Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons
Sponsras av Purina® PRO PLAN®

Att hitta rätt i foderdjungeln

Sponsras av Purina® PRO PLAN®

Framför hyllraderna av fodersäckar i djuraffären är det lätt att känna sig smått överväldigad. Hur vet jag vad som är rätt för min katt? Som kattägare vill vi ju ge våra fyrbenta familjemedlemmar de bästa förutsättningarna för ett så långt och friskt liv som möjligt, och mycket av det ligger i vad de äter. Det är viktigt att komma ihåg att varje katt har sina unika preferenser och behov och med rätt foder kan du både förebygga och lindra många vanliga hälsoproblem.

Torrfoder eller våtfoder

Den mest uppenbara första frågan är: Torrfoder eller våtfoder? En vanlig missuppfattning är att man behöver ge sin katt både torr- och våtfoder, men båda är helfoder och fungerar lika bra var för sig. En del katter föredrar att bara äta torrfoder medan andra älskar sitt våtfoder. Har du en katt som bara äter torrfoder är det däremot viktigt att den dricker ordentligt med vatten eftersom den inte får vätskan genom maten. Ett väl sammansatt kvalitetsfoder är utvecklat för att öka kattens vätskeintag och hjälpa till att förebygga urinsten, njurproblem och andra urinvägsbesvär. Urinsten är kristaller som kan bildas i urinblåsan när urinen stannar kvar i blåsan alldeles för länge och blir allt för koncentrerat.

Sterilised

Steriliserade och kastrerade katter löper ytterligare ökad risk för urinsten, speciellt om de dessutom är innekatter. Eftersom sterilisering/kastrering gör katter mindre aktiva är övervikt vanligt och kan, precis som hos oss människor, ge upphov till allvarliga sjukdomar som diabetes, hjärt- och lungsjukdomar och ledproblem. Var tredje katt i Sverige lider av övervikt. Den vanligaste förklaringen är; för många kalorier och för lite motion. Så i samband med steriliseringen/kastreringen bör du omedelbart byta till ett foder speciellt anpassat för steriliserade och kastrerade katter. Sterilisedfoder innehåller mer protein och mindre fett samt extra näringstillskott, vilket innebär att din katt får i sig färre kalorier och känner sig mätt längre, utan att gå miste om viktig näring.

Hårbollar och kostfibrer

Även om katter i grund och botten är strikta köttätare så består kött enbart av protein och inga kostfibrer. Kostfibrer är kolhydrater och viktiga för att din katts matsmältningssystem ska fungera. Det är därför din katt gärna tuggar på gräs och krukväxter när den kommer åt. Kostfibrer är nödvändiga för att inte hårbollar ska bildas och ställa till problem. De samlar upp hår i magen och för skonsamt det med sig genom matsmältningssystemet. Ett kvalitetsfoder innehåller därför även en del kostfibrer från växtriket.

Junior och 7+

Även om din katt håller sig frisk så förändras energi- och näringsbehovet genom livet. Som växande kattunge går det åt mycket energi, medan äldre katter har helt andra behov för att stödja vitala funktioner i kroppen. Därför finns det även foder speciellt anpassade efter kattens livsfaser och kring sju års ålder kan det vara dags för ett foder som ytterligare ger stöd åt ett hälsosamt åldrande.

Fodertolerans

Matallergier är ovanligt, men desto fler katter kan lida av känslig mage eller känslig hud. Med ett foder som innehåller ett begränsat antal proteinkällor och en näringsrik blandning av vitaminer och mineraler kan du hjälpa till att förbättra fodertoleransen och minska risken för foderreaktioner som diarré, klåda och håravfall.

En artikel skriven av Purina® PRO PLAN®

Forum Katt

  • Utekatt som jamar och vill ut

    Hej! Vår katt är en norsk skogskatt och hon är utekatt. Första året var hon inne, men därefter har hon varit ute mer och mer. Hon är nu 3 år- Vi tycker det är mysigt när hon är inne så att vi kan leka med henne, pyssla om henne och…

  • Min katt bits och rivs

    Varför bits och rivs katten?

  • Kattunge skadad tasa

    Hej, Jag har en kattunge på 10 veckor vars framtassar drabbats av några slags sårskorpor, se bild nedan. Jag undrar om det är någon här som varit med om något liknande samt om jag bör ta honom till veterinären pga det? ”Såren” läcker inte, han kan stödja sig på tassarna…

Gå till forumet om Katt
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons