Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fästingarna har vaknat: Så skyddar du din katt

När temperaturen letar sig upp mot plusgrader vaknar fästingarna till liv från sin vintersömn. Förutom att de kan sprida fästingburna sjukdomar är det också många djurägare som finner det väldigt obehagligt när deras husdjur tar med sig blodfyllda fästingar in i huset. Det finns dock medel att ta till för att du ska slippa detta

En vanlig missuppfattning om fästingen är att den är en insekt, precis som myggor eller löss. Men fästingen är istället ett spindeldjur med åtta ben som livnär sig på att suga blod – inte sällan från våra husdjur. Trots att de varken kan flyga eller hoppa är de svåra att undvika. De sitter där ute i vegetationen och väntar på att nästa byte ska passera så att de kan bita sig fast och börja suga.Lina Gruvstad är veterinär på FirstVet. Hon berättar att det finns en mängd sätt att skydda sig själv från fästingar, exempelvis genom att undvika högt gräs och bära ljusa, instoppade kläder.

– Att hålla reda på våra husdjur är dock svårare och det är ofta svårt att veta var våra katter väljer att ta vägen när vi släpper ut dem, säger Lina.

Slipp fästingar i sängen


För en utekatt är det oundvikligt att träffa på fästingar när den smyger runt utomhus. Trots att det är ovanligt att katter drabbas av fästingburna sjukdomar är det många djurägare som tycker att parasiterna är obehagliga. Men genom att behandla din katt förebyggande mot fästingar kan du minska risken att hitta blåbärsstora, blodfyllda fästingar på golvet, i sängen eller soffan. Det finns ett flertal läkemedel som du kan använda för att skydda din katt mot fästingar. Det har länge gått att köpa receptfria fästingmedel till katt på apotek, men nu finns även möjligheten att få receptbelagda fästingmedel med 3 månaders effekt förskrivna av sin veterinär.


Om din katt ändå har blivit biten av en fästing menar Lina Gruvstad att det är viktigt att du avlägsnar den så snart som möjligt, antingen med en fästingplockare eller en vanlig pincett.
– Ta ett grepp om fästingen nära huden och var noga med att inte trycka ihop dess kropp – det kan öka risken för att en eventuell fästingburen sjukdom överförs. Dra sedan ut fästingen och tvätta området med tvål och vatten.”Säkerheten är noga kontrollerad”


Många tror att receptbelagda läkemedel generellt är starkare och därmed kan vara giftigare för deras djur, men enligt Lina Gruvstad stämmer inte det.

– När ett läkemedel med en ny, aktiv substans släpps på marknaden så kräver EU-regler att det måste vara receptbelagt under de första åren, för att man extra noga ska kunna kontrollera användning och säkerhet.


Rådgör med veterinär

Lina Gruvstad berättar att katter ibland även kan få en lokal infektion i huden på platsen för fästingbettet och att det är vanligt att det kliar och visar sig som en liten svullnad.
– Använder du en fästingplockare kan du behöva snurra lite på den innan du drar. Skulle du inte få med fästingens gaddar brukar kroppen själv stöta bort dem efter ett par dagar, men om en infektion uppstår på platsen för fästingbettet bör du rådgöra med en veterinär för eventuell behandling.

Du vet väl att du kan boka ett videosamtal med veterinär hos FirstVet för att få hjälp kring valet av fästingmedel?
Boka ett videosamtal hos FirstVet för rådgivning och förskrivning av receptbelagda fästingmedel.

Forum Katt

  • Vilken kattlåda?

    Hej! Jag skulle behöva lite tips och råd om vad man kan göra med en katt som ibland bajsar utanför lådan. Sedan ett tag tillbaka har jag upptäckt att den ena katten, jag har två ragdolls, gör ifrån sig bredvid lådan istället för i den. Jag funderar på om det…

  • Desperat efter hjälp! :( / katt med sår & smuts i öronen

    Hej! Min katt Nera har haft problem med ett sår framför sitt ena öra i i ett halvår, om inte mer.. Hon blev 1 år gammal i december 2019 och är en huskatt. Jag har verkligen försökt med allting och behöver verkligen tips, råd och hjälp nu, har gråtit många…

  • Akta er för Häsinge Smådjurs klinik för lurendrejeri!

    Hade varit hos nämnda veterinären för en specifik tandverk hos min katt. Klinken försökte pracka på en "Paket" på 2600 kr. där de tar röntgenbilder för att sedan behandla tanden. Men jag var tydlig på att problemet med den specifika tanden måste åtgärdas. Katten behandlades i kliniken en hel dag…

Gå till forumet om Katt
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons