Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Katter med karaktär och lite speciella personlighetsdrag

Katter med karaktär och lite speciella personlighetsdrag

Alla djur är individer och en del har begåvats med alldeles särskilda egenskaper, som ena stunden kan göra en förtvivlad, men samtidigt vara en anledning att man älskar dem lite extra…

När tidningen Metro nyligen publicerade en topplista över Sveriges populäraste raskatter så kom jag att tänka på min vän Bobby ifrån Östersund..

Bobby är en Helig Birma och rasen ligger på en tredje plats. Enligt Sverak beskrivs dess mest framträdande drag som: lugn, vänlig och tystlåten.

Bobby stämmer inte in på produktbeskrivningen, mer än till själva utseendet av en Birma.
”Han är ett monster!” Kan min kusin ringa och utbrista uppgivet. Då vet jag att han har gjort något utöver det vanliga.
För mig är det lätt att skratta åt alla hans hyss och galenskaper, medan matte sådana stunder överväger att sälja honom billigt på Blocket, men det vet jag att hon aldrig skulle göra. Trots att han är kattrikets egen Emil så älskar både matte och husse honom gränslöst.

Bobby har ett mycket imponerande CV när det gäller bus och upptåg..

Ett av hans mest framträdande särdrag handlar om hans förhållande till ull. De upptäcktes tidigt och har osvikligt hållit i sig. Om hundar används för att spåra droger så är Bobby kvalitetskontrollant av ullkläder. Eftersom de är bosatta i Norrland och både husse och matte föredrar naturmaterial så blev de snabbt varse om att ingenting med 100% ull undgår Bobby. Att stänga garderobsdörrar och vanliga dörrar är inte till så stor hjälp då katten öppnar dem båda. Sedan tar han ut alla sockor på golvet och sorterar dem i två högar, en med blandmaterial och den andra med 100% ull. Den första högen lämnar han orörd medan den andra tuggas hänsynslöst sönder. Efter att ha lekt med dem, kastat upp dem i luften, så biter han hål i precis varenda socka.
Utöver sockor så har ullplädar, hemstickade koftor mm gått samma öde tillmötes.

Han är söt som en dröm. Vit och fluffig likt sockervadd med ärliga blå ögon. Man kan väl säga att Bobby lever mycket på sitt utseende. Även den största kattmotståndaren faller som en fura vid ett möte. Han var inte billig i inköp och skadegörelsekontot har numera nått sådana nivåer att varken husse eller matte vill prata om det. Det enda som avslöjas är att det rör sig om mååånga nollor.

Husse är yrkesfotograf och Bobby och han har gjort en del fotojobb tillsammans.

- Fotomodell, kalenderkille och världens största kattligist?

De har vunnit tävlingar och prispengar, men Bobby får aldrig ta del av arvodena, de går direkt till att täppa till hålen.
”Han kommer att få jobba livet ut” säger husse.

Innan de skaffade Bobby så hade de en huskatt som blev nästan 21 år, en lugn, intelligent och mycket stilig kattherre och det var givetvis svårt att hitta någon värdig ersättare. Bobby blev utvald med stor omsorg och vid första besöket hos uppfödaren gav han ett så lugnt intryck att blivande matte och husse var rädd att han var en alltför stillsam kisse… Skämtsamt brukar matte idag ifrågasätta om han var drogad vid det tillfället. Med facit i hand har de i alla fall aldrig haft tråkigt sedan de skaffade Bobby!

Varför berättar jag då om Bobby här?

Vi är nog många djurägare som lever med husdjur som vi tycker har ett lite ”udda” beteende som man undrar över. Inte heller vill man kanske ringa en veterinär eftersom det ju inte är något fysiskt fel på djuret.

Har du ett djur hemma som du tycker har någon rolig eller udda egenhet får du gärna skriva lite kort till oss och berätta på vårat Forum. Vi tycker det är jättekul att höra ifrån dig!

Ibland kanske det inte finns svar för allt men det kan vara både en tröst och ett nöje att dela erfarenheter med andra.

Kommentarer (10)

 1. Tiia # Tiia Skrev

  Vi har en katt som sover bredvid mig, på kvällen kommer han och “nattar mig”, det ska kramas och gosas, men blir jag trött och sätter handen under kudden innan han har gosat klart sätter han tassen mellan mina fingrar och drar fram min hand. Han kan också komma och klappa på min hand för att visa att han vill ha lite uppmärksamhet.

  Hans bror total vägrar att dricka ur skål, vi har provat allt. Han dricker ur vattenglas (om någon av oss har druckit ur den först), ur plastskål (om en hund har druckit ur den före) och allra helst kommer han och berättar åt oss att han ska ha vatten ur toans vattenkran.

 2. evaris # evaris Skrev

  Hahaha, vad kul :-/ eller nått men jag har två Birmakatter varav den ena har samma beteende som Bobby. Hon älskar ylle och det kan även slinka ner lite fleece också. Läste av en händelse att man ska göra ett forskningsprojekt på ylleätande Birma- och Siamesraser, det är tydligen ett äftligt beteende!

 3. sissela johansson # sissela johansson Skrev

  lol ...... !!! allt jag läst nu påminner om min lilla messie, men det är bara ett litet problem hon är ingen bengal , hon är ingen ras katt alls utan en helt vanlig huskatt???!!! men det mesta som ni skrivit om stämmer på messie , när messie föddes så fick hon först namnet zelest . men efter ett antal veckor så blev det MESSIE , inte på grund av fotbollspelaren. utan för att hon ställde till en massa bus!!! hon blev rackarns katt från den dagen hon kunde gå upprätt. jama har hon inte kunnat från dag ett utan där har hon övat upp ett läte som ska vara som ett jamande, hon är nu snart två år och nu har hon ett läte som låter som mjau iaf. och det lätet har hon övat på mycket , och jag tror hon övar ännu . för det är ett mjau för “nu vill jag ha mat” och det är ett mjau för “nu vill jag ut” osv osv !!! men det där med att kasta iväg en “råtta"och hämta den igen , det är en lek som hon har uppskattat mycket ända sedan hon var unge och gör ännu. och trotts ålder , ja den har inte gått över på messie heller. gömma godis burken för messie är så gott som omöjligt , jag har kommit på nu först att hon inte kan komma upp på hatthyllan , så där uppe står godis burkarna och annat gott. till hennes stora lycka när det kommer besök som inte vet om att det står gott där uppe , och råkar ha ner en burk , då är hon blixten för att hinna få i sig så många som möjligt innan matte plockar upp det. men hon är världens goaste katt , det sägs att svart /vita katter är lynniga. men det stämmer inte helt på messie , bara om man inte fortsätter att klappa henne om man har börjat.  :)

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons