Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Att resa utomlands katt

Inledning

För den ressugne är det sedan flera år möjligt att ta med sig sin hund eller katt när man reser inom EU. Det går numera även bra att resa till ett antal andra länder som godkänts av Jordbruksverket tex USA. För sällskapsdjur från ett stort antal länder gäller dock fortfarande120 dagars karantänsvistelse vid ankomst till Sverige. Innan du läser vidare är det viktigt att du är medveten om att reglerna kan ändras med kort varsel och att det därför är viktigt att alltid kontrollera med Jordbruksverket vilka regler som gäller för tillfället INNAN du reser. Kontaktuppgifter och utförlig information hittar du på www.sjv.se. Nedanstående text är bara tänkt som en översiktlig sammanställning av reglerna för återresa till Sverige från andra EU-länder.

Identitetskontroll

Innan du påbörjar hela proceduren att förbereda ditt djur för resa är det viktigt att kontrollera att det är id-märkt . Utan id-märkning kan din veterinär inte styrka att han har vaccinerat mot rabies och kontrollerat rabiesskyddet med ett blodprov och du kan heller inte bevisa att det är samma djur som fått vaccinationer som du står med i Tullen.

För införsel till Sverige godkänns både chip-märkning och tatuering i öra (men observera att landet du reser till kanske har andra regler och kräver chip-märkning). En chip-märkning ordnas lätt hos veterinären och kan göras samma dag som man gör första rabiesvaccinationen.  Tatuering kräver att djuret sövs eller sederas vilket är en mer omständlig procedur.

Rabiesvaccination

Rabies är en dödlig sjukdom och det är oerhört viktigt att vi inte får in sjukdomen i Sverige, både för djur och människors skull.

För att skydda resande djur måste man vaccinera dem. Det räcker ofta att vaccinera bara en gång men vaccinerar man en extra gång ca 3-4 veckor efter första sprutan så får immunförsvaret en påminnelse och skyddet blir därmed lite bättre.

120 dagar efter vaccinationen (själva dagen då sprutan ges räknas ej) tar man ett blodprov och analyserar halten antikroppar mot rabies. Om nivån (titern) av antikroppar är tillräckligt hög (>0,5IE/ml)är provet godkänt och ett pass kan utfärdas.  Observera att det finns djur som aldrig lyckas bilda tillräckliga halter av antikroppar. De kan då inte få ett pass utfärdat och får då vackert stanna hemma.

Beroende på vilket vaccin som används gäller rabiesvaccinationer olika länge. Minst ett år men vissa vacciner räcker i tre år. Observera att detta är vad som krävs för att komma in i Sverige igen. Vissa länder kräver tex årlig omvaccination mot rabies oavsett vilket vaccin som använts. Vaccinationen måste göras om innan den slutar gälla annars blir man tvungen att börja om från början med vaccination, vänta 120 dagar, ta nytt blodprov och vänta för att se om det blir godkänt.

Hela proceduren från första spruta till utfärdat pass tar vanligen ungefär ett halvår så det gäller att vara ute i god tid.

Hund/katt-pass

I passet skriver veterinären ner vem som är ägare, djurets identitetsuppgifter (framför allt id-nummer men även när id-märkningen är gjord, hur djuret ser ut mm), när rabiesvaccinationen är gjord och hur länge den är giltig. Det finns också en särskild sida där veterinären bekräftar att ett rabiesblodprov har tagits och att rabiestitern är godkänd.

Längre bak i passet finns även sidor där avmaskning, andra vaccinationer, fästingbehandlingar mm kan skirvas ner. Observera att endast en veterinär får fylla i passet.

Rävens dvärgbandmask

Rabies är inte den enda farliga sjukdomen som lurpassar på svenska djur på semester. En av de värsta sjukdomarna, som vi absolut inte vill ha in i Sverige, är rävens dvärgbandmask (latin, echinococcus multilocularis). För att hindra att den kommer in med hundar eller katter är det viktigt att en avmaskning sker utomlands inom tio dagar innan hemresan. Dvs du måste uppsöka en veterinär som avmaskar ditt djur och intygar i passet att så har skett. Sedan har du tio dagar på dig att resa in i Sverige igen.

Avmaskningsmedlet måste innehålla någon av substanserna prazikvantel eller epsiprantel. Eftersom det inte är säkert att veterinären du kommer till har lämpligt avmaskningsmedel hemma så kan det vara klokt att själv ha med sig ett par doser. Godkända preparat kan köpas i Sverige i tablettform och tas med på resan men du får alltså inte själv göra avmaskningen utan det måste intygas av en veterinär.

Checklista

Kontrollera alltid med Jordbruksverket att det land/länder du tänker åka till omfattas av reglerna kring EU-passen och att det inte finns några undantag. Kontrollera även med respektive lands ambassad vad som gäller för införselregler dit. Det vore ju snopet att åka iväg med ett godkänt Svenskt pass bara för att bli stoppad vid texfranska gränsen för att man inte uppfyller de franska kraven på rabiesvaccination.

Adresser till ambassader och andra länders Jordbruksverk hittar du på www.sjv.se.

Tänk på att det finns sjukdomar i andra länder som det kan vara lämpligt att förebygga mot, exempelvis leptospiros, leishmanios och hjärtmask. Svenska veterinärer har sällan detaljkunskap om vilka sjukdomar som graserar runt om i Europa och övriga världen så ett tips är att kontrollera med en lokal veterinär åtminstone om du planerar en längre vistelse i ett område.

Forum Katt

  • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

    Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

  • Pratande katt om nätterna..

    Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

  • Glaukom katt

    Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons