Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kattens tretton heliga behov

Telefonen ringer och jag svarar: ”Kattspecialisten Susanne”, en röst i andra ändan presenterar sig och säger ”Vi har problem med vår katt, och vi börjar fundera på att avliva den, så du är vårt sista hopp om att kunna hjälpa katten”.
De första hundra av dessa samtalen skrämde mig, att nu hängde allt på mig, det var min uppgift att lösa deras kattproblem annars skulle en stackars katt behöva sätta livet till för att jag inte hittade orsaken till felet.
Idag, sju år senare med massor med hembesök och telefonrådgivningar, har jag lärt mig att i de flesta fall så har man som kattägare inte tagit reda på vilka behov en katt har och vad det är för en typ av djur egentligen. Att gå emot kattens naturliga behov kan skapa ett stort kaos i en människas familj med skilsmässor, stress, oro, negativa tankar och en vardag som inte fungerar. För att inte tala om hur stressad katten förmodligen är!

Allt för att en liten pälsklädd varelse på tre kilo ställer till det. Den kanske kissar i sängen eller soffan, den klöser överallt, den jamar högt om nätterna så att ägarna (och grannarna) inte får sova. Den bits och fräser mot okända människor och den är inte sams med husets andra katter.
En katt är inte en hund, och kommer aldrig att bli!
En katt är framavlad för sina goda jaktegenskaper av naturen och med sin flyktkänsla har den sett till att överleva i många tusentals år. Katten är egentligen en liten jägare men med ett mycket stort behov att få känna sig trygg och säker på sitt revir. Just det här med att katten vill och måste få känna sig trygg på sitt revir, lika viktigt är det för flockdjuret hund som sätter stor vikt med att ha en ledare.
Katter är inga flockdjur men kan leva tillsammans med andra katter och den kan hitta sin bästa kompis i gruppen. Likaväl kan den också med sitt beteende totalignorera en annan katt men fortfarande leva under samma tak med den.
Ibland förvånar det mig att inte fler köper eller lånar en bok om kattens behov innan man skaffar katt. Så enkelt det hade varit då. Katter är enkla djur att förstå sig på.
Många av dessa förtvivlade kattägare vill ha sprayer att använda för att mota bort katten eller sprayer för att locka till sig katten. Eller de som har totalt sönderklösta möbler fast de har ett klösträd. Fast handen på hjärtat, vill du veta hur deras klösträd ser ut? Oftast är det något väldigt litet som jag inte en kan säga att det är ett klösträd utan mer en leksak att krypa in i. Eller de där i wellpapp som man lägger på golvet. Om de vore klösträd så skulle det inte behövas prepareras med en massa kattmynta i botten. Katten skulle förstå ändå. Eller alla hemmabyggen, där mannen har åstadkommit något bygge som katten nu ska klösa på. När den tar första klöstaget så håller konstruktionen på att välta rätt över katten, och då blir soffan i alla fall det bästa klösalternativet för den står still.
Ok, katten härstammar från de varma breddgraderna och är släkt med en liten nordafrikansk ökenkatt. Katten är ett rovdjur men den är dessutom ett bytesdjur i större rovdjurs ögon. Därför har katten utvecklat en flyktinstinkt om något stort närmar sig. Det är också därför som katten är väldigt noga med att dölja sina dofter. Då menar jag att gräva ner sin avföring, både när den ska kissa och bajsa. Den gräver ett hål i den mjuka sanden och täcker noga över när den är klar. Då kapslas doften in och den avslöjar inte att ”här i närheten finns en katt”.
Katter avskyr när det luktar ”katt”. Och ändå så säger” icke kattägare” när de kommer på besök: Det luktar inte att du har katt!
Va, ska det lukta att ha katt? Nej, aldrig. Det är människans fel då. Då har människan varit slarvig med att tömma kattlådan, har valt en felaktig sand, eller har för få toalådor till sina katter.
Katten har tretton grundbehov som vi som kattägare måste ta hänsyn till för att katten ska känna sig trygg, nöjd och glad. För det handlar många gånger om bra saker som ska finnas på kattens revir.
Här kommer de tretton heliga behoven:

ÄTA
Kattens natur är att äta flera små måltider per dygn. Många människor ger sin katt fri tillgång på mat och det kan fungera fint hos vissa och sämre hos andra. Till de som överäter eller har en pompös kropp, där ett och annat gram eller kilo ska bort bör man ge sin katt en doserad mat. Många katter har idag inte så mycket att göra i sina liv, utan de äter, sover och sover och äter. Dessa katter kan livas upp med att få sin mat serverad i en aktivitetsboll, då gärna genomskinlig så att de kan se sin mat. Att ge maten på detta sätt får katterna att fundera, vara aktiva och jobba lite grann för sin mat. Perfekt för uttråkade innekatter. Många katter drar gärna ut sin mat på golvet innan den kan börja äta, då kan det vara så enkelt som att katten har en för liten skål, eller för djup. Katter har långa och vackra morrhår och en del tycker inte om att dessa viktiga känselspröt slår i matskålskanten hela tiden. Tittar du nu på din kattmatskålshylla kan du nog notera att de flesta skålar är så små och pyttiga. Ställ dit några breda, platta och större skålar, de passar katterna bättre.

DRICKA
Många katter är dåliga drickare. De kräver ett gott vatten för att dricka sin dagliga mängd. En del katter lär sin ägare att om den sitter på köksbänken och säger, MJAU, då fattar ägaren precis. Det betyder: öppna kranen, jag vill dricka det goda vattnet.
Och det är sant, kranvatten är godare att dricka ur än den lilla plastskålen som står på golvet.  De flesta katter bara ÄLSKAR att dricka ur vattenfontäner. Det blir då ett syresatt och gott vatten för katten.

SOVA
Detta är oftast det minsta problemet att katter sover för lite, de sover oftast alldeles för mycket. De har kanske inget annat att göra. Så de sover hela dagen och när ägaren kommer hem på kvällen är katten superpigg, och kanske ser till att ägaren får vara vaken mer på natten än vad den skulle. Katter är smarta djur, de kan göra ALLT för att få upp sina ägare ur sängen. Gunga på tavelramar, putta ner mobiltelefonen från nattduksbordet, dra med klorna på fönstret eller stå på henne när hon sover och skrika henne i öronen. Då är det svårt att försöka ignorera sin katt, även om det är det viktigaste just då. Många kattägare kliver ur sängen, klappar på sin katt och ger den mat, för att snabbt hoppa ner i sängen igen. Ett mycket bra sätt att belöna sin katts beteende, den kommer från och med nu inse vinsten av att väcka sin ägare på natten ☺.

KLÖSA
Ett klösträd ska inte bara vara ett klösträd, det ska helst innehålla ”ett gym” också. Favoritträden är höga klösträd med olika funktioner i som sovkorgar, tunnlar, hängmattor och olika hyllplan. Men det krävs att det är stabilt och inte gungar när katten sätter fart med att hoppa och klättra i det. Då kan katterna tycka att soffan står i alla fall still och det får då fungera som ett klösträd istället. Ett bra ställe att placera ett klösträd är vid ett fönster, då kan katten ligga där och spana också. Bra aktivitet för en katts dag.  Ska man snåla med klösträdet är det minsta trädet i alla fall högre än vad katten är lång, den måste få kunna sträcka ut sig när den ska klösa.

PÄLSVÅRD
”Varför kräks min katt upp hårbollar på vår finaste och dyraste matta?” Känner du igen frågan? När katter har fått i sig för mycket päls genom sin dagliga pälstvätt, ligger detta och snurrar i kattens mage. När det sedan har klumpat ihop sig behöver katten bli av med den. När den känner att den är på väg upp, behöver den hitta ett ställe att stoppa ner klorna i för att stå helt still och kasta upp den vidriga hårbollen. Det är då den dyra matten hamnar i blickfånget, för den är så tjock att den kommer att ge ett bra fäste för klorna under kräkningen. Har katten problem med att kräkas hårbollar i tid och otid kan man fråga sig om den kammas tillräckligt eller går på en bra kattmat?

GÖMMA SIG
Flyktdjuret katt behöver gömställen för att kunna fly till när den blir rädd eller när den vill vara i fred. Katter gillar när man glömmer att stänga garderobsdörren, vips försvann den in där. Och hur många gånger har man inte sprungit och letat efter sin katt som verkar vara helt uppslukad från jordens yta. Men man vet att den finns i huset någonstans men den har hittat sitt hemliga gömställe. Syns man inte finns man inte.

UPPTÄCKA NYA SAKER
Katter är ju nyfikna små individer, och kräver lite spänning på sin dag. Ute i det fria dyker det hela tiden upp nya saker att upptäcka för katten, som möss, fåglar, gräshoppor och om det tillkommit något nytt på reviret. Kanske en dörr som står öppen och vilken katt tror du passerar glatt förbi? Nej, den kommer att smyga in där för att kolla såklart. Eller på inomhusreviret kan du ta in saker från naturen som katten kan lukta på eller känna på.
Varför inte ställa en tom pappkartong på golvet? De flesta katter hoppar in och lägger sig tillrätta och tror att de är gömda. Andra katter vänder själva upp och ner på lådan och springer runt med den på ryggen som en sköldpadda, jättekul. När leken är över brukar sysselsättningen bli att perforera den med sina tänder, i pyttebitar och i mängder. Se bara glad ut, och ta sedan fram dammsugaren. Din katt har i alla fall haft en rolig stund med något nytt.
Var bara försiktig med en nervös och stressad katt, de brukar inte tycka det är så kul med nya saker utan kan bli skrämda och känna sig hotad av det. Vet du med dig att din katt är känslig för nya objekt så ser du till att spraya dem med Feliway innan du tar in det på din katts revir, dvs ditt hem.

TOAN
Svensk lag säger att man ska ha en kattlåda per två katter! Det är det inte många som vet! Jag säger att man bör ha en kattlåda per katt plus en extra.  Det vanligaste problemet när det gäller beteendefrågor är just ”varför kissar min katt där den inte ska”. Allt för många gånger förvånas jag av att man inte har fler kattlådor än bara en. Vanligaste stället man ställer sin kattoa är på sin egen toalett. Det är egentligen det sämsta stället för en flyktbenägen katt, de vill nämligen alltid ha minst två flyktvägar från allt för att känna sig trygga och säkra. Och vi människor har dessutom en spolknapp på vår egen toalett det har inte katten. För när katten har varit och gjort ”sitt” ska man egentligen vara där med spaden och ta bort den med en gång! Eller skaffa flera kattoaletter!

LEKA
Alla djur som känner sig trygga, säkra, mätta och nöjda leker. Även utekatter leker! Lek är en viktig aktivitetsfaktor. En katt som dessutom är en ”liten jägare” har ett behov av att leka och jaga. Då tömmer man den på överskottsenergi och inget ser bättre ut än en katt som ligger utsträckt på sidan helt nöjd och belåten efter en lekstund. Kattägare behöver ha många kul leksaker till sin katt men inte ha alla framme samtidigt. Lägg undan den och dela ut en eller två åt gången, då är de lika roliga när de kommer fram igen. Ser att det har kommit en del aktivitetsleksaker för katter och det är väldigt bra. Även katterna behöver använda sin hjärna för att klura ut saker och här kommer godbitarna till sitt ändamål. Katter är väldigt mutbara!

JAGA
En utekatt tillbringar mellan 5-8 timmar per dag med att vara på jakt! Det är väldigt många timmar det. En katt ”jagar” med sin hörsel, där det prasslar eller piper kan det vara ett litet bytesdjur så dit smyger katten för att kolla. Försök öppna en skåpdörr där du har kattmaten utan att katten kommer ljudlös, det är nästan helt omöjligt. Ibland undrar vi om de är tankeläsare men de har en suveränt bra hörsel. Och gäller det mat då kommer de direkt.  Innekatter som inte har så mycket att göra på sin dag, där kan man arrangera en jakt innan man sticker på jobbet. Göm mat på olika ställen i bostaden, gärna i olika aktivitetsbollar eller andra aktivitetsleksaker. Då har den sysselsättning den tiden du är på jobbet och den katten kommer nog inte att väcka sin ägare på natten. Eller skaffa jaktfilmer till katten, de är superbra! Katten orkar titta ungefär en kvart sedan är den mentalt slut och får gå och lägga sig och vila. Toppen till skygga katter, sjuka katter eller bara de som behöver mer aktivitet.

KOLLA REVIRET
Kom ihåg att det som är det viktigaste för en katt är att känna sig trygg och säker på sitt revir. Vi människor är också väldigt revirbenägna och vi har lås på vår ytterdörr, staket runt vår trädgård och kanske ett larm som är kopplat till alla fönster och dörrar.  Vi vill inte att objudna gäster ska göra intrång på vårt revir! Precis samma känsla har katter med. De vill inte att andra inkräktare ska göra intrång på deras revir. Men en katt kan varken sätta lås på dörren, bygga staket eller skaffa vakthund. Den får använda sig av doftkommunikation istället. Den sätter sin egen doft, då den gnider sina kinder mot olika saker. Med att gnugga sina kinder, klösa med sina klor och trampdynor, kissa eller bajsa kan den förmedla sina olika doftmeddelanden.  En katt har fem olika ställen på kroppen som den kan sända meddelande ifrån, och den har fem olika meddelande att skicka till andra av samma art. Bara andra katter kan uppfatta doftmeddelandet från just din katt, inte hunden eller du. Katter är väldigt rutinfasta och vill helst att det ska vara samma rutiner varje dag, varje vecka och varje år. Likadant varje dag. Men så är inte vi människor, vi gillar förändringar! Vi byter bostad, vi möblera om, köper nya möbler, skaffar barn, skaffar nytt förhållande eller gör andra förändringar som lätt kan stressa en katt.  Här finns det syntestiskt feromoner som man kan använda sig av när man vet att man ska göra en förändring i hemmet eller på kattens revir.

SPANA
Har man ett fågelbord sitter det med största sannolikhet en katt i en buske och planerar sin lunch.
Har man en innekatt så sitter den förmodligen i fönstret och tittar på det som rör sig på andra sidan, bilar, människor, fåglar och andra djur. Det ingår i en katts vardag att vara i spanläge, att hålla koll på vad som händer runt omkring. Kan man erbjuda sin katt en egen vrå i ett fönster är det pluspoäng. Ett bra tips är att se till att sakerna runt om i fönstret sitter fast annars kan de förvandlas till ”kattkross ” när de träffar golvet. Att skälla och spruta vatten på sin katt när den hoppar upp i fönstren är inte ett bra alternativ. Det som då händer är att du skrämmer din katt och den kan börja bli rädd för dig. Inte så bra när en katt behöver känna sig säker på sitt eget revir! Katter är hoppande och klättrande djur. De vill sitta högre upp och spana på saker! Tillåt det, men sätt fästmassa under de saker du är rädd om.

SOCIAL KONTAKT
Katter är underbara, mysiga, ljuvliga ”måbra” individer. Vi behöver ha djur omkring oss, vi människor har en stor nytta av att umgås med djur. Det finns mängder med studier som visar på att vi har ett stort behov att få ha djur omkring oss att tycka om, ta hand om, och klappa på, det gör oss till friskare och bättre människor. Vi mår bättre, vi går mer sällan till läkaren, vi får ett lägre blodtryck.
Våra katter mår också bra när vi mår bra. Dessa varelser har mer koll på oss än vad vi någonsin tror. De känner av våra sinnestämningar och när vi är ledsna har vi säkert en varm katt som vill vara nära inpå oss. När vi ligger nerpackade i sängen med en dunderförkylning finns vår katt säkert där också och håller oss sällskap. Vi ska vara tacksamma och glada över att få lärt känna denna unika varelse, katten.
Jag hoppas nu att du har fått några nya tankar hur du kan hjälpa dina kunder att förstå det underbara djuret, katten!

Susanne Hellman Holmström
Kattbeteenderådgivare
www.kattproblem.se

 1. Suzie # Suzie Skrev

  Härlig beskrivning av katter. Jag håller med allt. Jag har också fått höra flertalet gånger “har du katt? Men det luktar ju inte!” Jag har haft upp till tre katter i en lägenhet. Nu bor jag på landet sedan 40 år och har en katt för tillfället, en hittekatt. Han vägrar gå på låda. Jag har provat alla på marknaden förekommande kattströn och det är inget som passar. Han går ut i stället och gör sina behov. Så det där om att det är lag på att ha kattlåda…... det bryter jag mot då för det känns ganska meningslöst. Katten är i ladugården och jagar möss när jag jobbar och kommer in äter och sover på min arm hela natten. Hoppas jag inte räknas som kattplågare för att jag varken har klösträd eller kattlåda.

 2. phantom_pixie # phantom_pixie Skrev

  Jag fick tårar i ögonen när jag läste detta.
  Jag tycker det var en underbar beskrivning. Jag har haft katt hela mitt liv, och jag tror även en van kattägare behöver påminnas ibland om den fyrfotade familjemedlemmens behov. Katter är tystlåtna varelser, de jamar inte för att störa utan för att påpeka något. Stimulans kan vara något så enkelt som ett kuvert på golvet som katten får sitta på och som prasslar. Att ge katten 15 minuter av din dag räcker för hela dygnet. Så varför inte lägga lite tid på den underbara varelse som alltid förgyller din dag.

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons