Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Om du har fler än en katt hemma

Om du har fler än en katt som lever tillsammans behöver du anpassa miljön därefter. Katter är inte flockdjur som vi människor eller hundar är.  De lever istället i sociala grupper där de kan samsas så länge det finns tillräckligt med tillgångar av matplatser, vattenkällor, sovplatser och platser att kissa och bajsa på.  Ute i det vilda jagar, äter, dricker och markerar katter sitt revir på egen hand. Under parningssäsong eller när katthonorna har kattungar lever katterna mer flockliknande men det går aldrig att jämföra med hundarnas flockliv. Finns det således tillräckligt med resurser så kan katterna leva tillsammans inom samma revir även om de inte är beroende av varandras närvaro.

När man har flera katter som bor tillsammans är det viktigt att man tänker på ovanstående fakta.  Även att katter är otroligt revirstarka djur är viktigt att ha i åtanke

Katter är menade för att leva utomhus men ibland har vi inte den möjligheten. Det är då extra viktigt att man anpassar inomhusmiljön efter sina katter om de lever strikt inomhus men även de katter som lever både utomhus och inomhus behöver en trygg inomhusmiljö.

Katter lever inte i någon form av hierarki utan även detta är mer resursberoende. Den som är först till bästa platsen ena dagen kan vara sist nästa dag.  Om det bara finns en matplats, kattlåda eller sovplats att dela på blir det en ständig stress för katterna.  Katter känner inte stress som vi människor utan de kan bete sig helt normalt utåt till en början, men känna sig stressade inuti av många olika anledningar, detta kan leda till både beteendeproblem och fysiska problem.

I ett hushåll kan det finnas flera sociala grupper mellan katterna. Det kan också vara så att det inte förekommer någon social grupp. Även vi människor och andra djurslag kan tillhöra den sociala gruppen. Genom att katterna stryker sig, putsar varandra, sover tillsammans, pratar med varandra, rullar sig på golvet framför varandra bekräftas den sociala gruppen.

Men även om dessa sociala grupper existerar måste vi ändå tänka på att varje enskild katt alltid ska ha möjligheten att leva sitt eget liv. Man behöver därför utöka resurserna. 

Mat

Det skall finnas flera matskålar och matplatser. Minst en-två matplatser per katt, men gärna fler.  Ingen matskål ska stå bredvid en vattenskål eller en kattlåda. Ute i det vilda äter och dricker katter inte på samma ställen. Ger du torrfoder så lägg gärna ut lite kulor på olika platser och höjder så att katten för använda sitt luktsinne och jaktsinne för att hitta sin mat. Ha inte heller matskålarna bredvid varandra utan utspridda på olika ställen.

Vatten

Ha även flera olika vattenskålar. Även här minst en per katt, men helst fler. Inte nära en matplats eller kattlåda. Använd gärna olika typer av vattenkällor så som vattenkaraffer, vattenglas, grunda skålar, djupa skålar och vattenfontäner.  Drickandet blir som en form av aktivering för katterna.

Sovplatser

Det skall finnas minst en sovplats per katt. Flera populära sovplatser högt upp, vid fönstret, ovanpå garderoben, på en bokhylla m.m.

Klösmöjligheter

När det är flera katter som lever i samma inomhusmiljö är deras revir extra viktigt och alla måste ha möjligheten att markera sitt revir. De kan ofta göra det på samma ställe men det skall finnas flera ställen. Ha alltid klösbrädor uppsatta i hallen och vid entréer där det kommer in nya dofter varje dag. Ha även fler klätterställningar som katterna kan klösa och klättra i.

Kattlådor

Det skall alltid finnas minst en kattlåda per katt och en utöver. Så har du två katter bör du ha tre kattlådor i hemmet. Kattlådorna ska inte placeras bredvid varandra utan utplacerade på olika platser. Katter ute i det vilda kissar och bajsar inte på samma ställe som en annan katt. Kattlådorna ska vara lättåtkomliga men ändå på trygga och lugna ställen. En annan katt, hund eller ett barn ska inte kunna stå och lura utanför kattlådan så att katten som använder lådan känner sig trängd. Därför är det nästan alltid bäst att använda sig av öppna kattlådor.  Det är viktigt att det finns mycket sand i lådorna och att sanden är mjuk, finkornig och parfymfri.

Genom att anpassa miljön efter dina katter när du har fler gör du att de kan känna sig trygga i sitt revir trots att de delar det men andra individer.

 1. Lisbeth B # Lisbeth B Skrev

  Hej Sophie!

  Vilket bra och begripligt svar! Tack!!!
  Jag ska verkligen tänka efter hur jag kan skapa “parallella världar” till mina båda katter! Allt förstår jag av vad du sagt och beskrivit för mig. Det känns väldigt väldigt rätt och jag ska inrätta deras, vår tillvaro efter dina råd! Tack än en gång!
  Hälsningar Lisbeth B Åkerman

Forum Katt

 • Kattunge skadad tasa

  Hej, Jag har en kattunge på 10 veckor vars framtassar drabbats av några slags sårskorpor, se bild nedan. Jag undrar om det är någon här som varit med om något liknande samt om jag bör ta honom till veterinären pga det? ”Såren” läcker inte, han kan stödja sig på tassarna…

 • Kastrerad hankatt som leker

  Hej! Jag har en liten hankatt på 6 månader som fick en bukoperation då hans testiklar fastnade i magen. Det har gått sex timmar sedan operationen och han leker i sitt klätterträd och hoppar upp på höga bänkar. Försöker få honom att lugna ned sig men det är nästintill omöjligt.…

 • Katt med tvångsbeteende

  Vår katt jamar konstant och på nätterna envisas han med att ligga på husses huvud, så fort husse rör på sig, börjar han jama och stryka sig mot hans huvud. Är detta ett tvångsbeteende eller separationsångest?

Gå till forumet om Katt
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons