Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Berika kattens inomhusmiljö

Berika kattens inomhusmiljö

Det finns egentligen inte något som heter innekatt. Alla katter är menade att få vara ute i naturen, de är instinktiva rovdjur som bör ha möjligheten till att jaga, klättra, springa, söka, klösa, markera revir, vara på höga höjder, smyga, sova, hoppa m.m.  Det är tyvärr många som inte har möjlighet att släppa ut sin katt utomhus vilket gör att katterna bara får vara inomhus, det är då viktigt att man berikar den miljön för katten.  Men även för en katt som lever utomhus är det viktigt att även inomhusmiljön är tillfredställande och trygg.

Att katten inte mår dåligt över vad den inte har upplevt stämmer inte, den är ett instinktivt djur och det ligger i generna allt det som står ovan vad katten behöver. Det är viktigt att katten känner sig trygg hemma i sitt “core”, sin kärnmiljö direkt översatt.  Desto mer man kan efterlikna miljön utomhus för sin katt inomhus desto tryggare och tillfredsställd kommer katten att känna sig.

Mat

Katter är rovdjur. Att katten får sin mat serverad ur en och samma matskål som står på samma plats dag ut och dag in, gör att vi tar ifrån huvuduppgiften katten har; att jaga.  Matskålen ska inte stå bredvid vattenskålen och inte heller nära en kattlåda. Katter äter, dricker eller sover inte på samma ställe som den har sin toalett. Ha flera matskålar åt din katt, på flera olika platser. På olika höjder, i klätterställningen, på fönsterbrädan, under soffan eller på en hylla till exempel. Använd en tom toalettrulle och lägg maten där inuti så katten får kämpa lite för att få ut maten, detta förutsatt att du ger torrfoder. Du kan också använda dig av foderbollar som ett bra sätt att utfodra din katt.  Det är viktigt att du först visar din katt de nya matplatserna så att den inte står och väntar framför sin matskål, katten är också vanedjur, men sedan kommer den förstå.

Vattenkällor

Ha inte vattenskålarna nära matskålarna. I det vilda dricker och äter katter inte på samma ställe. Om du gör drickandet till en aktivering kan du även stimulera din katt att dricka mer. Ha gärna flera olika vattenskålar och vattenkällor till din katt. Använd en vanlig vattenkanna, ett vattenglas, djupa skålar, grunda skålar, vattenfontäner m.m.

Kattlådan

Det bör finnas minst två kattlådor per katt.  Dessa skall inte stå bredvid varandra, det skall alltid finnas en ledig kattlåda, har man flera våningar ska det finnas minst en kattlåda per våning. Det är viktigt att endast använda sig av en mjuk, finkornig, parfymfri kattsand till din katts kattlåda. Pellets, stenar, kristaller gör ont på kattens trampdynor och är inte naturligt för katten att stå på. Om din katt kissar eller bajsar utanför lådan, står på kanten av lådan, eller liknande trivs den troligtvis inte med underlaget eller var kattlådan står placerad. Se till att kattlådan är stor, helst utan tak så katten kan står rak och sträcka ut sig inuti. Lådan skall stå på en lugn och trygg plats men den ska ändå vara lättåtkomlig.  Om man har en äldre katt eller kattunge kan det vara bra att ha en ramp till lådan så att den inte behöver kliva över någon hög kant.

Klösmöjligheter

Katter är revirmarkerande djur och känner sig tryggare i sin miljö när de får möjlighet att klösa och i och med det markera sitt revir. Extra viktigt är det att ha en klösbräda uppsatt på väggen vid alla olika entréer in till hemmet. I hallen, vid balkongdörren och altandörren, där det kommer in olika nya dofter varje dag. Sedan bör det finnas minst en klösbräda eller klätterställning i varje rum. Det finns många fina och bra klätterställningar nu med massor av olika klösmöjligheter för katten. Se till att sätta klösbrädorna tillräckligt högt på väggen så att katten verkligen kan sträcka på sig när de klöser. Katter klöser till största delen för att markera sitt revir, men även till en liten del för att trimma sina klor.

Sovplatser

Stora delar av kattens dygn spenderas sovandes eller vilandes. Katten bör ha många olika sovplatser, ostörda från andra djur, barn och annat. Ha sovplatser under soffan, ovanpå garderoben, i klätterställningen, i soffan, på hyllor, vid ett fönster så katten får titta ut m.m. Se till att sovplatserna är långt ifrån kattlådorna.

Aktivering

Med hjälp av att ha anpassat miljön enligt ovan, ganska enkla åtgärder får katten naturliga berikningar när den äter, dricker, klöser och vilar. Kattgräs är en bra aktivering. Att katten får tillgång till frisk luft är viktigt, ha gärna ett fönster på glänt, när du är hemma, och med spärr så fönstret inte kan öppnas. Näta gärna in balkongen så att katten kan vara ute där och få känna friska vindar och ha utsikt över sin miljö.  Det finns en uppsjö med leksaker för din katt, lek ofta med din katt för att hålla igång kattens jaktinstinkter.

 1. Jensan # Jensan Skrev

  Hej! Vi har tre katter, varav två av de är ute (ej om nätterna), men de senaste, tredje katten har inte varit ute lika mkt, bara när vi varit med, pga att han är lite speciell. Han har liknande epilepsianfall ibland och är lite “efter” om man säger så. Han har lite konstiga saker för sej och kan inte/vågar inte hoppa upp på saker som de andra. Pga detta vågar vi inte släppa ut honom själv, vi har känslan av afghan inte fixar det på egen hand, utan går vilse. Han klättrar heller inte i träd och kan skydda sej på så vis, men han älskar ändå att vara ute. Hur ska vi göra? Vågar vi släppa taget eller kan katter ha nån utvecklingsstörning och inte klara sej själv? Det gör ju så ont i hjärtat när man ska åka bort och bara släpper ut de större katterna :(
  Med vänlig hälsning, Jenny

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons