Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Vinnarna i Feliways tävling utsedda!

Vinnarna i Feliways tävling utsedda!

Våra vinnare

Ett stort grattis till våra tre finalister;

1:a plats
Christina Lindblad

2:a plats
Bernt Pedersen

3:e plats
Connie Husfloen

Veterinären.nu och Feliway har en spännande tävling ihop! Var med och namnge Feliways maskot och tävla om fina priser till din katt! Läs texten nedan om Feliways katt och gå sedan in på Veterinären.nu’s Facebook-sida och rösta på det namn du tycker passar bäst. Länken till Veterinären.nu’s Facebook-sida hittar du längre ned.

“Idag är jag en bekymmerslös katt men så har det inte alltid varit. Förr led jag av så kallat ”oönskat beteende”. Jag klöste på soffan, urinmarkerade och avskydde att åka bort. Efter ett veterinärbesök visade det sig att jag var stressad och fick tips om att prova Feliway. Efter det har allt fallit på plats, och nu lever jag i harmoni.

Jag vill nu hjälpa mina kattkompisar som har ett oönskat beteende med tips och råd hur Feliway kan vara till hjälp.”

Läs mer om Feliway här. Feliway.se

Vinn fina priser

1: a pris - Jutekasse med Feliway Doftavgivare och Spray, Bok (Susanne Hellman Holmström, ” Din katts beteende”, maskot

2:a pris - Jutekasse med Feliway Spray, bok, maskot

3:e pris - Jutekasse med Feliway Spray, maskot


Markerar din katt inomhus? Klöser den på möblerna? Eller blir den väldigt stressad när den ska transporteras?

Feliways produkter skapar välbefinnande och lugn till katter med oönskat beteende. Feliway är en feromonlösning som är en syntetisk motsvarighet till kattens ansiktsferomon. Produkterna hjälper katten och kan förebygga stress som katten kan uppleva i nya eller utmanande situationer.


Vad är feromoner och hur påverkar dessa din katt?

Feromoner är inget vi kan se, lukta eller ta på, utan det är en kemisk ordlös kommunikation mellan individer. Alla däggdjur utsöndrar feromoner och katter använder dessa bland annat för att markera sitt territorium. När katten känner sig trygg i sin miljö avsätter den ansiktsferomoner, genom att stryka kinden, från hakan till örat mot föremål. Detta verkar lugnande och relationsskapande på katten och hjälper den att orientera sig i sin hemmiljö Katter är beroende av sitt luktsinne för att tolka kemiska signaler i sin omgivning. Just doftkommunikationen är väldigt viktig för en katt i kommunikationen med andra katter. Feromonerna utsöndras från körtlar, hud och slemhinnor och är placerade på olika delar av kroppen. De kan signalera en fara, en hona i löp eller avge lugnande signaler. Kattens
känsloläge och beteende påverkas alltså av feromoner.

Feromoner finns bland annat i kattens trampdynor och mellan tårna. Genom att klösa markerar katten sitt revir och detta gör den oftast på väl synliga platser. En ny katt som kommer in i ett rum där en annan katt markerat sitt revir undviker helst just den platsen.

Katten kan även avge så kallat alarmferomoner från tassarna, vilket kan varna andra katter i till exempel väntrummet hos veterinären; här är det obehagligt, så fly om du kan.

Ska katten följa med på semestern i sommar? Tänk på att många katter känner ett stort obehag vid transport och precis som människor kan de också bli åksjuka!

Att transportera katter är inte alltid så enkelt, många katter upplever det som ett stressmoment att lämna sin hemmiljö, placeras i sin bur och sedan transporteras. En stressad och orolig katt kan börja jama högljutt, krypa undan i ett hörn, darra, utsöndra saliv och i en del fall kräks den eller kissar i buren.

Feliways spray kan användas vid varje resa man gör med katten och ökar kattens trygghetskänsla samt minskar symtomen på åksjuka orsakad av stress. Sprayen sprayas i transportburen minst en kvart innan katten introduceras för den (så att alkoholdoften hinner avdunsta), effekten sitter i mellan 2-5 timmar. Varar resan längre än så ska sprayen åter appliceras i den tomma transportburen. Vänta en kvart med att placera katten i buren igen.

Många kattägare har problem med katter som urinmarkerar inomhus. Detta är ett mycket vanligt beteende hos katter, men blir till ett stort problem om katten gör detta inomhus. Hos icke kastrerade katter är detta än vanligare, då det är en sexuell signal. Kastrering kan alltså hjälpa om din katt markerar mycket inomhus. Katter är också känsliga för förändringar i sin omgivning och kan som en reaktion på detta börja markera om man exempelvis möblerar om, det kommer in ett nytt husdjur i hemmet eller om familjen utökas med en bebis.

Feromoner är en naturlig del av kattens dagliga kommunikation med andra katter. För att hjälpa katten att anpassa sig till människans stressade vardag, kan feromoner och Feliway vara lösningen som kan stoppa ett redan oönskat beteende; såsom vertikala klösningar, urinmarkering, att katten blir orolig vid transport etc, men även verka förebyggande.
Djurhälsobutikens veterinärer rekommenderar dig att prova Feliway, som finns både som spray och doftavgivare.

Forum Katt

  • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

    Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

  • Pratande katt om nätterna..

    Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

  • Glaukom katt

    Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons