Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fettlever katt

Inledning

Sjuklig leverförfettning är en av de vanligaste leversjukdomarna hos katt. Sjukdomen går under flera olika namn bla hepatisk lipidos (hepar = lever, lipid = fett), fettlever eller leverförfettning.

Orsak

Den exakta mekanismen bakom sjukdomen är inte helt utredd men den drabbar framför allt feta katter som av någon anledning svälter. Kroppen försöker då utnyttja sina fettreserver men på grund av någon brist i ämnesomsättningen så lagra fettet istället in i levercellerna. Levercellerna arbetar inte längre som de ska och levern blir inflammerad för att till slut sluta fungera. Tillståndet blir då livshotande.

Symptom

Ofta är katten redan sjuk av andra anledningar men vid leverproblem ses först diffusa symtom som illamående, matvägran, avmagring, kräkning och trötthet. Ju sämre levern fungerar desto mer påverkad i allmäntillståndet blir katten, slemhinnor och hud blir gulaktig (gulsot eller ikterus), till slut kan katten fall i koma och dö.

Diagnos

Vid all typ av matvägran/svält misstänker man att levern är eller är på väg att förfettas. Diagnosen kan egentligen bara säkert ställas om man tar vävnadsprov (biopsi) från levern men många gånger är katter med fettlever så sjuka att man inte vill söva dem för att ta sådana prover. Istället tar man blodprov och kontrollerar där framför allt enzymerna ALP och ALAT som ökar vid leverskada. En stegring av gallsyror indikerar också att levern inte arbetar som den ska.

Levern kan också undersökas med röntgen och ultraljud. Båda metoderna kan då visa en förstorad lever med rundade kanter. Ultraljudet kan dessutom visa hur leverns insida ser ut vilket kan avslöja andra diagnoser tex tumörer.

Behandling

Om möjligt bör man försöka lokalisera en grundorsak till svält och behandla den. Ofta är just leversvikten det enda man hittar och då blir behandlingen framför allt allmänt understödjande med dropp och korrigering av rubbningar i blodsalter och pH-värden.

Antibiotika kan vara motiverat om man misstänker en infektion (bakterieväxt) i levern. Många har dock en allt för stor tro på att antibiotika hjälper mot det mesta. Så är inte fallet och med tanke på hur snabbt resistenta bakterier sprider sig så ska antibiotika inte användas annat än om man har en tydlig indikation om att det verkligen behövs.

Viktigast av allt är att mata katten med ett bra foder så att man bryter den negativa svält-spiralen. Kroppen får då åter energi utifrån och behöver inte bryta ner sina fettreserver varpå leverförfettningen upphör Många gånger krävs det att man opererar in en sond på halsen, en sond (plastslang) som leder direkt ner i magsäcken. Via den kan flytande föda sprutas in utan att man behöver besvära katten speciellt mycket. Är katten för dålig för att tåla en sådan narkos så finns enklare, små, sonder som kan ledas in via nosen.

För att stoppa kräkningarna finns många olika mediciner som minskar syraproduktionen och illamående.

Förebyggande

Eftersom feta katter ligger i riskzonen (även för andra sjukdomar) bör man alltid sträva efter att ha en slank katt. Att ha en fet katt är inget att vara stolt över. Banta katten vid behov.

Katter som matvägrar måste stödmatas. Det räcker med ett par, tre dagars svält så är förfettningen igång med allvarliga skador.

Forum Katt

  • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

    Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

  • Pratande katt om nätterna..

    Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

  • Glaukom katt

    Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons