner som minskar syraproduktionen och illamående.

Förebyggande

Eftersom feta katter ligger i riskzonen (även för andra sjukdomar) bör man alltid sträva efter att ha en slank katt. Att ha en fet katt är inget att vara stolt över. Banta katten vid behov.

Katter som matvägrar måste stödmatas. Det räcker med ett par, tre dagars svält så är förfettningen igång med allvarliga skador.

Forum Katt

  • Akta er för Häsinge Smådjurs klinik för lurendrejeri!

    Hade varit hos nämnda veterinären för en specifik tandverk hos min katt. Klinken försökte pracka på en "Paket" på 2600 kr. där de tar röntgenbilder för att sedan behandla tanden. Men jag var tydlig på att problemet med den specifika tanden måste åtgärdas. Katten behandlades i kliniken en hel dag…

  • Kastrerad 7-årig hankatt betäcker filtar

    Hej! Jag har en 7-årig hankatt som kasterarder så snart han blivit könsmogen. Han har sen en tid tillbaka börjat betäcka filtar, kuddar och kläder. Han ”bestiger” filten/kudden, tar ett nacktag (filten eller kudden i munnen), “könsdelen” tittar fram samt att han volkalkserar så grannarna vaknar. Vad beror det på…

  • Roligaste katterna jag sett!!!

    Var bara tvungen att dela med mig av den här bilden... :D Jag och min kille har skrattat hela kvällen!!!!! Hittat på: https://sketchgrowl.com/collections/cat-portraits

Gå till forumet om Katt
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons