Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Om du har fler än en katt hemma

Om du har fler än en katt som lever tillsammans behöver du anpassa miljön därefter. Katter är inte flockdjur som vi människor eller hundar är.  De lever istället i sociala grupper där de kan samsas så länge det finns tillräckligt med tillgångar av matplatser, vattenkällor, sovplatser och platser att kissa och bajsa på.  Ute i det vilda jagar, äter, dricker och markerar katter sitt revir på egen hand. Under parningssäsong eller när katthonorna har kattungar lever katterna mer flockliknande men det går aldrig att jämföra med hundarnas flockliv. Finns det således tillräckligt med resurser så kan katterna leva tillsammans inom samma revir även om de inte är beroende av varandras närvaro.

När man har flera katter som bor tillsammans är det viktigt att man tänker på ovanstående fakta.  Även att katter är otroligt revirstarka djur är viktigt att ha i åtanke

Katter är menade för att leva utomhus men ibland har vi inte den möjligheten. Det är då extra viktigt att man anpassar inomhusmiljön efter sina katter om de lever strikt inomhus men även de katter som lever både utomhus och inomhus behöver en trygg inomhusmiljö.

Katter lever inte i någon form av hierarki utan även detta är mer resursberoende. Den som är först till bästa platsen ena dagen kan vara sist nästa dag.  Om det bara finns en matplats, kattlåda eller sovplats att dela på blir det en ständig stress för katterna.  Katter känner inte stress som vi människor utan de kan bete sig helt normalt utåt till en början, men känna sig stressade inuti av många olika anledningar, detta kan leda till både beteendeproblem och fysiska problem.

I ett hushåll kan det finnas flera sociala grupper mellan katterna. Det kan också vara så att det inte förekommer någon social grupp. Även vi människor och andra djurslag kan tillhöra den sociala gruppen. Genom att katterna stryker sig, putsar varandra, sover tillsammans, pratar med varandra, rullar sig på golvet framför varandra bekräftas den sociala gruppen.

Men även om dessa sociala grupper existerar måste vi ändå tänka på att varje enskild katt alltid ska ha möjligheten att leva sitt eget liv. Man behöver därför utöka resurserna. 

Mat

Det skall finnas flera matskålar och matplatser. Minst en-två matplatser per katt, men gärna fler.  Ingen matskål ska stå bredvid en vattenskål eller en kattlåda. Ute i det vilda äter och dricker katter inte på samma ställen. Ger du torrfoder så lägg gärna ut lite kulor på olika platser och höjder så att katten för använda sitt luktsinne och jaktsinne för att hitta sin mat. Ha inte heller matskålarna bredvid varandra utan utspridda på olika ställen.

Vatten

Ha även flera olika vattenskålar. Även här minst en per katt, men helst fler. Inte nära en matplats eller kattlåda. Använd gärna olika typer av vattenkällor så som vattenkaraffer, vattenglas, grunda skålar, djupa skålar och vattenfontäner.  Drickandet blir som en form av aktivering för katterna.

Sovplatser

Det skall finnas minst en sovplats per katt. Flera populära sovplatser högt upp, vid fönstret, ovanpå garderoben, på en bokhylla m.m.

Klösmöjligheter

När det är flera katter som lever i samma inomhusmiljö är deras revir extra viktigt och alla måste ha möjligheten att markera sitt revir. De kan ofta göra det på samma ställe men det skall finnas flera ställen. Ha alltid klösbrädor uppsatta i hallen och vid entréer där det kommer in nya dofter varje dag. Ha även fler klätterställningar som katterna kan klösa och klättra i.

Kattlådor

Det skall alltid finnas minst en kattlåda per katt och en utöver. Så har du två katter bör du ha tre kattlådor i hemmet. Kattlådorna ska inte placeras bredvid varandra utan utplacerade på olika platser. Katter ute i det vilda kissar och bajsar inte på samma ställe som en annan katt. Kattlådorna ska vara lättåtkomliga men ändå på trygga och lugna ställen. En annan katt, hund eller ett barn ska inte kunna stå och lura utanför kattlådan så att katten som använder lådan känner sig trängd. Därför är det nästan alltid bäst att använda sig av öppna kattlådor.  Det är viktigt att det finns mycket sand i lådorna och att sanden är mjuk, finkornig och parfymfri.

Genom att anpassa miljön efter dina katter när du har fler gör du att de kan känna sig trygga i sitt revir trots att de delar det men andra individer.

 1. Lisbeth B # Lisbeth B Skrev

  Hej Sophie!

  Vilket bra och begripligt svar! Tack!!!
  Jag ska verkligen tänka efter hur jag kan skapa “parallella världar” till mina båda katter! Allt förstår jag av vad du sagt och beskrivit för mig. Det känns väldigt väldigt rätt och jag ska inrätta deras, vår tillvaro efter dina råd! Tack än en gång!
  Hälsningar Lisbeth B Åkerman

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons