Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet 06-24 (helger 09-18)
 • ✓ Pris från 320 kr
 • ✓ Kostnadsfritt med vissa försäkringsbolag
 • ✓ 97% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Diabetes mellitus katt

Inledning

Diabetes mellitus eller sockersjuka som det kallas i dagligt tal innebär att bukspottskörteln inte producerar tillräckligt med hormonet insulin (absolut insulinbrist). Ibland kan orsaken vara att kroppen inte förmår svara normalt på det insulin som produceras (relativ insulinbrist).

Insulinets uppgift i kroppen är att se till att det blodsocker (glukos) som finns i blodet tas upp av kroppens celler och därmed kan användas som energi. Glukos stiger efter en måltid och normalt stiger då även halten insulin. När blodsockret sjunker finns ett system i kroppen som reglerar så att insulinet också sjunker. I en normal kropp är det här systemet hela tiden i balans.

Hos en individ med diabetes mellitus medför bristen på insulin att blodsockret blir onormalt högt. Till slut börjar njurarna utsöndra socker i urinen (glukosuri). Sockret i urinen drar till sig vatten från kroppen vilket är orsaken till att diabetiker kissar enorma mängder. För att kompensera vätskeförlusten ökar törsten.

Eftersom sockret egentligen ska användas som energi innebär detta att diabetiker kissar ut det ”bränsle” kroppen behöver. För att få energi börjar kroppen då bryta ner fett och proteiner vilket leder till avmagring. En mycket allvarlig följd av detta är att det bildas sura avfallsprodukter i blodet och så kallad ketoacidos utvecklas. Sätts inte behandling in dör katten till slut i diabeteskoma.

Orsak

Vanligaste orsaken till diebetes mellitus är att de celler i bukspottskörteln som bildar insulin förstörs. Det finns en mängd bakomliggande faktorer som predisponerar för sockersjuka tex fetma, pankreatit,  autoimmuna sjukdomar, inlagring av amyloid i bukspottskörteln mfl. Alla mekanismer bakom diabetes är inte kända.

Symptom

De klassiska symtomen är ökad törst, ökad urinproduktion, ökad aptit och avmagring. I senare stadier av sjukdomen (dvs om behandling inte sätts in) uppvisar den sjuka katten nedsatt aptit, trötthet, svaghet, kräkningar, förlust av muskler, påverkan på medvetandegraden, i extrema fall koma. Grå starr (katarakt) är ovanligt hos katt.

En sällsynt effekt av diabetes är symtom ifrån perifera nerver. Typiskt ses det som att katten ”trampar igenom” med hela hasen dvs att katten plötsligt börjar gå på hela foten istället för på tå som normalt är.

Diagnos

Med hjälp av urinprov och blodprov. Viktigaste tecknet är höga halter glukos (blodsocker) i blod och urin.

Blodets surhetsgrad, pH, bör kontrolleras. Lågt pH i blodet och förekomst av ketoner i urinen är tecken på ketoacidos och kräver omedelbar behandling. Viktigt är då även att kontrollera blodsalterna (elektrolyter) eftersom de påverkas av blodets pH. Rubbningar i elektrolyterna kan ge hjärtpåverkan med fatala arytmier som följd.

Observera att andra sjukdomar, tex cushings sjukdom,  kan ge förhöjda blodsockervärden . Även stress kan tillfälligt höja blodsockret.

Fruktosamin är ett protein som binder glukos till sig. Proteinet har en livslängd på ett par veckor och genom att mäta mängden fruktosamin ser man hur sockerhalten har varit de senaste veckorna. Eftersom många katter blir stressade av ett veterinärbesök och stress tillfälligt höjer glukosnivåerna i blodet så är fruktosamin ett utmärkt sätt att hålla koll på blodsockret.

Behandling

Katter kan ibland klara sig med tablettbehandling. För att tablettbehandling ska fungera krävs dock att det fortfarande finns en viss insulinproduktion kvar i bukspottskörteln och det är många gånger svårt att ge katter tabletter. Om tabletterna inte räcker för att ge kontroll över blodsockret på 4-6 veckor eller om katten blir sämre så måste man påbörja insulinbehandling.

En viktig faktor i behandlingen är att man ger korrekt foder. Det finns numera färdiga foder lämpliga för diabetiker vilket varmt rekommenderas.

Injektioner med insulin är bästa sättet att hålla diabetes mellitus under kontroll. Insulinet injiceras under huden 1-2 gånger per dag. Det är också mycket viktigt att man har fasta rutiner kring insulingivorna. Insulinet ska ges på samma tid varje dag, mängden motion bör vara konstant, maten ska serveras på regelbundna tider osv. Det ställs stora krav på den djurägare som ska sköta en diabetiker och många djurägare måste avstå från behandling då de inte kan klara av att ge katten korrekt vård. Vet man med sig redan från start att man inte kan klara av att hålla fasta rutiner bör man inte påbörja en behandling. Behandling med insulin ska skötas korrekt eller inte alls. Det finns inga genvägar.

Honkatter måste kastreras då hormonförändringarna kring löp annars kommer att omöjliggöra en korrekt behandling. Hormonet som stör heter progesteron och progesteron gör kroppens celler okänsliga för insulin.

Individer med sockersjuka blir gärna infektionskänsliga, urinvägsinfektioner är vanliga eftersom bakterierna trivs i den sockriga urinen. Infektionen kan, utöver att den orsakar sveda, leda till svårkontrollerad diabetes. Fungerar plötsligt inte en tidigare bra insulindos längre så bör alltid en kontroll av ett urinprov ingå i utredningen.

Blodsockret kan kontrolleras hemma med urinstickor eller med en glukosmätare (djurägaren tar själv ett blodprov, som analyseras direkt i hemmet).

Ett viktigt test under behandlingen är att göra en så kallad glukoskurva. Det innebär att blodockret följs med blodprov varje eller varannan timmer under 12-24 timmar. Då ser man direkt hur glukos varierar under dagens timmar. Man kan då upptäcka om glukosen når farligt låga nivåer eller om man får en så kallad somogyi overswing dvs att värdena snabbt sjunker ner till onormalt låga nivåer för att direkt vända och åka upp till höga nivåer. Om man bara tar ett par blodprover om dagen får man vid en somogyi overswing intrycket att blodsockret hela tiden ligger högt trots behandling och man ökar i värsta fall dosen ytterligare. Med glukoskurvan blir det uppenbart vad som händer och man kan istället sänka dosen insulin.

Det är inte ovanligt med katter som tillfrisknar från diabetes efter ett par månaders behandling. Ofta sker detta när man kommit till rätta med felaktig kost, övervikt eller andra predisponerande faktorer.

Förebyggande

Svårt men att hålla sin katt slank och vältränad är nummer ett. Undvik även onödig behandling med mediciner då vissa läkemedel, tex kortison, kan utlösa diabetes.

Annons
 1. Matilda_J # Matilda_J Skrev

  Vår katt (9 år) har fått diagnosen diabetes. Foderbyte har inte hjälpt så vi måste, om vi ska behålla henne, ge insulinsprutor två ggr per dag, pröva ut rätt dos med massa veterinärbesök som följd, samt att vi måste vara extremt uppmärksamma på hur hon mår. Hur ska man hinna detta med småbarn och jobb? Jag vill ge misse en chans, men sambon tycker att avlivning är ett värdigare och vettigare alternativ. Vad skulle ni göra??

 2. Petdun # Petdun Skrev

  Hej ! Har en hankatt som visar att han har mellitus diabetes vi ser negativt på urin och har behandlats för urinvägsinfektion och nu provar vi insulin och mjaumat (burk) har tidigare ätit science men var hungrig och såg trött ut därför kollades detta upp han har ej försäkring kan det vara detta när hans urin visar negativt .vi får så vaga svar han mår bra fin päls insulin 0,3ml 2dagligen det känns inte dom att det är detta (12år är katten) mvhpet dun

Forum Katt

 • Hungrig katthona kräks torrfoder

  Hej! Våran lilla Katthona är ett år. Sen hon var kattunge har hon ätit pussi junior och kidney support torrfoder, då den äldre katten har njursvikt. Hon har aldrig ätit speciellt mycket av torrfodret och ätit långsamt när hon fått blötmat och inte behövt/ velat ha mer än en påse…

 • Katt med öppna ögon under sömnspruta

  Min katt fick en sömnspruta, han somnade ganska snabbt men hans ögon var fortfarande öppna. Jag frågade vetrinären och han sa att de brukar göra sådär. Jag undrar bara nu ifall min katt fortfarande var medveten om vad han såg, eller är det kanske mer att vad han såg blev…

 • Kan inte äta

  Min katt har genomgått CT scanning och därför blivit sövd. Nu efteråt är hon mycket rosslig och kan inte äta. Hon försöker men verkar ha svårt för att svälja. Undrar verkligen vad som hänt. Ska ringa veterinären imorgon men just nu sitter jag här och är mycket orolig. Har någon…

Gå till forumet om Katt