Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Dålig anderdräkt katt

Inledning

Dålig andedräkt förekommer hos katt även om det inte är ett lika vanligt problem som hos hund. Dålig lukt från munnen kan katten ha utan at det behöver bero på något sjukligt men ibland är lukten starkt och då kan det vara motiverat med en undersökning hos veterinär. Det finns flera sjukliga tillstånd där dålig lukt från munnen, eller halitosis med medicinsk terminologi, är det första uppenbara tecknet på ett allvarligt problem.

Orsak

Man kan dela in orsaker till halitosis i två kategorier.

A, När katten har ätit illaluktande föremål tex rutten mat . Det här är ett ovanligt problem då katter av naturen brukar vara mycket kräsna med vad de äter.

B, Tillstånd där bakterieväxt i mun och svalg producerar illaluktande ämnen. Bakterierna kan få fäste och växa till av många olika anledningar. Tandsten, skador på tänder, inflammerat tandkött och tumörer i mun eller svalg bildar grogrund för bakterier. FORL (Feline odontoclastic resorptive lesions) är en speciell tandsjukdom för katter där hål i tänderna uppstår innifrån. Man vet inte vad som orsakar detta men det är smärtsamt och lämnar hålrum där bakterier trivs.

Mycket ovanliga orsaker är mat som blir kvar i mun, svalg eller matstrupe på grund av nervskador som hindrar katten att svälja.

Symtom

Förutom den dåliga andedräkten beror det lite på orsaken. Tandsten brukar vara uppenbart för de flesta men tandstenen kan dölja allvarligare skador som tandfrakturer och blottade tandrötter. Inflammerat tandkött är illrött och ömt, ofta lättblödande. Vid smärtsamma tillstånd kan katten ha så ont att den inte kan äta. Man kan då ofta se katten gå fram till matskålen för att äta men sedan vänder den och går därifrån. I de fall där katten har svårt att svälja kan man se symtom som hängande käke, intensivt dreglande och oro. Katten försöker äta och dricka men kan inte eller spiller mycket.

Diagnos

Normalt görs en grundlig allmän undersökning av katten plus en del tester för att se att nervsystemet verkar fungera som det ska. För att få en korrekt diagnos krävs vanligen att katten sövs för en grundlig undersökning av munhåla och svalg. Ibland behövs tandröntgen för att se vilka tänder som är skadade och hur allvarligt skadade de är.

Behandling

Tumörer i mun och svalg försöker man om möjligt operera bort. Innan man gör drastiska operationer (idag finns möjligheter att operera bort stora bitar av käkbenet för att bli av med en tumör) så bör man ta en biopsi, dvs ett vävnadsprov, för att få veta vilken typ av tumör man har med att göra. Är det en elakartad tumör bör man tänka sig för både en och två gånger innan man bestämmer sig för operation och man ska definitivt leta efter tecken på dottertumörer i lymfknutor, lungor och bukorgan först. Har tumören redan spridit sig eller om risken att den återkommer är stor är det vanligen inte rimligt att utsätta katten för en smärtsam operation. Strålningsterapi och cellgiftsbehandling kan låta främmande för många men behandlingsmetoderna finns tillgängliga i Sverige idag och är ibland ett alternativ till operation och ibland ett komplement dvs man opererar samt strålbehandlar och/eller medicinerar med cellgifter. Allt beror på vilken typ av tumör man har med att göra.

Tandsten i sig är ett enkelt att skrapa bort och bör göras i narkos med specialanpassad utrustning som gör rent även in under tandköttskanterna. Med en vanlig tandskrapa som man köper i zoo-butiken kan man få bort det värsta på ytan men inte den tandsten som finns under tandköttet och ner i fickor. Är en eller flera tänder frakturerade eller angripna av FORL och infekterade är det vanligen att rekommendera att den/de dras ut. Inflammationen i tandköttet behandlas med bakteriedödande medel, som tex klorhexidinlösning, och i svåra fall kan antibiotika vara motiverat. Smärtstillande och antiinflammatorisk medicin bör ges för att minska besvären för katten medan skadorna läker ut.

Nervskador som orsakar svårigheter att svälja kan vara mycket svåra att åtgärda. Allt beror på den underliggande orsaken.

Förebyggande

Hindra din katt att äta illaluktande saker som tex dålig mat. Förebygg tandsten och tandköttsinflammation genom tandborstning (viktigast) och olika fodertillskott som förhindrar nybildning av tandsten eller munsköljmedel som försvårar bakterietillväxt.

Att regelbundet ta tandsten hos veterinären är ett enkelt sätt att försäkra sig om en bra munhälsa för katten. Tänk på att tänderna ska hålla hela livet.

Forum Katt

  • Utekatt som jamar och vill ut

    Hej! Vår katt är en norsk skogskatt och hon är utekatt. Första året var hon inne, men därefter har hon varit ute mer och mer. Hon är nu 3 år- Vi tycker det är mysigt när hon är inne så att vi kan leka med henne, pyssla om henne och…

  • Min katt bits och rivs

    Varför bits och rivs katten?

  • Kattunge skadad tasa

    Hej, Jag har en kattunge på 10 veckor vars framtassar drabbats av några slags sårskorpor, se bild nedan. Jag undrar om det är någon här som varit med om något liknande samt om jag bör ta honom till veterinären pga det? ”Såren” läcker inte, han kan stödja sig på tassarna…

Gå till forumet om Katt
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons