
Inledning
Addisons sjukdom eller mer korrekt hypoadrenocorticism (underfunktion av binjurebarken) innebär att binjurarna inte producerar tillräckligt med hormon. Katten får helt enkelt brist på kortison och mineralkortikoider. Beroende på hur stor bristen är och hur snabbt den utvecklas kan symtomen vara mycket varierande och diagnosen är lätt att missa.
Sjukdomen är precis motsatsen till cushings sjukdom.
Orsak
Ofta är orsaken inte känd men genetiska faktorer kan ha betydelse.
Det går också lätt att framkalla så kallad iatrogen addison. Ger man höga doser kortison under en period så slutar kroppen att producera eget. Slutar men sedan tvärt hinner inte kroppen komma igång med den egna produktionen innan läget blir kritiskt. Detta är anledningen till att kortisonbehandling alltid måste smygas ut stegvis.
Symptom
Brist på mineralkortikoider gör att kroppen får svårt att göra sig av med kalium och svårt att behålla natrium. Höga halter kalium påverkar hjärtat och orsakar långsam puls samt kan ge livshotande arytmier medan brist på natrium leder till att kroppen får svårt att behålla vätska och den drabbade individen blir uttorkad. Resultatet blir en svag och trött individ med oregelbunden puls och lågt blodtryck med risk för svimningsanfall och total kollaps, så kallad Addisonkris.
Bristen på kortison leder till avmagring, kräkningar, blodig avföring, trötthet och lågt blodsocker.
Symtomen är ofta mycket vaga och kan gå upp och ner.
Diagnos
Typiskt är högt kalium och lågt natrium. Blodbrist (anemi) kan ses men maskeras ibland av att katten är uttorkad. Ibland ses höga halter av de vita blodkropparna eosinofiler (eosinofili) och lymfocyter (lymfocytos).
Njurvärden urea och krea stiger ofta till följd av uttorkningen. Även levervärdena ALAT och ALP kan vara förhöjda.
För säker diagnos krävs att man gör en sk ACTH-stimulering. ACTH är det hormon som kroppen (hypofysen) använder för att stimulera binjurarna. Man tar ett första 0-prov och injicerar sedan ACTH. Efter 1,5 timmar ska kortisonhalten i blodet stiga inom 1,5 timmar medan det hos en katt med Addison fortfarande är sjukligt låga nivåer efter samma tid.
Behandling
Tämligen enkel. Man ger tabletter med kortison och mineralkortikoider och följer upp behandlingen med regelbundna blodprover. Inledningsvis bör kalium och natrium kontrolleras varje vecka. När värdena verkar stabila kan man kontrollera dem och njurvärdena någon gång per månad första 3-6 månaderna. Beroende på hur katten mår följer man sedan upp med prover var 3e till 12e månad resten av livet. Behandlingen är livslång.
En addisonkris kan vara livshotande och kräver snabba insatser med framför allt intravenöst dropp och givetvis kortisonbehandling. Effekten av korrekt vätsketerapi brukar vara mycket snabb.
Om katten har fått sin Addison på grund av för snabbt avslutad kortisonbehandling behövs bara en kortare kur med kortisontabletter som trappas ner och avslutas på ett korrekt sätt.
Förebyggande
Finns ingen förebyggande behandling utom korrekt dosering vid kortisonbehandling för att undvika iatrogen addison.
Kommentarer (0)
Logga in för att kommentera