Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Dilaterad kardiomyopati katt

Inledning

Dilaterad kardiomyopati är numer ovanligt på katt men förekommer sporadiskt och innebär att hjärtats väggar förlorar i styrka och tunnar ut. Hjärtat kan då inte dra ihop sig ordentligt längre och klarar då inte av att pumpa bort allt blod som kommer tillbaka via venerna. Resultatet blir att blod stockas i venerna och hjärtsvikt inträder.

Det är mycket vanligt att det svaga hjärtat drabbas av rytmrubbningar, så kallade arytmier. Vanligt är så kallat förmaksflimmer.

Orsak

Dilaterad kardiomyopati kan orsakas av många olika saker. Det är alltså inte en sjukdom utan egentligen ett slutstadium som kan orsakas på många olika sätt. Tidigare var brist på aminosyran taurin den vanligaste orsaken men sedan man börjat ge taurin-tillskott i all kattmat har sjukdomen nästan försvunnit. Vid de sällsynta tillfällen den ses numer kan man oftast inte komma fram till orsaken men det kan i vissa fall möjligen finnas ärftliga orsaker.

Utöver ärftliga faktorer kan inflammationer, infektioner, vissa mediciner och växtgifter, tumörer och ämnesomsättningsrubbningar orsaka dilaterad kardiomyopati.

Symptom

Symtomen kan komma snabbt och vara dramatiska men ofta smyger sjukdomen sig på. Vanligen noterar djurägaren först att katten verkar trött och orkeslös. I takt med att sjukdomen förvärras tillstöter snabb andning, hosta pga vätska i lungorna, dålig aptit eller matvägran, svimningar, svårigheter att andas, ökat bukomfång pga vätska i bukhålan, avmagring. Lägger man handen på kattens bröst kan man känna att hjärtat slår snabbt och ofta oregelbundet (förmaksflimmer) och med ett stetoskop hörs ofta så kallade blåsljud dvs onormala hjärtljud.

Diagnos

För att ställa diagnosen gör man ett ultraljud av hjärtat där hjärtats dåliga förmåga att kontrahera vanligen är mycket uppenbar. Med ultraljud kan man även undersöka bukhålan för att kontrollera om det finns fri vätska.
Röntgen brukar användas för att undersöka lungorna. Man letar då efter tecken på lungödem = vätska i lungorna.

Ett elektrokardiogram (EKG) kan göras för att se vilken typ av rytmrubbning hjärtat lider av.

Behandling

Om möjligt bör eventuell bakomliggande orsak hittas och behandlas men i praktiken är det sällan man hittar någon förklaring…

Vätskedrivande mediciner som furosemid används för att få bort vätska i lungor och buk för att därigenom underlätta andningen. I svåra fall kan man behöva suga ut vätska ur bröst eller bukhåla för att underlätta andningen.

Taurintillskott kan i bästa fall återställa hjärtats förmåga att kontrahera om grundorsaken till sjukdomen är taurinbrist.

Digoxin kan användas för att lugna ett ”skenande” hjärta.

Syrgas kan ges vid akut andnöd, lämpligen genom att katten får sitta i en så  kallad syrgasbur.

Eftersom katter lätt får blodproppar kompletteras vanligen behandlingen med tex acetylsalicylsyra som minskar blodets förmåga att stelna och därigenom minskar risken för blodproppar.

Förebyggande

Katter drabbade av oförklarlig bör inte användas i avel. Korrekt foder eliminerar risken för taurinbrist.

Forum Katt

  • Kattunge skadad tasa

    Hej, Jag har en kattunge på 10 veckor vars framtassar drabbats av några slags sårskorpor, se bild nedan. Jag undrar om det är någon här som varit med om något liknande samt om jag bör ta honom till veterinären pga det? ”Såren” läcker inte, han kan stödja sig på tassarna…

  • Kastrerad hankatt som leker

    Hej! Jag har en liten hankatt på 6 månader som fick en bukoperation då hans testiklar fastnade i magen. Det har gått sex timmar sedan operationen och han leker i sitt klätterträd och hoppar upp på höga bänkar. Försöker få honom att lugna ned sig men det är nästintill omöjligt.…

  • Katt med tvångsbeteende

    Vår katt jamar konstant och på nätterna envisas han med att ligga på husses huvud, så fort husse rör på sig, börjar han jama och stryka sig mot hans huvud. Är detta ett tvångsbeteende eller separationsångest?

Gå till forumet om Katt
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons