Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hur får jag i min katt medicin?

Flytande medicin

Tyvärr finns det inte så många mediciner som är i flytande form, det är annars oftast lättast att få i katten (om det inte är så stora doser). Sätt dig med din katt i knät, med kattens rygg mot din mage. Om du är högerhänt håller du doseringssprutan i din högra hand, är du vänster hänt håller du den i vänster hand så klart. Ta med andra handen lite försiktigt i kattens mungipa (vänster sida om du använder din vänstra hand och tvärt om) och håll ut den lite samtidigt som du sätter doseringssprutans spets på insidan av mungipan och långsamt tömmer ut innehållet där. Håll kattens huvud lite uppåt så att det inte rinner ut igen.

Pasta/krämig medicin

Ett sätt är att ge katten medicinen enligt beskrivningen för hur man ger flytande medicin. Om det är omöjligt att få i medicinen på det sättet kan du istället smeta in medicinen i pälsen på överarmen och bogen. Då kommer katten tvätta sig och på det sättet slicka i sig medicinen. Det är viktigt att du sätter medicinen högt upp på benet, för om du kletar in den i pälsen på tassen kommer katten bara att skaka av den.

Tabletter

Det finns många sätt att försöka få i en katt tabletter. Vilket som är lättast beror på hur stor tabletten är, vad den smakar och hur kräsen katten är. Läs noga på bipacksedeln om man får dela tabletten eller inte. En del mediciner får inte delas eftersom deras effekt då ändras eller de kan vara farliga för den som ger dem. Andra mediciner går utmärkt att dela i mindre bitar och är då kanske lättare att ge.

Alt 1: Ta något som är kattens favoritgodis som tex en räka, en skinkbit, korv eller en ostbit. Skär en liten skåra i räkan/osten/korven och stoppa tabletten däri. Servera katten godbiten. Kontrollera att katten verkligen ätit upp tabletten.

Alt 2: Ta en liten klick mjukost (valfri smak ) och stoppa in tabletten i. Servera katten klicken. Kontrollera att katten verkligen ätit upp tabletten.

Alt 3: Sätt dig med katten i knät, så katten sitter med sin rygg mot din mage. Om du är högerhänt tar du vänster hand och placerar handflatan mot kattens huvud/hjässa. Sätt pekfinger och tumme på var sin sida av kattens ansikte, strax bakom mungiporna. Håll stadigt men inte hårt. Se till så dina fingrar inte håller runt underkäken, den skall vara fri.

Luta kattens huvud försiktigt bakåt så kattens nos kommer upp mot taket. Då brukar munnen öppna sig själv. Om den inte gör det kläm lätt med tumme och pekfinger mot kattens mungipor så öppnar den munnen. Ta pillret mellan tummen och pekfingret i den fria handen. Använd ringfinger eller långfinger på samma hand för att öppna kattens mun lite till samtidigt som du för pillret in i munnen. Du sätter ringfingret på framsidan av underkäken eller på framtänderna i underkäken och trycker försiktigt nedåt. I det här läget har katten ingen styrka i underkäken och kan inte bitas utan den kommer öppna munnen.

Lägg/släpp pillret så långt bak i svalget du kan komma. Du kan underlätta för pillret att åka ner genom att direkt ge katten ca ¼ tesked vatten med en spruta. Ge inte mer då det kan hamna fel i luftstrupen. Stäng kattens mun och håll den stängd. Blås eller stryk lite över kattens nos, då brukar de slicka sig om nosen och därmed svälja. Du kan annars stryka den över halsen för att stimulera till att svälja. Kontrollera noggrant att din katt inte spottar ut pillret.

När katten svalt pillret ge den en godbit eller gosa med den en stund. Om du låter den springa iväg direkt kommer den börja associera medicinering med obehag och flykt och bli allt svårare att medicinera. Om du istället ger den lite godis och kel så kommer det att bli en trevlig stund den gärna går med på.

Om katten är svår att få att sitta stilla i ditt knä kan du prova att ha den sittande på golvet i ett hörn eller i en stol mot hörnan i rygg/armstödsvinkeln istället.
Om du har hjälp av en annan person kan denne sitta med kattens rygg mot sig och hålla runt frambenen så katten inte kan krafsa.

Om du är ensam kan du rulla in katten i en handduk eller en filt. Lägg handduken i knät, placera katten med ryggen/rumpan mot dig, mitt på handduken. Ta den ena sidan av handduken och lägg den relativt tight runt kattens kropp över till andra sidan. Gör likadant med andra sidan av handduken. Se till så alla ben är inne i paketet.

Alt 4: Ta en smörklick och peta in tabletten i. Lägg sedan smörklicken i frysen en liten stund. Därefter följer du instruktionerna i Alt 3.
Nu hoppas jag att du fått i din katt tabletten!

Ögonsalva/ögondroppar

När katten ska medicineras med ögondroppar eller ögonsalva är det viktigaste att du inte av misstag råkar peta med flaskan/tubspetsen i ögat.

Börja med att ha katten framför dig, endera på golvet mot ett hörn eller i en möbel mot vinkeln i rygg/armstöd så den inte kan backa undan.

För att ge medicin i kattens högra öga tar du med din vänstra hands pekfinger på övre ögonlocket och vänster hands tumme på undre ögonlocket och särar på dem samtidigt som du sätter din högra hand (bakre kanten på din handflata och utsidan av lillfingret) mot kattens panna samtidigt som du håller tuben/flaskan mellan tumme och pekfinger samt långfinger. Om du placerar handen så kan du från någon centimeters avstånd släppa ner en droppe eller salvklick i ögat utan att riskera att skada det.

Precis som när du ska ge katten tabletter är det viktigt att du inte efteråt bara låter katten springa iväg eftersom den då kommer förknippa medicineringen med flykt och obehag. Kela en stund med den och ge den lite favoritgodis att äta först.

Att tänka på

Eftersom de flesta katter någon gång under sitt liv behöver medicin av något slag så är det bra om man redan när katten är liten vänjer den vid att äta olika saker. Både olika torrfoder och olika typer av våtfoder/mjukmat samt annat gott som tex räkor, creme fraiche, ost, korv osv. Då har man dels möjlighet att gömma medicinen i något som smakar extra gott, dels har du något du kan belöna katten med när den varit duktig och dessutom så blir det inte problem att få katten att äta speciellt dietfoder om den skulle behöva det vid tex urinvägsproblem, allergi, magproblem osv. Katter som tidigt vänjer sig vid att äta bara en slags foder kan bli helt omöjliga att få att äta något annat senare.

Lycka till med medicineringen av din katt!

Forum Katt

  • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

    Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

  • Pratande katt om nätterna..

    Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

  • Glaukom katt

    Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons