Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Katterna är osams

Även de bästa vänner kan bli osams. Det räcker med ett veterinärbesök, att en av katterna känt sig hotade av en annan katt utomhus eller utanför fönstret eller något annat. Katter kan spara på känslor. De kan känna sig hotade, vända sig om och se sin ”kattkompis” och associera den katten med känslan och katterna blir osams. Man ska inte låta katterna ”lösa det hela själva”. Det kan ta dagar, veckor eller ibland månader innan två katter lär sig att leva tillsammans igen. Så från vår sida krävs det tålamod!

Katter är inte flockdjur och det är inte naturligt för en katt att dela sitt revir med andra, det är därför inte konstigt om katterna reagerar och blir osams så fort de blir hotade av något i sitt revir. Feliway brukar vara till stor hjälp när man ska introducera katter för varandra, även Zylkene, som är ett rogivande kosttillskott, kan man ge till båda katterna vid reintroduktionen.

Katter stärker sina sociala band på olika sätt. De har sina egna beteendemönster.  För katter är distans mycket viktigt. De behöver ha möjlighet till att ha distans till allt som katten eventuellt kan känna sig hotad av. De har som en personlig bubbla där de känner sig trygga. Om någon eller något tränger sig på den här bubblan för fort uppstår det ofta en konflikt. Något som ofta sker när två katter blir osams och sedan ”får lösa det på egen hand”. Det går att göra så mycket bättre!

Vi kan säga att katter har två olika ”personal spaces” (på eng.). Det ena är det som en katt alltid bär med sig, den personliga bubblan som nämns ovan. Det andra är inom ett speciellt revir, område, kattens hem m.m. Alla individer reagerar olika när de känner sig hotade. Vissa katter drar sig undan, gömmer sig och vill bara bort från problemet. Andra katter försöker istället driva bort det som hotar.

Om en katt blir skrämd, den andra vill driva bort den ena, eller liknande, sätter detta ofta djupa spår. Här behöver vi ta till vårt tålamod igen, katterna behöver i lugn och ro hitta sin trygghet i sitt revir igen.  Reintroduktionen när man för ihop två katter igen är oerhört viktig.

Börja med att ha katterna separerade. Se till att varje katt har tillgång till flera sovplatser, matplatser, vattenskålar och kattlådor. Ingen kattlåda skall stå nära matplats, sovplats eller vattenskål.  Se till att katterna har klösbrädor att klösa på. Stryk då och då en liten filt eller handduk längs den ena katten och lägg ut den till den andra katten och tvärtom så att de vänjer sig vid varandras dofter.  Stryk också handduken runt hörn och ställen där katterna stryker sig emot. Se till att de associerar varandras dofter till något positivt. Fortsätt med detta tills ni märker att katterna inte längre nosar en längre stund eller reagerar på annat sätt på den andra kattens doft.

De ska inte se varandra under den här tiden. Först ska de lära känna varandra genom deras dofter, sedan hörsel och sist vid synen.  När de nosar efter varandra genom dörrens nedre kant, låt detta bli något positivt. Ge katterna sin mat, godis, lek och kel nära dörren så att de associerar den andra kattens doft till något bra. Om katten fräser eller reagerar på annat sätt som inte är bra behöver ni backa och ta om det från den nivån där katten inte reagerar alls. Om katterna är lugna och känner sig trygga med varandras dofter kan man prova att byta rum så att den ena katten får bo i ena rummet där den andra katten tidigare vistats och tvärtom. De ska fortfarande inte se varandra. Detta ska ni bara göra när ni är hemma och kan övervaka katterna.

Om ni åter igen märker att katterna är lugna med varandras ljud och dofter kan ni byta ut dörren mot att sätta upp kompostgaller eller annan typ av galler i dörröppningen som då går från golv till tak. Häng över ett skynke, katterna ska fortfarande inte se varandra. De kommer ändå mycket närmare varandra utan en dörr som skiljer de åt. Se till att de fortfarande får äta, leka och kela nära varandra. Tvinga de inte till något, de ska vara nyfikna och själva vilja vara i varandras närvaro.

Om de undviker varandra eller känner sig hotade måste man stänga dörren och backa några steg tills båda katterna är lugna och trygga igen. Ibland kan det ta bara några dagar när två katter vänjer sig vid varandra och ibland några månader. Om ni är osäkra på om ni kan ta ett steg framåt, vänta! När du är säker på din sak, då kan ni ta ett steg till.

Steget efter är att man kan börja dra upp skynket lite och låta katterna skymta varandra genom gallret, under korta stunder. Vid minsta reaktion behöver ni avbryta, backa och börja om senare. När ni märker att katterna kan leva som vanligt, när de nosat på varandra nos mot nos, och när ni märker att de är trygga med varandras närvaro igen kan man tänka på att låta de träffas.

Lämna aldrig katterna ensamma tillsammans under reintroduktionen. Sedan behöver ni läsa om vad ni ska tänka på när ni har fler än en katt, se separat artikel om detta. Om det uppstår problem längre fram, separera katterna och börja om.

 1. erica_eklund # erica_eklund Skrev

  Hej jag har det problemet här hemma med 2 honor, den ena är snart 4 år,steriliserad o skjöldpadds färgad och den andra snart 2, långhårig.Hon hade en kull förra året där jag behöll en. Hon blev steriliserad nu i feb. De rakade av hennes päls då hon var full i tovor. Efter det är hon så rädd och ängslig för den andra honan och för plötsliga ljud. Min skjöldpadds färgade honkatt är bitschig?
  Har provat Feliway men det funkade inte så jag provade Zylkéne, den skjöldpadds färgade blev mer stöddig och den andra blev mer underlägsen, så vad är det för fel?
  Har 2 han katter också, en på 6 år och en på 10 mån. de leker ofta tillsammans med den yngsta honan. Har ngn några tips vad jag kan göra.
  Snälla hjälp en villrådig kvinna som alltid har sina katter i fokus.
  Erica från Gotland

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons