Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Vaccination katt

Vaccination

Att vaccinera sin katt är ett av de bästa sätten att hålla flera allvarliga smittsamma virus-sjukdomar borta. Sjukdomar som tidigare var dödade många katter har effektivt bekämpats genom det enkla knepet att injicera försvagat eller avdödat virus under huden. Immunförsvaret får då en chans att lära sig vad känna igen viruset och lagrar den informationen. Den dagen det riktiga levande viruset försöker ta sig in i kroppen är immunförsvaret redo och slår tillbaka direkt. Sjukdomen hinner aldrig bryta ut eller blir betydligt mildare än hos en icke vaccinerad katt.

Emellanåt hör man folk högljudt förklara att vaccinationer är farliga och onödiga. Som argument och bevis framförs att det är ytterst sällan man hör någon berätta att deras katt dött av en parvoinfektion och att det finns biverkningsrisker med vacciner. Det är i sak korrekt men anledningen till att vi har så få utbrott av tex parvo är att vi vaccinerar våra katter och har gjort så länge. Om vi slutar vaccinera kommer sjukdomarna att komma tillbaka och risken att drabbas av en allvarlig biverkning är mindre än risken att dö i parvo.

Vad ska man vaccinera katten mot?

Katten bör vaccineras mot parvo (kattpest) och kattsnuva (calicivirus och herpesvirus även kallat rhinotracheit-virus) vid 8 veckors ålder och sedan igen vid 12 veckor. Vid ett års ålder vaccinerar man mot samma sjukdomar igen.

Vaccinationsrekommendationer för vuxna katter kan variera lite beroende på var man läser men det är allmänt accepterat att med det smitttryck vi har idag så räcker det att vaccinera mot parvo vart tredje år medan man bör vaccinera mot kattsnuva årligen för att ha ett fullgott skydd. Katter som bara vistas inomhus bör ändå vaccineras mot kattpest eftersom det viruset lätt kan följa med husse eller mattes hem via skor och kläder.

Det finns andra vaccin på marknaden idag mot tex coronavirus och chlamydophila (klamydia) som kan vara motiverat i enstaka fall tex om man har problem med infektion i ett katteri eller om man ställer ut katten. Diskutera med din veterinär. Vaccination mot rabies är bara aktuellt om man ska resa utomlands.

Biverkningar

Dagarna efter vaccinationen förekommer ibland lite feber, aptitlöshet och trötthet men det går snabbt över av sig självt. Ibland förekommer även lokal svullnad vid injektionsstället men även dessa svullnader läker av sig självt även om det kan ta lite tid.

Mer allvarliga biverkningar som kräkningar, diarre och svullnad i luftvägar är ovanliga. Veterinär bör kontaktas så att man kan få en bedömning om behandling behövs. Vid svullnad ges ofta en injektion med kortsion för att dämpa symtomen. Om det påverkar resultatet av vaccinationen är inte utrett.

En allvarlig komplikation är vaccin-orsakade sarkom. Sarkom är elakartade tumörer som kan uppstå vid injektionsstället där de växer infiltrativt dv sförgrenar sig ut i omgivande vävnad. Det aggressiva växtsättet gör att de är svåra att operera bort och prognosen är vanligen dålig om katten drabbas. Risken för sarkom är dock en på tio tusen (= en sjuk katt per tiotusen vaccinerade) eller mindre så risken att dö av parvo är fortfarande många gånger större än risken att dö av sarkom.

Man bör undvika att vaccinera katten om den har symtom på sjukdom, är undernärd eller har nedsatt immunförsvar tex på grund av pågående medicinering. Man bör även undvika att vaccinera dräktig kattor.

Forum Katt

  • Vilken kattlåda?

    Hej! Jag skulle behöva lite tips och råd om vad man kan göra med en katt som ibland bajsar utanför lådan. Sedan ett tag tillbaka har jag upptäckt att den ena katten, jag har två ragdolls, gör ifrån sig bredvid lådan istället för i den. Jag funderar på om det…

  • Desperat efter hjälp! :( / katt med sår & smuts i öronen

    Hej! Min katt Nera har haft problem med ett sår framför sitt ena öra i i ett halvår, om inte mer.. Hon blev 1 år gammal i december 2019 och är en huskatt. Jag har verkligen försökt med allting och behöver verkligen tips, råd och hjälp nu, har gråtit många…

  • Akta er för Häsinge Smådjurs klinik för lurendrejeri!

    Hade varit hos nämnda veterinären för en specifik tandverk hos min katt. Klinken försökte pracka på en "Paket" på 2600 kr. där de tar röntgenbilder för att sedan behandla tanden. Men jag var tydlig på att problemet med den specifika tanden måste åtgärdas. Katten behandlades i kliniken en hel dag…

Gå till forumet om Katt
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons