FirstVet - Besök veterinären på nätet FirstVet - Din veterinär på nätet
Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
Stängs om 15 | Gå direkt till veterinären.nu » × Stäng
FirstVet - Din veterinär på nätet

När katten ska flytta och komma till ett nytt hem

Katter är revirstarka djur och det kan bli en stor stress för katten att flyttas från sitt trygga revir till ett nytt helt främmande revir. Därför är det viktigt att man gör det bästa för katten när man ska flytta.

Om katten är van vid att gå ute kan det ibland vara svårt att få katten att trivas om den bara får vara inomhus i sitt nya hem, men man kan alltid göra ett försök. Det är då extra viktigt att man berikar kattens inomhusmiljö, läs mer i artikeln om just berikning av kattens inomhusmiljö.

Om planen är att låta katten gå ut även i det nya hemmet bör katten först få lite tid att vänja sig och känna sig trygg inomhus innan man introducerar utomhusmiljön för katten.

Försök att i största möjliga mån komma iordning i det nya hemmet. Så att ni hunnit packa upp alla era saker, ställt möblerna där de ska stå m.m. för att undvika förändringar och stress för katten när den väl kommer in i det nya hemmet.

Optimalt är att om ni kan ta något från det nya hemmet till det gamla hemmet för att låta katten bekanta sig med den nya doften. Om det till exempel är så att ni är två ägare som ska flytta ihop kan man ta en filt eller matta från det nya hemmet till det gamla för att få katten att vänja sig vid den nya doften. Är det ett helt nytt hem man flyttar in i kan man ta dit en filt och låta den vara där under några dagar och sedan ta tillbaka den till det gamla hemmet och låta katten bekanta sig med doften från det nya hemmet.

Nästa steg är att under några dagar, om det finns möjlighet, annars bara direkt innan katten kommer till det nya hemmet, sätta din katts doft i det nya hemmet. Stryk katten med en handduk eller trasa över ryggen men även på sidan av halsen och under hakan så att kattens feromoner, doftämnen, hamnar på handduken/trasan. Sedan stryker du samma handduk/trasa runt hörn, vid huvudentrén och runt möblerna i det nya hemmet. På det sättet kommer kattens doft att redan finnas i det nya hemmet när den kommer dit.

Kattens kattlåda, sovplatser, klösbrädor, klätterställningar, leksaker, mat- och vattenskålar ska finnas på plats innan katten kommer till det nya hemmet.  Köp inte nya saker till en början och byt inte ut sanden utan ha det gamla först så att katten får sin trygghet i saker och dofter den är van vid.

Om ni flyttar till ett hem med flera rum och våningar så introducera katten till ett rum i taget. Ha då kattlådor, sovplats, klösbräda, mat och vattenskål på plats. Kattlådorna ska vara placerade så långt från det övriga som möjligt.

Så länge katten nosar omkring, gömmer sig eller stryker sig ska den vara kvar i det rummet. När katten inte gömmer sig längre och ni ser att den är avslappnad kan ni öppna upp och introducera ytterligare ett område. Men även här se till att först placera ut kattlådor, mat – och vattenskålar och sovplatser, innan ni släpper ut katten.

Olika katter tar olika lång tid på sig när det gäller att känna sig trygga i sitt nya revir. Det kan ta allt från några timmar till några veckor. Man bör ha tålamod och ta allt i kattens takt.

Det är inte helt ovanligt att katten börjar jama mycket i sitt nya hem, detta är ofta för att katten känner sig orolig och otrygg. Den kan även börja urinmarkera eller bete sig annorlunda. Om katten jamar eller gör något ni inte önskar, ge inte katten någon uppmärksamhet, skäll inte på katten, ge den inte mat eller liknande, för då kan den lära sig att genom sitt beteende får er uppmärksamhet. När katten beter sig på det här viset, ignorera beteendet tills det slutar. I början kan katten försöka ännu mer av ren frustration men efter ett tag brukar den förstå att beteendet inte kommer leda någon vart. Men även här gäller det att ha tålamod. När det gäller urinmarkering, läs artikeln om vad ni ska tänka på när katten inte använder sin kattlåda, där står det även lite om hur ni gör kattens inomhusmiljö så trygg som möjligt.

Ta gärna hjälp av Feliway, det är syntetiska doftferomoner som kan hjälpa katten att känna sig trygg i sin miljö. Använd både den som du pluggar in i kontakten och sprayen. Sätt gärna in kontaktadaptern en vecka innan katten kommer till det nya hemmet, en sträcker sig över en yta på 50-70 kvm. Använd er även av sprayen i både det gamla hemmet och i det nya så att katten sedan associerar dessa feromoner till dennes trygga revir med det nya reviret. Spraya i det nya hemmet ca 15 min innan ni låter katten komma in.  Ni kan beställa Feliway på www.vetzoo.se.

Om det redan finns en katt i det nya hemmet så läs både denna artikel men även den om vad man ska tänka på när man ska skaffa en katt till. Även denna introduktion måste gå långsamt och i kattens takt.

Sedan när det gäller själva flytten är det bästa om katten är van att åka i bur. Försök att alltid ha buren framme och låt katten associera den med god mat, godis, en mysig sovplats och trygga dofter. Även här kan man ha bra användning av Feliway spray.  Om det är en lite längre flytt kan man även prova att ge katten Zylkene, ett rogivande preparat som kan få katten att känna sig lite lugnare med situationen.  Även Zylkene kan ni köpa och läsa mer om på www.vetzoo.se.

Lycka till med flytten!

Med Vänlig Hälsning // Sophie Liström, leg. Djursjukskötare och specialutbildad inom kattens beteende

Forum Katt

  • Ätit olämpligt

    Hej. Min katt på ca 1 år hade lekt med sin matpåse gjord av mjuk aluminiumfolie och jag undrar om någon har erfarenhet av biverkningar på katten? Ringde till veterinären och dom sa att jag ska se till att katten äter mjuk mat, att den kissar och bajsar normalt och…

  • Konstig vätska ur ena ögat?

    Hej! Har för några dagar sedan märkt att min katt har svårt med att öppna sitt ena öga och har någon slags vätska som rinner ut ur det ögat, det har blivit lite värre nu då hon försöker att inte öppna det ögat alls. Vet ni vad det kan bero…

  • Min katt har fått en bulnad på höger kindsida

    Hej! Finns det någon som har erfarenhet vad detta kan vara? Upptäckte igår en "bula" på min katt på höger kindsida som nu blivit större! Den är mjuk & påverkar nu hans öga, då bulan blivit större & ögat därmed mindre. Katten är 14 år & mer slö nu än…

Gå till forumet om Katt

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären

Gilla oss på Facebook

Handla på VetZoo.se

Uppblåsbar Skyddskrage

Busters uppblåsbara skyddskrage används istället för den obekväma lampskärmen efter operation, vid…

Från 169:- Läs mer och köp »

Vitakraft Cat-Liquid Snack Taurin

Vitakraft Cat-Liquid Snack är ett flytande mellanmål för din katt.

29:- Läs mer och köp »