Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 08:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Att träna sin katt att resa

Att träna sin katt att resa

Kattägare prisar ofta kattens självständighet och ser charmen i en egensinnad individ som gör som den själv vill och inte lyder befallningar. Men det finns gånger som kattägare önskar att de hellre hade en hund. De fåtal gångerna är nästan uteslutande när semestern närmar sig och man ska ut och resa eller när man behöver åka till veterinären. Hur många gånger har man inte hört kattägare sucka över svårigheterna att fånga in katten när man tagit fram transportburen? Katten anar oråd och vips så är den borta och jakten är i full gång.

Den årliga vaccinationen t ex kan bli ett mindre trauma. Veterinärbesöket tar max 15 min, men att få tag i katten, tvinga in den i buren för att sedan ta den på en bilfärd som kan innebära både åksjuka, andra olyckor eller helt enkelt en katt som skriker oavbrutet och kanske får andningsbesvär av stressen, kan vara en pärs som tar X antal timmar i anspråk och man är helt slut efteråt.
En del kattägare orkar inte med detta och skjuter upp veterinärbesöket alltför länge och för en del blir semesterresan bara ett problem för man vet inte vad man ska göra av katten om man inte hittar en lämplig kattvakt.

Ska det behöva vara så här? Är katter verkligen helt odugliga som resenärer? Vad kan man göra åt problemet?

Under en välbesökt föreläsning på Universitetdjursjukhuset UDS, gav Anja Temdahl Sundström, legitimerad djursjukskötare, lite handfasta tips som ni ska få ta del av. Som hjälp och assistent hade Anja med sig sin egen katt Jesse James.

- Det första man bör tänka på är att planera i god tid och försöka undvika all form av onödig stress. Ju mer förberedd man är, ju bättre för en själv och för katten.
Få katter är naturligt förtjusta i varken transportburen eller bilen och behöver därför vänjas successivt vid båda.

- Börja med att ha transportburen stå framme i bostaden under några veckor. Lägg in en mysig filt och någon godis till katten, så att den får en positiv bild av transportburen. En del tror att belöningstaktik bara fungerar för hundar, men det fungerar för katter också.

- Lek kan också vara ett sätt att närma sig buren, då katten är avslappnad och på gott humör.

- Börja stänga buren korta stunder så att katten ser att inget obehagligt händer. Ge även belöning och var uppmuntrande.

- När katten vant sig vid buren kan man ta med den på en liten promenad och börja med bara korta bilturer, kanske runt kvarteret och sedan ökar man på. Det är viktigt att alltid vara lugn själv.

- Att börja i liten skala är inte bara träning för katten utan också för dig själv att hantera katten i den här typen av situationer. Det kan även vara avgörande för att katten får snabb vård om den skulle bli akut sjuk eller skadad.

- Val av transportbur kan också ha betydelse hur lyckat det hela blir. Har man en katt som inte är van vid mycket människor och är lite skygg av sig, kan det vara en fördel med en bur som täcker ganska mycket, så att katten känner sig skyddad. Att täcka med en filt kan självklart också fungera.
Har man däremot en katt som vill ha full koll på sin omgivning, kan det vara att föredra en mer öppen variant.

- Känner man att man inte hunnit träna katten tillräckligt för att få in den i buren utan problem, kan det gå lättare att backa in katten i buren. Då kan katten inte ta spjärn med benen, och den behöver inte känna att den tappar kontrollen då den fortfarande kan se vad som händer utanför buren.

- Om man ska till veterinären är det också bra att tänka igenom vad man ska säga och vad man vill få undersökt, så att man inte behöver stressa katten i onödan med att flytta den in och ut ur buren onödigt många gånger.

En del kattägare tycker att det värsta kan vara att få tag i katten och en del katter vägrar att bli lyfta.
Då gäller det att avgränsa ytan så mycket som möjligt innan det är dags att åka. Börja med att ha katten i ett stängt rum. En klassiker är ju att katten sätter sig längst in under sängen och vägrar komma fram självmant. Då gäller det att inte bli stressad själv. Gå istället ut ur rummet en stund och låt katten vara och gå inte in innan du är lugn själv. Sedan får man börja avgränsa ytan mer och mer tills katten kommer in i transportburen. Blir katten aggressiv och fräser och vägrar kan det hjälpa att lägga en liten filt eller handduk över den och lyfta eller fösa den försiktig in i buren.
Det är också bra att tänka ut och planera för hur man ska göra en ”infösning” på smidigaste sätt, innan det är dags, så att man slipper flytta en massa möbler och stressa katten i onödan.

När man såg hur lätt det var för Anja att förflytta Jesse James in och ut ur buren, så trodde väl alla närvarande att de hade tränat detta sedan han var liten kattunge. Men faktum var att Jesse James var en hittekatt som Anja adopterat ifrån Uppsala katthem. Till en början var transportburen något som orsakade honom stor stress.

Anja och katten Jesse James

- Det finns inga hopplösa fall, säger Anja. Även om katten hatar att bli lyft så kan man träna den till det. Det behövs bara mycket tålamod och envishet och att respektera kattens integritet. Ta det alltid lugnt och belöna framstegen.

Att kunna resa med sin katt utan alltför mycket stress skulle innebära en stor lättnad för många kattägare och katter. Råden här ovan kan synas ganska självklara, men det gäller att komma igång med träningen i tid. Om några månader är det semester och kanske katten ska få följa med till landet i år? Dessutom, att kunna ta katten till veterinären på ett smidigt sätt kan ju vara helt avgörande om den blir sjuk eller skadad.

Viktigt att tänka på:

Att åka med katten lös i bilen, utan transportbur, är inget vi rekommenderar och kan vara direkt livsfarligt, då katten kan skymma sikten för föraren. Det är också lättare att göra rent en transportbur än att behöva skura bilsäten om en olycka sker.
Ska katten resa längre måste den få göra pauser för att kunna gå på lådan, samt dricka vatten och äta. Tänk då på att ha alla dörrar och fönster stängda. Att ha med ett koppel och sele kan också vara bra.

Ps. Om ni läste min artikel om Bobby ifrån Östersund, världens största kattligist, så kan nämnas att på hans pluskonto är att han är en mycket van och duktig resenär som varje sommar får åka med matte och husse till stugan på Öland där han älskar att ligga och sola på altan och lyssna till havets vågor.

Lycka till med träningen!

Forum Katt

  • Röd prick i örat

    För ungefär en månad sen upptäckte jag en röd prick i örat på en av våra katter. Han har aldrig haft problem med huden eller något tidigare så jag reagerade. Tänkte att det kanske var ett myggbett. Det verkar dock inte klia, bara när jag rör vid det. Då är…

  • Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 2376

    Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 237673581889))) Phas 24 uair a chloig ráthaithe, saoránacht, cártaí Id, ceadúnas tiomána, dioplómaí, céimeanna, teastais seirbhíse atá ar fáil. Seirbhísí víosa turasóireachta agus gnó atá ar fáil do chónaitheoirí gach 50 stát agus gach náisiúntacht ar fud an domhain. Tá…

  • Ny kattmamma flåser hela tiden

    Min katt födde igår kväll 5 kattungar, hon har alltid varit frisk o lekfull katt, nu när hon ammar o håller om kattungarna flåser hon jätte mycket då munnen öppnas o tungan sticker ut en bit, ser hur snabbt hon andas och hur hjärtat dunkar... kan det vara något fel…

Gå till forumet om Katt
Annons