Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Om din katt kissar eller bajsar utanför sin kattlåda

Om din katt kissar eller bajsar utanför sin kattlåda

Katter kan ha flera olika fysiska problem som orsakar den här typen av beteende. Många stressbeteenden kan komma från smärta och obehag. Det kan vara tandproblem, ledproblem, allergier, njur- och leverproblem, hormonsjukdomar, mag- och tarmbesvär, ja, mycket kan ligga bakom.

Det är viktigt att din katt blir noga undersökt hos en veterinär innan man gör förändringar med kattlådan. Detta brukar innebära; en yttre undersökning, ultraljud, urinprov där man tittar efter bakterier, kristaller, epitelceller eller annat avvikande och även i vissa fall blodprov. Det är viktigt att man utesluter all fysisk påverkan på problemet så att man behandlar katten på rätt sätt. Antingen behandlas katten både för det fysiska tillsammans med beteendebehandling eller om man uteslutit allt fysiskt så gör man endast en miljöförbättring.

Katter kan få en inflammation i urinblåsan (idiopatisk cystit) som kommer och går. Därför kan man uppleva att katten blir “frisk” eller av med sitt problem under en period men att det sedan återkommer. Ibland kan även ett beteendeproblem, så som att katten inte är trygg i sitt revir eller som inte är nöjd med sin kattlåda, leda till ett fysiskt problem.

Så, steg ett är att ni besöker en veterinär. När det gäller miljön kring kattlådan är det mycket att tänka på. Några viktiga punkter är:

Du behöver inte lära din katt hur de ska använda kattlådan, det kan de redan. Det är kattens instinkt att gräva ner sin avföring eller urin i sandliknande material. Från det att katten är runt tre veckor gammal, är den benägen att kissa och bajsa på mjukt och löst underlag. Det är väldigt viktigt för katten att ha det rätta materialet och på rätt ställe så att jag ordentligt kan täcka det jag lämnat efter mig. Om du vet vad som är viktigt för katten, så kommer du se till att katten får en kattlåda som möter kattens behov. Katten kan använda en kattlåda, även fastän den inte sett sin mamma göra det. Det är mycket viktigt att katten känner sig säker när den använder sin kattlåda.

Placeringen av kattlådan är viktig. Kattlådan skall stå så att katten inte behöver leta efter den. Om du har fler kattlådor, vilket man ska ha då varje katt behöver minst en kattlåda var, ska katterna inte placeras bredvid varandra. Katten vill vara ifred när den är på lådan, respektera detta. Se till att katten lätt kan komma åt sin kattlåda. Håll kattlådorna undan från saker som kan skrämma katten, ljud, dofter m.m. Hundar och barn ska inte kunna störa katten när den använder sin kattlåda. Ställ kattlådan så att katten kan se vad och vem som kommer nära lådan när den används.  Katten behöver snabbt kunna springa undan om det behövs. Låt kattlådan stå på samma ställe. Kattlådan ska stå långt ifrån kattens mat- drick- och sovplats.

Ha alltid mer än en kattlåda, åtminstone så många lådor som du har katter, helst en utöver. Om ni eller katten åker iväg någonstans, se till att samma kattlådor följer med katten. Även om katten vistas mest utomhus vill den ha en kattlåda inomhus, så att möjligheten finns.

Kattlådan skall hållas ren, även när du är på semester. Låt sandens djup vara så som katten vill, vissa katter föredrar mindre sand och vissa fler. Eftersom du har fler kattlådor så prova dig fram med mängden sand och se vilken kattlåda katten mest använder.

Sanden skall vara mjuk under kattens tassar. Det är finkorniga sandsorter som är de mjukaste för katten. Pellets, kristaller eller större stenar gör ont på kattens känsliga trampdynor.

Kattlådan skall vara tillräckligt stor så att katten kan sitta raklång och röra sig fritt i lådan. Använd helst en kattlåda utan tak. Om katten är en kattunge eller en äldre katt behöver man ha en ramp eller en kattlåda med lägre kanter. Annars kan du ha höga kanter på resten av sidorna för att skydda så att inte sanden skvätter ut. Katten kissar eller bajsar inte utanför kattlådan för att den är arg på dig, katten är en katt och tänker inte som oss. Det finns tidiga signaler som visar att katten inte är nöjd med miljön kring sin kattlåda.  Om katten inte gräver över det den gör, står på kanten av kattlådan för att undvika sanden är detta två tecken, gör då förbättringar på en gång.

Lär dig känna igen skillnaden på när en katt urinmarkerar eller verkligen urinerar. När en katt urinmarkerar står katten ofta upp mot en vertikal yta, lyfter upp svansen och sprayar. När en katt sätter sig ner och tömmer blåsan beror det ofta på att det är problem kring kattlådan, men det kan också vara ett fysiskt problem, om katten till exempel associerar kattlådan med smärta. Kattens behov kring kattlådan förändras ju äldre katten blir, som nämnt tidigare. Alla katter i hushållet bör komma bra överens, annars behöver miljön inomhus ses över. Straffa aldrig katten om den inte använder sin kattlåda! Varken fysiskt eller genom att skrika på katten.

Försök att tänka att kattlådan skall efterlikna ställena som katten kissar på när den inte använder sin kattlåda, det ger en liten vink av hur katten vill att lådan skall vara, var den ska vara placerad, mängd sand m.m.  Gör även ställena som katten istället använder mindre attraktiva. Gör rent dessa områden med enzymrengörare. Försök i största möjliga mån att undvika att stänga in katten i ett rum för att få den att använda sin låda.

Ibland katt lugnande kosttillskott underlätta vid problem med kattlådan.
Ha stort tålamod och hopp! Det flesta problem som katten har med sin kattlåda går att lösa, det finns många lösningar! Kom ihåg att steg ett är ALLTID att gå till veterinär.

 1. fridaemeline # fridaemeline Skrev

  Hej!
  Vi har två hankatter hemma, en på 11 år och en på ca 6-8 månader. Den yngsta är en liten hittekatt som vi tog hand om, gissade att han var nånstans mellan 8-12 veckor när vi hittade honom och så väldigt mager osv. Han var jätteduktig direkt med lådan och både kissade och bajsade där.

  Ett tag fick han dock för sig att kissa i vår soffa. Små små pölar över hela soffan och vi kunde inte förstå varför då han gick på lådan också. Jag insåg efter några dagar att han inte hade bajsat på några dagar och gav honom laktulos. När magen kom igång slutade han kissa i soffan och har inte gjort det sen dess!

  Sedan började han kissa i först sambons datorstol och sedan i min. Mest i hans dock. Samtidigt gick han på lådan och skötte även magen så fanns inga fel. Vi var inne hos vet med honom så han hade kräkts upp mask trots avmaskning för flera veckor sedan och jag nämnde även då att han kissade där. De hittade inget fel och rådde att kastrera. Vad vi vet har han slutat kissa i stolarna nu.

  Men .... Vi köpte ny säng i december. Sedan dess har han kissat på samma ställe i sängen så ofta han bara kan och vi tvättar och tvättar men han fortsätter. Så vi måste ha sovrummet stängt alltid, vilket är väldigt tråkigt för både oss och katterna. Vi ska dessutom flytta om ett par veckor och väntar barn så vi måste kunna ha sovrummet öppet ..  plus att om det är så att han kissar för att sängen är ny så kommer han kissa överallt i den nya lgh ju ... Vi har nu kastrerat honom och jag provade ha dörren öppen in där eftersom jag ändå ska tvätta idag. Jodå, efter några timmar hade han tillslut bestämt sig för att sätta sig där och kissa.

  Han är fullt frisk, glad och använder lådan som vanligt. Kommer mycket bra överens med den andra katten och har fått sig ett bra liv. Han kissar ingen annanstans än i sängen när vi väl har det öppet. Han är innekatt men får gå ut på balkongen i vårt sällskap och verkar inte lida utav det.

  Vi har inte använt något speciellt rengöringsmedel till soffa eller stolar men han har inte kissat där på evigheter. Men sängen…. Och på samma ställe varje gång.

  Hjälp! Hur kan vi få honom att sluta?? Hur gör vi smidigast i den nya lgh? Rädd för att han “kissar in” alla nya grejer vi kommer köpa till kommande bebis och filtar till honom osv. (Barnvagnen har dock klarat sig hittills de 2 dagar den stått här).

  Igen - Hjälp!! ♡

 2. bellamy # bellamy Skrev

  Jag fick ärva en hankatt för ett par år sedan. Redan hemma hos sin dåvarande husse bajsade han utanför sin låda. Hemma hos mig gör han detsamma, men jag har lagt en bit hushållspapper där han brukar bajsa, och han lägger över sitt bajs jättesnyggt med det efter att han har gjort det han ska.
  Min katt som jag redan hade vägrade, när min nya katt flyttat in, att kissa i sin låda som också stod i badrummet, utan hon kissade i ett hörn i vardagsrummet. Nu har hon sin låda där, och allt är frid och fröjd. (Måste byta sand hela tiden dock så att det aldrig luktar)
  Vad gör man inte för sina små vänner. Det brukar gå att hitta lösningar på de flesta problem.

 3. AntonCronqvist # AntonCronqvist Skrev

  Jag och min sambo har 2 st hankatter.
  Vi började med att skaffa en och märkte snabbt att han var understimulerad (hoppade upp överallt och slog ner saker)

  Vi tog då beslutet att införskaffa oss en liten krabat till och det blev en förändring direkt.
  De båda katterna springer runt och busar med varandra och allt var frid och fröjd.
  Sen kom där en period där han började kissa i sängen och vi valde då att Kastrera honom, och det blev bra men
  de sista månaderna så har den första katten börjat kissa i sängen och detta har skett 4 gånger på 2 veckor.
  Han är kärleksfull och tycket om att ligga bredvid oss i soffan och sängen och bli klappad men där finns även tillfällen när han helt plöstligt biter och river oss båda, han kan även vara lite väl hård mot den andra katten.
  Detta beteende har nu blivit mer en börda och vi skulle jättegärna vilja hitta en lösning då det är en helt fantastisk katt.
  Vi bor i en lägenhet mitt i centrala Helsingborg och där finns ingen riktig möjlighet att släppa ut han.
  Han är en nyfiken katt som hade tyckt det var mer spännande att springa framför en bil istället för att flytta på sig.

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons