Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Felint immunosuppressivt virus (FIV) katt

Inledning

FIV orsakas av ett virus och har nu varit känt i cirka 20 år. Det liknar på många sätt människans HIV och leder på liknande sätt till att immunförsvaret försvagas.

Orsak

FIV är ett retrovirus som infekterar vita blodkroppar (huvudsakligen lymfocyter och makrofager) och förökar sig i dem och förstör dem. Sjukdomen har ett långsamt förlopp och drabbade katter kan leva i många år innan viruset har haft så mycket effekt att katten inte längre kan försvara sig mot infektioner.

Smittväg är framför allt via bett från smittade katter. Hankatter drabbas oftare än honkatter vilket troligen förklaras av att de har en annan livsstil dvs de slåss mer än vad honkatter gör.

En smittad honkatt som hunnit bilda antikroppar smittar normalt inte sina kattungar under dräktighet eller digivning men smittas honan under dräktigheten överförs viruset även till kattungarna.
Viruset är ovanligt i Sverige.

Symptom

Den akuta fasen passerar vanligen utan att djurägaren märker något. Katten kanske får lite feber, har lite dålig aptit, är lätt inflammerade i slemhinnor och får lite förstorade lymfknutor.

Långt senare, vanligen flera år senare drabbas katten av sjukdomar på grund av sitt försvagade immunförsvar. Det finns inget typiskt mönster för detta utan allt beror på vad katten blir infekterad av för virus och bakterier men vanliga problem är inflammationer i ögon, luftvägar, slemhinnor, tarm och hud. Förstorade lymfknutor, avmagring, återkommande febertoppar och tumörsjukdomar är också återkommande fynd.

Till slut dör katten i sviterna av någon infektion och/eller tumörsjukdom.

Diagnos

Med hjälp av ett blodprov kan man påvisa antikroppar mot viruset och eftersom ingen katt kan tillfriskna från infektionen så innebär förekomst av antikroppar att katten har viruset. Snabbtester som görs direkt på djursjukhus bör bekräftas genom att man skickar ett prov till ett specialiserat laboratorium. Man ska aldrig fatta beslut om vidare behandling eller avlivning utifrån ett blodprov som inte har bekräftats med ett uppföljande prov. Tänk också på att det kan ta åtta veckor från infektion tills katten börjar bilda antikroppar dvs under de åtta veckorna bär katten på sjukdomen utan att man kan påvisa den.

Behandling

Direkt behandling mot viruset saknas men det finns bromsmediciner som möjligen kan provas.

I praktiken handlar det dock först och främst om att ge katten en bra, trygg, stressfri inomhusmiljö (en smittad katt får inte gå ute eftersom den då kan sprida sjukdomen vidare) med bra mat. Allt för att minska risken för infektionssjukdomar och för att öka motståndskraften så långt som möjligt.

Vid sjukdom behandlar man beroende på vad som tillstött tex med antibiotika mot lunginflammation.

Det brukar också vara bra att hålla en bra munhygien eftersom många FIVpositiva katter med tiden får svåra inflammationer i munslemhinnorna.

Förebyggande

Inomhuskatter som lever ensamma drabbas inte eftersom smittan sprids från katt till katt. Vaccin mot viruset saknas så det går inte att skydda en utekatt på något sätt.

Forum Katt

  • Vilken kattlåda?

    Hej! Jag skulle behöva lite tips och råd om vad man kan göra med en katt som ibland bajsar utanför lådan. Sedan ett tag tillbaka har jag upptäckt att den ena katten, jag har två ragdolls, gör ifrån sig bredvid lådan istället för i den. Jag funderar på om det…

  • Desperat efter hjälp! :( / katt med sår & smuts i öronen

    Hej! Min katt Nera har haft problem med ett sår framför sitt ena öra i i ett halvår, om inte mer.. Hon blev 1 år gammal i december 2019 och är en huskatt. Jag har verkligen försökt med allting och behöver verkligen tips, råd och hjälp nu, har gråtit många…

  • Akta er för Häsinge Smådjurs klinik för lurendrejeri!

    Hade varit hos nämnda veterinären för en specifik tandverk hos min katt. Klinken försökte pracka på en "Paket" på 2600 kr. där de tar röntgenbilder för att sedan behandla tanden. Men jag var tydlig på att problemet med den specifika tanden måste åtgärdas. Katten behandlades i kliniken en hel dag…

Gå till forumet om Katt
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons