Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons
Sponsras av MSD InterVet

Tre viktiga saker som kattägare brukar missa

Sponsras av MSD InterVet

Att få hem en gullig kattunge är mångas dröm. Ibland kan det nästan kännas som om man får hem en bebis och det kan vara svårt att tyda nytillskottets signaler.

Vill du få smarta tips och råd om hur du håller din katt pigg och frisk genom livet?

Klicka här

En vanlig missuppfattning är att katter är enklare att ta hand om än hundar eftersom de ”klarar sig själva”. Men katter behöver precis som hundar också omtanke och aktivering, både psykiskt och fysiskt. Dagliga lekstunder och gos är jätteviktiga för att en katt ska må bra.
Många tror också ett besök till veterinären bara behövs när katten redan är skadad eller sjuk. Men för att du och din katt ska få ett så långt liv som möjligt tillsammans är det som regel mycket bättre att förebygga skador och sjukdomar än att behandla när de redan uppkommit.

Här är tre vanliga misstag som många kattägare gör.

1. Kattägare glömmer bort att vaccinera

I Sverige bör alla katter vaccineras mot kattpest och kattsnuva. Kattpest är en dödlig sjukdom som helt kan undvikas genom vaccination. Hur ofta katten ska vaccineras beror på livssituationen men den första vaccinationen bör ske redan hos uppfödaren när kattungen är runt åtta veckor gammal. Om din kattunge inte skulle ha fått sin åttaveckorsvaccination kan din veterinär kan hjälpa dig att ta fram ett vaccinationsprogram som passar för just din katt.

Här kan du läsa mer om vaccinering och vad du bör tänka på

2. Kattägare missar hälsokontrollen

Du bör förstås själv undersöka din katt med jämna mellanrum för att se att den exempelvis inte har fått en fästing eller något sår när den har varit utomhus. Dessutom bör du ta din katt till veterinären på en årlig hälsokontroll. Det är på den årliga hälsokontrollen som sjukdomar eller andra hälsoproblem, t ex tandproblem, kan fångas upp i ett tidigt skede. Ju tidigare problemen upptäcks desto bättre är oftast prognosen.

3. Kattägare glömmer bort att skydda katten mot parasiter

Fästingar, loppor och inälvsmask är alla parasiter som kan drabba katter. Just nu är det högsäsong för fästingar och för ägare till utekatter är dessa kryp ingen ovanlig syn. Katter drabbas mer sällan än hundar av fästingburna sjukdomar men om du upptäcker en fästing är det bra att ta bort den så snabbt som möjligt för att slippa infektioner på bettstället. För att slippa fästingar kan man behandla sin katt med något av de läkemedel mot fästingar som går att köpa på apotek. Vissa läkemedel är receptfria och andra kräver recept från en veterinär. Det finns både halsband och spot-on-lösningar, med olika lång effekt. Din veterinär kan hjälpa dig att hitta det fästingskydd som passar bäst för just din katt.
Kattloppor finns framför allt i södra delen av Sverige men kan drabba katter i hela landet och vara ett problem året om. Vid behandling av kattloppor är det viktigt att behandla alla djur i hushållet och använda ett läkemedel som bryter loppans livscykel för att förhindra återsmitta.
Kattungar bör rutinmässigt avmaskas mot spolmask då de kan smittas via mjölken de första dagarna efter födseln. För vuxna katter rekommenderas avmaskning endast vid konstaterad förekomst. Det finns olika avmaskningsmedel att välja mellan beroende på vilken inälvsmask katten smittats av.

Här kan du läsa mer om parasiter hos katt

Forum Katt

  • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

    Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

  • Pratande katt om nätterna..

    Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

  • Glaukom katt

    Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons