Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fettlever katt

Inledning

Sjuklig leverförfettning är en av de vanligaste leversjukdomarna hos katt. Sjukdomen går under flera olika namn bla hepatisk lipidos (hepar = lever, lipid = fett), fettlever eller leverförfettning.

Orsak

Den exakta mekanismen bakom sjukdomen är inte helt utredd men den drabbar framför allt feta katter som av någon anledning svälter. Kroppen försöker då utnyttja sina fettreserver men på grund av någon brist i ämnesomsättningen så lagra fettet istället in i levercellerna. Levercellerna arbetar inte längre som de ska och levern blir inflammerad för att till slut sluta fungera. Tillståndet blir då livshotande.

Symptom

Ofta är katten redan sjuk av andra anledningar men vid leverproblem ses först diffusa symtom som illamående, matvägran, avmagring, kräkning och trötthet. Ju sämre levern fungerar desto mer påverkad i allmäntillståndet blir katten, slemhinnor och hud blir gulaktig (gulsot eller ikterus), till slut kan katten fall i koma och dö.

Diagnos

Vid all typ av matvägran/svält misstänker man att levern är eller är på väg att förfettas. Diagnosen kan egentligen bara säkert ställas om man tar vävnadsprov (biopsi) från levern men många gånger är katter med fettlever så sjuka att man inte vill söva dem för att ta sådana prover. Istället tar man blodprov och kontrollerar där framför allt enzymerna ALP och ALAT som ökar vid leverskada. En stegring av gallsyror indikerar också att levern inte arbetar som den ska.

Levern kan också undersökas med röntgen och ultraljud. Båda metoderna kan då visa en förstorad lever med rundade kanter. Ultraljudet kan dessutom visa hur leverns insida ser ut vilket kan avslöja andra diagnoser tex tumörer.

Behandling

Om möjligt bör man försöka lokalisera en grundorsak till svält och behandla den. Ofta är just leversvikten det enda man hittar och då blir behandlingen framför allt allmänt understödjande med dropp och korrigering av rubbningar i blodsalter och pH-värden.

Antibiotika kan vara motiverat om man misstänker en infektion (bakterieväxt) i levern. Många har dock en allt för stor tro på att antibiotika hjälper mot det mesta. Så är inte fallet och med tanke på hur snabbt resistenta bakterier sprider sig så ska antibiotika inte användas annat än om man har en tydlig indikation om att det verkligen behövs.

Viktigast av allt är att mata katten med ett bra foder så att man bryter den negativa svält-spiralen. Kroppen får då åter energi utifrån och behöver inte bryta ner sina fettreserver varpå leverförfettningen upphör Många gånger krävs det att man opererar in en sond på halsen, en sond (plastslang) som leder direkt ner i magsäcken. Via den kan flytande föda sprutas in utan att man behöver besvära katten speciellt mycket. Är katten för dålig för att tåla en sådan narkos så finns enklare, små, sonder som kan ledas in via nosen.

För att stoppa kräkningarna finns många olika mediciner som minskar syraproduktionen och illamående.

Förebyggande

Eftersom feta katter ligger i riskzonen (även för andra sjukdomar) bör man alltid sträva efter att ha en slank katt. Att ha en fet katt är inget att vara stolt över. Banta katten vid behov.

Katter som matvägrar måste stödmatas. Det räcker med ett par, tre dagars svält så är förfettningen igång med allvarliga skador.

Forum Katt

  • Vilken kattlåda?

    Hej! Jag skulle behöva lite tips och råd om vad man kan göra med en katt som ibland bajsar utanför lådan. Sedan ett tag tillbaka har jag upptäckt att den ena katten, jag har två ragdolls, gör ifrån sig bredvid lådan istället för i den. Jag funderar på om det…

  • Desperat efter hjälp! :( / katt med sår & smuts i öronen

    Hej! Min katt Nera har haft problem med ett sår framför sitt ena öra i i ett halvår, om inte mer.. Hon blev 1 år gammal i december 2019 och är en huskatt. Jag har verkligen försökt med allting och behöver verkligen tips, råd och hjälp nu, har gråtit många…

  • Akta er för Häsinge Smådjurs klinik för lurendrejeri!

    Hade varit hos nämnda veterinären för en specifik tandverk hos min katt. Klinken försökte pracka på en "Paket" på 2600 kr. där de tar röntgenbilder för att sedan behandla tanden. Men jag var tydlig på att problemet med den specifika tanden måste åtgärdas. Katten behandlades i kliniken en hel dag…

Gå till forumet om Katt
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons