Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Min katt bits och rivs

Min katt bits och rivs

När din katt bits eller rivs behöver du ta reda varför den beter sig som den gör. Först och främst måste du utesluta att din katt inte är fysiskt sjuk. En katt som inte mår bra kan reagera med aggression och en ovilja att bli berörd.

Det finns också katter som använder bitande som aktivering. En katt är ett rovdjur och att jaga och attackera är ett naturligt beteende. Om katten får något gensvar så som att vi skriker, skäller på katten eller liknande är det en form av bekräftelse på kattens beteende och den kommer att fortsätta att aktivera sig på detta sätt. Oftast behöver man låta katten få gå ut, berika kattens inomhusmiljö och även ignorera beteendet för att få katten att sluta se dig som något att aktivera sig med (jaga/attackera).

Om kattungen har tagits för tidigt från sin mamma, innan 12 veckors ålder, kan den också ha missat viktiga lärdomar från sin mamma kring lek och jakt och den kan ha svårt att veta skillnaden och var gränserna går.

Man brukar säga att det finns två olika typer av kattindivider. Dels de katter som är väldigt självsäkra och sociala, dels de mer tillbakadragna katterna (som ändå kan vara självsäkra och trygga). Vad det beror på, vilken typ en katt tillhör, om det är ärftligt eller om det är en yttre påverkan har inte riktigt studierna blivit ense om.

Det är mycket viktigt att kattungen, från två veckors ålder, får träffa och bli hanterade av många olika människor. Det är viktigt att de får vänja sig vid olika ljud, underlag, dofter m.m. En kattunge som genetiskt är en trygg och social katt kan med rätt socialisering bli en väldigt självständig och balanserad katt som vuxen. Men också kan samma katt, med fel uppväxt bli mer tillbakadragen. På samma vis kan en kattunge som genetiskt är mer tillbakadragen, med rätt uppväxt och socialisering bli en trygg och social katt som vuxen. Kattens första 12 levnadsveckor är otroligt viktiga.

Katter är inte flockdjur som hundar men de lever i sociala grupper. De jagar, äter och sover för det mesta själva men de har ändå vissa beteenden för att stärka och upprätthålla banden inom den sociala gruppen. Ett vanligt scenario när katten börjar bitas och rivas är när den lägger sig på rygg eller sidan framför ägaren på golvet eller bredvid ägaren i soffan. Katten vill bara med detta kommunicera med sin ägare, stärka banden och hälsa sin ägare välkommen när denne kommer hem. Om ägaren då böjer sig ner eller sträcker ut armen för att klappa katten på magen eller på sidan av kroppen upplever katten denna handling som en förolämpning. Man kan jämföra det med att en person skulle gå fram och hälsa på en annan människa genom att sträcka fram sin hand men att då den andra personen skulle svara med att ge en örfil.

Katten känner sig hotad och börjar då oftast ta tag i armen, sparka med bakbenen och ibland bitas för att sedan snabbt hoppa därifrån och sätta sig någon annanstans och tvätta sig för att lugna ned sig själv. Katten är ett helt annat djur än vi och hunden och har därför helt olika känslor och kroppsspråk. Det som är beskrivet ovan kallas för kel- och bitsyndromet och är väldigt vanligt och beror på ett missförstånd mellan ägaren och katten. En katt har olika trygghetströsklar, ju oftare det händer för katten att den upplever den här förolämpningen, desto mer sänker katten sin trygghetströskel. De katter som man kan kela med länge, hur länge som helst, har en hög trygghetsströskel.

Om en katts trygghetsströskel har blivit väldigt låg kan man hjälpa den att höja tröskeln igen genom tillit och tålamod.  De flesta katter tycker inte om att bli klappade på magen, även de som har en hög trygghetsströskel, det är ett väldigt sårbart ställe och man ska helst undvika att klappa alla katter på magen. Klappa mycket hellre runt huvudet, under hakan och på ryggen. När katten ligger bredvid ägaren och blir gosad med och sedan helt plötsligt börjar bitas och rivas har den oftast långt innan vi ser det visat att man börjar närmar sig kattens tröskel. Den kan visa med så många olika kroppsspråk att den inte trivs, ögonen, morrhåren, öronen, pälsen, svansen till exempel. Men det är svårt för oss att se.

Om det har hänt att katten nått sin tröskel flera gånger kan det räcka med att man bara sträcker fram sin hand så känner sig katten sårbar och biter eller river efter handen för att skydda sig mot den otrygga och hotfulla känslan den upplever när man nått trygghetströskeln. Katten kan också ha kopplat beröring till annat obehag och reagerar på detta sätt. När katten beter sig som ovan måste ägaren ta ett steg tillbaka. Ibland kan det ta flera månader och ibland får man bara acceptera sin katt för hur den är som individ, mer eller mindre kelen och framåt.

Att ta ett steg tillbaka betyder att sluta helt med att klappa och beröra katten under en period. Om man sedan kan komma nära med handen, se till att sluta innan katten visar något obehag.  Klappa bara runt huvudet, en klapp i taget, backa sedan och låt katten vara. Målet är att få katten att sluta associera klappandet och ägarens händer till den hotfulla och sårbara känslan.

Det viktigaste är att sluta klappa innan katten når sin trygghetströskel. Vänta inte tills katten börjar vifta på svansen eller bits/rivs, sluta innan. Avbryt långt innan, för varför gång du avbryter innan katten känner sig sårbar höjs kattens tröskel och nästa gång kanske du kan klappa katten två gånger.

Men det är inte alltid klappande katten är ute efter, du kan också prata med, börja leka eller bara låta katten vara. Vid problem som dessa kan man ta hjälp av dels Feliway (ett trygghetsferomon) men också av Zylkene, som är ett rogivande kosttillskott. Dessa kan du köpa här från www.djurhälsobutiken.se

Lycka till!

 1. gs # gs Skrev

  Människan är Människa djur är djur.
  Annars ok artikel. God bless all.

 2. charlotta_forsell # charlotta_forsell Skrev

  Hej Nenne!
  Blev medlem här idag och såg ditt inlägg.
  Har din katt blivit bättre, slutat med att bita etc och har ni fått hjälp av nån?
  Min katt Wilda har precis samma problem som din katt tyvärr.

  mvh
  Lotta

 3. Lena1962 # Lena1962 Skrev

  Hej hej min katt ” BÄBIS ” beter sig på samma sätt. har nu skrivit hit o får hoppas på ett svar. Hoppas att det har löst sig med eran katt. Med vänlig hälsning Lena

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons