Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Felint LeukemiVirus (FeLV) katt

Inledning

Felint leukemivirus (FeLV) finns spritt över hela världen. Det drabbar bra kattdjur och leder till immunbristsjukdomar och tumörer.

Orsak

FeLV är ett så kallat retrovirus och finns i flera former. FeLV-Ajallas den vanligaste varianten.

Viruset är inte speciellt motståndskraftigt utan dör vanligen inom 48 timmar utanför ett värddjur. Smittan sprids därför vanligen direkt från katt till katt via kroppsvätskor. Viruset utsöndras framför allt i saliven så kattbett är den viktigaste smittvägen. Kattungar kan smittas redan i livmodern. Observera att en katt inte behöver ha symtom för att sprida viruset vidare.

När viruset kommit in i kroppen förökar det sig först i lymfknutor för att i nästa fas spridas ut i kroppen till mjälte, tarm och benmärg. Där infekteras vita blodkroppar som sprider sig ut i kroppen bla till spottkörtlarna så att virus utsöndras i saliven.

De flesta vuxna katter lyckas bekämpa viruset och gör sig av med det. De blir då heller inte sjuka. Hos vissa katter läger sig viruset i benmärgen i en vilande (latent) form. Det kan sedan aktiveras igen långt senare och katten blir då åter smittförande.

En del katter lyckas inte göra sig av med infektionen. De blir då kroniska smittbärare och utvecklar förr eller senare dödliga följdsjukdomar i form av tumörer eller utslaget immunförsvar. De flesta dör inom 3-4 år.

Symptom

Symtomen kan delas upp i e som beror på tumörer och de som beror på immunbrist (immunsuppression).

Tumörerna uppstår typiskt i lymfknutor och är då en form av malignt lymfom. Detta innebär att det är vita blodkroppar av typen lymfocyt som växer till okontrollerat och bildar knölar. Tumörerna kan sitta lite var stans i kroppen och symtomen beror på vilka organ som drabbas. Exempelvis kan tumören ses i ögon, hjärna och bröstkorg. Eftersom tumörsjukdomar vanligen har ett smygande förlopp så får man först lite diffusa symtom i form av feber, trötthet, nedsatt aptit, avmagring.

Immunbrist innebär att kattens immunförsvar inte förmår klara av ens den enklaste infektion. Katten drabbas då av infektioner i tex ögonen (konjunktiviter), luftvägarna (rinit och pneumoni), tandköttet (ginigivit och stomatit), i tarmen vilket leder till kronisk diarre (enterit) osv. Till slut dör katten i sviterna av någon infektion.
FeLV infektion är också en orsak till abort.

Påverkan på benmärgen leder ofta till kraftig blodbrist (anemi) vilket ses som trötthet och bleka slemhinnor.

Diagnos

Många kliniker har snabbtest för FeLV men de är inte pålitliga. 50 % av de positiva resultaten (dvs att testet säger att katten har viruset) är falska. Man ska alltså aldrig dra några förhastade slutsatser av ett sådant test. Testet är dock mycket pålitligt (om än inte till 100 %) om det är negativt (dvs att katten inte har FeLV). Snabbtestet ska alltså ses som en metod att snabbt utesluta virus från utredningen. Är svaret positivt krävs ytterligare tester för att säkerställa att katten verkligen är infekterad.

För säker diagnos bör viruset odlas fram från ett blodprov eller hittas med ett så kallat IFA-test. Eftersom det kan ta flera veckor från infektion tills viruset kan hittas i blodet så rekommenderas två provtagningar med 12 veckors mellanrum.

Behandling

Det finns ingen effektiv behandling mot kronisk FeLV-infektion. Behandlingen får istället inrikta sig på följdsjukdomarna. Idag finns möjlighet att med tex cellgifter behandla vissa tumörformer men behandlingen är krävande och få katter lever mer än 12 månader efter diagnos.
Infektioner kan behandlas tillfälligt med antibiotika.

Allmän omvårdnad med en lugn miljö och bra mat är lämpligt för katter som har FeLV kroniskt och som man därmed vet tids nog kommer att utveckla följdsjukdomar.

Förebyggande

Eftersom sjukdomen sprids från katt till katt är bästa förebyggande behandling att testa sina katter. En sjuk katt ska inte gå ute och sprida sjukdomen till andra katter. En sjuk katt ska heller inte tas in i ett hem där det finns friska katter.

Vaccin finns men man måste veta att inget vaccin är 100 % effektivt. Det är alltså inte lämpligt att sätta ihop en sjuk katt med en vaccinerad och tro att den vaccinerade är helt skyddad.

Eftersom viruset är mycket känsligt är risken att man ska ta med sig viruset in mycket liten. Innekatter behöver därför inte vaccineras. Tvärtom så finns det faktiskt en liten risk med vaccination av katt. De kan i sällsynta fall utveckla en tumör på grund av vaccinationen. Dessa tumörer är mycket elakartade. Så har du en innekatt finns ingen anledning att ta den risken.

Forum Katt

  • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

    Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

  • Pratande katt om nätterna..

    Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

  • Glaukom katt

    Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons