Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons
Sponsras av Purina® PRO PLAN®

Att hitta rätt i foderdjungeln

Sponsras av Purina® PRO PLAN®

Framför hyllraderna av fodersäckar i djuraffären är det lätt att känna sig smått överväldigad. Hur vet jag vad som är rätt för min katt? Som kattägare vill vi ju ge våra fyrbenta familjemedlemmar de bästa förutsättningarna för ett så långt och friskt liv som möjligt, och mycket av det ligger i vad de äter. Det är viktigt att komma ihåg att varje katt har sina unika preferenser och behov och med rätt foder kan du både förebygga och lindra många vanliga hälsoproblem.

Torrfoder eller våtfoder

Den mest uppenbara första frågan är: Torrfoder eller våtfoder? En vanlig missuppfattning är att man behöver ge sin katt både torr- och våtfoder, men båda är helfoder och fungerar lika bra var för sig. En del katter föredrar att bara äta torrfoder medan andra älskar sitt våtfoder. Har du en katt som bara äter torrfoder är det däremot viktigt att den dricker ordentligt med vatten eftersom den inte får vätskan genom maten. Ett väl sammansatt kvalitetsfoder är utvecklat för att öka kattens vätskeintag och hjälpa till att förebygga urinsten, njurproblem och andra urinvägsbesvär. Urinsten är kristaller som kan bildas i urinblåsan när urinen stannar kvar i blåsan alldeles för länge och blir allt för koncentrerat.

Sterilised

Steriliserade och kastrerade katter löper ytterligare ökad risk för urinsten, speciellt om de dessutom är innekatter. Eftersom sterilisering/kastrering gör katter mindre aktiva är övervikt vanligt och kan, precis som hos oss människor, ge upphov till allvarliga sjukdomar som diabetes, hjärt- och lungsjukdomar och ledproblem. Var tredje katt i Sverige lider av övervikt. Den vanligaste förklaringen är; för många kalorier och för lite motion. Så i samband med steriliseringen/kastreringen bör du omedelbart byta till ett foder speciellt anpassat för steriliserade och kastrerade katter. Sterilisedfoder innehåller mer protein och mindre fett samt extra näringstillskott, vilket innebär att din katt får i sig färre kalorier och känner sig mätt längre, utan att gå miste om viktig näring.

Hårbollar och kostfibrer

Även om katter i grund och botten är strikta köttätare så består kött enbart av protein och inga kostfibrer. Kostfibrer är kolhydrater och viktiga för att din katts matsmältningssystem ska fungera. Det är därför din katt gärna tuggar på gräs och krukväxter när den kommer åt. Kostfibrer är nödvändiga för att inte hårbollar ska bildas och ställa till problem. De samlar upp hår i magen och för skonsamt det med sig genom matsmältningssystemet. Ett kvalitetsfoder innehåller därför även en del kostfibrer från växtriket.

Junior och 7+

Även om din katt håller sig frisk så förändras energi- och näringsbehovet genom livet. Som växande kattunge går det åt mycket energi, medan äldre katter har helt andra behov för att stödja vitala funktioner i kroppen. Därför finns det även foder speciellt anpassade efter kattens livsfaser och kring sju års ålder kan det vara dags för ett foder som ytterligare ger stöd åt ett hälsosamt åldrande.

Fodertolerans

Matallergier är ovanligt, men desto fler katter kan lida av känslig mage eller känslig hud. Med ett foder som innehåller ett begränsat antal proteinkällor och en näringsrik blandning av vitaminer och mineraler kan du hjälpa till att förbättra fodertoleransen och minska risken för foderreaktioner som diarré, klåda och håravfall.

En artikel skriven av Purina® PRO PLAN®

Forum Katt

  • How long we need to hold back to produce a Cash app dispute?

    Fundamentally, the Cash app accompanies the Visa check card which you can use to buy items and administrations in the USA with no extra charge card or Mastercard. Alongside this, you can make a Cash app dispute, in the event that you make an exchange with this card. A dealer…

  • Church of illuminate to make you rich, power & fame call +27815693240

    Church of illuminate to make you rich, power & fame call +27815693240 The Illuminati society is a society or an organisation of rich and fame people in the world say political and religious leaders, musician, footballers and business people that operates above political and geographical restrictions for the benefits of…

  • England,Dubai,Uganda-illuminate to Make you Rich, Powerful & Fame+27815693240 in London,Switzerland,

    England,Dubai,Uganda-illuminate to Make you Rich, Powerful & Fame+27815693240 in London,Switzerland,France ,USA,UK,Sweden,'Canada,Germany,South Africa,Namibia,Cayman Island, And all over the World just call +27815693240 <))) WE ARE DYING BECAUSE OF OUR BAD LEADER,JOIN THE GREAT OCCULT TEMPLE OF BAPHOMENT BROTHERHOOD TO BE WEALTHY JOIN US WE GUARANTEE YOU SUCCESS,100% WEALTH,POWER,FAME WE ARE HERE…

Gå till forumet om Katt
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons