Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fästingarna har vaknat: Så skyddar du din katt

När temperaturen letar sig upp mot plusgrader vaknar fästingarna till liv från sin vintersömn. Förutom att de kan sprida fästingburna sjukdomar är det också många djurägare som finner det väldigt obehagligt när deras husdjur tar med sig blodfyllda fästingar in i huset. Det finns dock medel att ta till för att du ska slippa detta

En vanlig missuppfattning om fästingen är att den är en insekt, precis som myggor eller löss. Men fästingen är istället ett spindeldjur med åtta ben som livnär sig på att suga blod – inte sällan från våra husdjur. Trots att de varken kan flyga eller hoppa är de svåra att undvika. De sitter där ute i vegetationen och väntar på att nästa byte ska passera så att de kan bita sig fast och börja suga.Lina Gruvstad är veterinär på FirstVet. Hon berättar att det finns en mängd sätt att skydda sig själv från fästingar, exempelvis genom att undvika högt gräs och bära ljusa, instoppade kläder.

– Att hålla reda på våra husdjur är dock svårare och det är ofta svårt att veta var våra katter väljer att ta vägen när vi släpper ut dem, säger Lina.

Slipp fästingar i sängen


För en utekatt är det oundvikligt att träffa på fästingar när den smyger runt utomhus. Trots att det är ovanligt att katter drabbas av fästingburna sjukdomar är det många djurägare som tycker att parasiterna är obehagliga. Men genom att behandla din katt förebyggande mot fästingar kan du minska risken att hitta blåbärsstora, blodfyllda fästingar på golvet, i sängen eller soffan. Det finns ett flertal läkemedel som du kan använda för att skydda din katt mot fästingar. Det har länge gått att köpa receptfria fästingmedel till katt på apotek, men nu finns även möjligheten att få receptbelagda fästingmedel med 3 månaders effekt förskrivna av sin veterinär.


Om din katt ändå har blivit biten av en fästing menar Lina Gruvstad att det är viktigt att du avlägsnar den så snart som möjligt, antingen med en fästingplockare eller en vanlig pincett.
– Ta ett grepp om fästingen nära huden och var noga med att inte trycka ihop dess kropp – det kan öka risken för att en eventuell fästingburen sjukdom överförs. Dra sedan ut fästingen och tvätta området med tvål och vatten.”Säkerheten är noga kontrollerad”


Många tror att receptbelagda läkemedel generellt är starkare och därmed kan vara giftigare för deras djur, men enligt Lina Gruvstad stämmer inte det.

– När ett läkemedel med en ny, aktiv substans släpps på marknaden så kräver EU-regler att det måste vara receptbelagt under de första åren, för att man extra noga ska kunna kontrollera användning och säkerhet.


Rådgör med veterinär

Lina Gruvstad berättar att katter ibland även kan få en lokal infektion i huden på platsen för fästingbettet och att det är vanligt att det kliar och visar sig som en liten svullnad.
– Använder du en fästingplockare kan du behöva snurra lite på den innan du drar. Skulle du inte få med fästingens gaddar brukar kroppen själv stöta bort dem efter ett par dagar, men om en infektion uppstår på platsen för fästingbettet bör du rådgöra med en veterinär för eventuell behandling.

Du vet väl att du kan boka ett videosamtal med veterinär hos FirstVet för att få hjälp kring valet av fästingmedel?
Boka ett videosamtal hos FirstVet för rådgivning och förskrivning av receptbelagda fästingmedel.

Forum Katt

  • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

    Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

  • Pratande katt om nätterna..

    Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

  • Glaukom katt

    Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons