Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet 06-24 (helger 09-18)
 • ✓ Pris från 320 kr
 • ✓ Kostnadsfritt med vissa försäkringsbolag
 • ✓ 97% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Om din katt jamar mer än vanligt

Om din katt jamar mer än vanligt

Om din katt jamar mer än vanligt är det viktigt att du alltid först och främst utesluter att beteendet inte beror på en fysisk orsak. Många beteendeproblem grundar sig i en fysisk orsak. Är det så att din katt jamar mer än vanligt rekommenderar jag att steg ett är att besöka veterinären för att få en ordentlig undersökning av katten. Låt veterinären ta blodprov, blodtryck och undersöka resten av kroppen på katten.

När det gäller beteendeproblem behöver man alltid förstå varför katten har ändrat sitt beteende, det vill säga varför katten jamar mycket i det här fallet. Det finns olika typer av överdrivet jamande, jag kommer att gå igenom de vanligaste.

En av orsakerna till att katten jamar mer än vanligt är att den söker uppmärksamhet, fodersök eller att den vill aktiveras. Katter är mästare på att få sina ägare att bli deras tjänare när de jamar för att bli ompysslade, när de står framför en tom matskål, eller när de vill leka. Vissa katter jamar efter att de har använt sin kattlåda, den bästa förklaringen man har kommit fram till när det gäller detta är att katten meddelar ägaren eller andra katter att lådan är upptagen. Ibland har katten även lärt sin ägare att göra rent i lådan efter att de använt den. Katten kan också jama kring kattlådan om den upplever någon form av obehag så som urinstopp eller andra urinvägsproblem.

Jamande nattetid
En vanlig känsla för en katt som jamar under natten är att den känner sig utsatt och övergiven. Att katten jamar på natten är mer vanligt hos äldre katter. Katter som är beroende av sin ägare på ett sätt som inte är hälsosamt kan också få det beteendeproblemet att de jamar mer för att få uppmärksamhet och för att då kunna stilla sin oro. Katterna vill oftast ha fysisk kontakt med sina ägare och markerar ofta, nästan utan kontroll, sina ägare och andra saker i hemmet genom att stryka sig. Det här höga behovet av bekräftelse blir förstärkt eftersom att katten får just detta när den ber om det, när den jamar mer till exempel.

När katten jamar på natten är det nästan mer som ett ylande, det låter som om katten har gjort sig illa, detta jamande får ofta ägarna att reagera och titta till katten, men oftast möter de bara en katt som stryker sig, hoppar upp i knät eller söker annan sorts av kontakt och ägaren har genom att tittat till katten förstärkt kattens beteende. Det räcker ibland med att ägaren gjort detta en gång. Ägaren kan minska risken för att katten jamar på natten genom att begränsa katten från vissa områden i hemmet.

Jamande på grund av fysisk orsak
Fysisk stress eller ångest innebär ofta att katten känner någon form av obehag eller smärta.  Några av de fysiska orsaker som kan göra att en katt jamar mer är dövhet, blindhet, högt blodtryck eller problem med sköldkörteln. Det kan även vara så att jamandet är på grund av hormoner, om din katt inte är kastrerad. Kastration är då en lösning på det problemet.

Katten jamar på grund av osäkerhet
En osäker katt kan vara väldigt kontaktsökande eller så spenderar den mycket tid gömd på ett ställe den känner sig trygg på. Katter kan med hjälp av fysisk kontakt, det räcker ibland att se sin ägare, känna sig mer säker. Men när den fysiska kontakten inte är möjlig blir katten orolig och vill få kontakt genom att jama. Ägaren tittar då ofta till sin katt, pratar med den eller tänder lampan om det är natt och det är så ovanan börjar.

Osäkerhet kan också tillkomma när katten kommit till ett nytt hem, den osäkerheten och jamandet är ofta temporärt men det tar olika lång tid, ibland månader innan katten känner sig trygg i ett nytt revir. I detta läge ska jamandet ignoreras.

Katten jamar på grund av senilitet/ålder
Äldre katter sover mer, motionerar mindre och blir långsammare. Minnet kan också försämras och en gammal katt kan bli glömsk och förvirrad, det vi kallar för senil.  Detta kan ge flera beteendeförändringar, bland annat ökat jamande. En senil katt har ofta långa perioder och djupsömn. Den kan få ökat beroende av sina ägare. En senil katt lägger inte alltid märke till när det kommer in en person i rummet, det kan hända olyckor utanför lådan, den kan strunta i att putsa sig själv, den glömmer var maten finns och den kan få minskad aptit.

Lösningar för en katt som jamar mer än vanligt
Det finns egentligen ingen lösning som passar alla katter utan man måste först ta reda på varför just din katt jamar och sedan hitta en individuell lösning som fungerar för er.

Om katten inte brukar sovrummet kan det ibland hjälpa att låta katten sova med sin ägare, då kan jamandet avta nattetid. Man kan också begränsa kattens revir under framför allt nattetid eller när ägaren inte är hemma, för att den ska känna sig mer trygg.  Man kan ibland ha radion eller tv:n på låg volym.

Det är viktigt att miljön är så trygg som möjligt med många olika sovplatser och gömställen. Läs mer om hur ni berikar kattens inomhusmiljö i en separat artikel om detta.

Att ignorera jamandet när man har tryggat kattens miljö och uteslutit en fysisk orsak enligt ovan är en lösning till problemet. Men det krävs att man har tålamod och ibland behöver öronproppar införskaffas och det kan uppskattats att man informerar grannar som kan bli störda om att man tränar katten. När man ignorerar beteendet kan katten bli frustrerad och det hela kan bli värre under en period. Den kan ändra läte, jama mera eller göra något annat. Då gäller det att koppla på tålamodet och fortsätta att ignorera. Ge din katt tid, upp till ett halvår kan det ta innan katten förstår att jamandet inte kommer att leda någon vart längre.

Det viktigaste är att reda på den underliggande orsaken till jamandet, regelbundna veterinärbesök, lekstunder och att berika kattens miljö är något som förebygger kattens beteendeproblem. En trygg katt blir en självsäker katt och en självsäker katt brukar inte jama för att få bekräftelse, om det är anledningen till varför katten jamar. Om din katt enbart bor inomhus kan också en lösning vara att låta katten få gå ut, katter är rovdjur och de behöver mycket aktivering. Vi kan aldrig få en inomhusmiljö att ersätta den miljön katten egentligen är skapt för att leva i, ute i naturen.

Lycka till!

Annons
 1. elsebeth # elsebeth Skrev

  Nu lästa jag att de kunde jama högt av dövhet och han hör ingenting han är 18år gamal

Forum Katt

 • Kattmjäll och allergier

  Hej, Jag har en fråga som gäller mina katter och mig. Jag har två Devon rex honor. Jag har haft ena i snart 6 år och andra i 4 år. Jag har haft besvär med allergier senaste 2-3 åren. När jag testade hos VC var jag allergisk mot bland annat…

 • n

  Köpte en kattunge av en bonde… han sa den var 12v men jag börjar tveka om det stämmer. Hon väger knappt 900gr spyr så fort vi ger henne kattmat (får 1tsk)... hon äter lite torrfoder. Hon gnisslar tänder. Låter slemmig innan hon kräks.. Hon är väldigt lugn leker väldigt korta…

 • Tror vår kattunge 12v råkat gå o sig ett russin

  Vad kan man göra om ens kattunge 1100kg , 12v kanske har fått i sig ett russin? Mvh Sudha

Gå till forumet om Katt
© 2017 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons