Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Att tänka på när du ska ta katten till veterinären

Det finns mycket du kan göra för att underlätta inför och under besöket. Det finns även mycket som de som jobbar med din katt kan göra. En katt är inte en liten hund! Att komma till nya miljöer och tas ifrån sitt trygga revir hemma innebär en stress för katten. Att ha en bur som endast kommer fram när det är dags att åka till veterinären blir direkt en varningssignal för katten.

Katter har en förmåga att bygga upp en rädsla/känsla inombords och spara på den tills det är något tillräckligt skrämmande/upprörande som gör att katten trillar över tröskeln och även den sparade rädslan/känslan får sitt utlopp. Detta kan till exempel vara att en hund skäller i väntrummet, att djursjukskötaren är för hastig i sina rörelser eller en skrämmande doft. Det är därför det lönar sig att låta tiden innan och resvägen till veterinären vara så lugn som möjlig för katten. Även att tiden i väntrummet blir så lite stressande för katten som möjligt.  Att inte kunna fullfölja undersökningen för att katten redan innan besöket har nått sin maximala stressnivå är vanligt men går att förebygga.

Här nedan kommer lite tips för en tryggare och gladare katt både innan, under och efter veterinärbesöket!

Innan besöket

•  Låt transportburen alltid stå framme. Ha gärna flera olika burar. Lägg in en mysig sovfilt i buren, lek med katten vid och i buren, ge godis vid och i buren.

• Om din katt är en kattunge så öva korta stunder att stänga buren, bära den till bilen, åk först ingenstans utan gå bara in med buren. Låt den vänjas vid miljön i buren och i bilen. Sedan kan man åka korta sträckor i taget som sedan blir längre och längre. Låt inte alltid en biltur sluta med ett veterinärbesök.

• Spraya Feliway ett par dagar innan besöket i buren och på filten som ska vara i buren. Spraya 1-2 gånger per dag men inte när katten är vid buren då sprayen innehåller alkohol som kan lukta lite starkt för katten, den doften avdunstar efter 10-15 minuter.  Spraya buren ca 15 min innan avfärden till kliniken, då kan du passa på att spraya lite i bilen med. Se till att även filten sprayas, denna kan du sedan ta ut och låta kitten sitta på den när den undersöks.

• Det är som ovan sagt viktigt att katten har en mysig filt eller handduk i buren. Den kan fungera som en slags “snuttefilt” för katten så att den har en doft som påminner om reviret hemma. Låt inte katten sitta i en tom bur, att halka runt på hård plast är inte en trevlig upplevelse.

• Ha även med filt att täcka över buren. Buren bör vara övertäckt både i bilen och i väntrummet. Se också till att buren är fastspänd i bilen. Vi vill gärna tro att katten vill se vad som händer, för det är så vi människor fungerar. Katter fungerar inte på samma sätt. De har mer “ser jag inget så ser ingen mig” i tanken och det gör att en filt som täcker över får katten att känna sig så lite hotad som möjligt.

• Katter har lätt för att bli åksjuka då deras balanssinne är känsligt så att sitta fast ordentligt, vara övertäckt med en filt samt att stressnivån minimerats innan avfärd hjälper en hel del.

När ni kommer till kliniken

• Om det inte är för varmt ute, det blir varmt snabbt i en solig bil, så kan man gärna lämna katten i bilen och att ni går in och anmäler er ankomst. Detta blir mindre stressigt för katten. Om ni vet att er katt är nervös av sig så är det mycket bra att göra på det här sättet för att slippa skällande hundar, skrämmande dofter eller annat spring som kan förekomma i ett väntrum.

• När ni bär in buren på kliniken så bär buren bak och fram, med öppningen bakåt och låt fortfarande filten täcka över buren. Det gör att man undviker alla olika intryck för katten, att komma in i ett väntrum med andra djur och människor kan vara mycket skrämmande för en katt. Oavsett vilken typ av bur ni har är det bästa att ha den övertäckt av en filt.

• När ni väl är inne i väntrummet så stall inte buren på golvet utan ställ den på en äank eller stol bredvid er, finns det inte plats så sätt buren i knäet, återigen med luckan vänt bakåt och buren övertäckt. Katter känner sig mycket utsatta och hotade när de är på golvet så att undvika detta är viktigt. I vissa väntrum finns det särskilda hyllor eller väntrum för din katt, använd gärna dessa.

• Låt inte hundar eller andra djur släppas fram ”för att hälsa” på er katt. En vanlig sak man hör i väntrummen är ”min hund är van vid katter, vi har katter hemma” eller att “katten är van vid hundar så det är ingen fara”, det kan vara så att de är vana. Men inte just med den här hunden eller katten och inte just på en veterinärklinik, så undvik dessa möten.

• Om ni märker att katten är rädd och orolig, ta inte upp den från buren för att försöka trösta den, det kan göra det hela värre. Låt den istället sitta kvar i sin bur, informera eventuellt personalen och be att få sitta och vänta i ett enskilt rum.

• Ha alltid katten i en bur när ni åker till veterinären, Även om katten är van att gå i koppel hemma så är det många olyckor som kan hända i ett vänrum. Det är många djur, mycket dofter och revir som ska brottas på en liten yta. Detta blir ofta väldigt stressigt för katten.

Inne på undersökningsrummet

• Låt katten sitta kvar i buren medan du pratar med personalen. Om katten vill så kan man öppna lyckan och se om den vill gå ut på en upptäcksförd. Om du vet med dig att din katt är orolig men det ändå se rut som den vill ut så låt den ändå sitta kvar i buren.

• Dra sedan inte ut katten i nackskinnet utan lyft på locket till transportburen eller stoppa in handen och hjälpa katten ut. Fungerar inte detta kan man försiktigt välta buren så att katten hälls ut, men skaka inte buren för att tvinga ut katten. Kom ihåg att använda lugna rörelser.

• Låt katten sitta på sin filt på undersökningsbordet men göm buren under bordet så att inte katten kan springa in i den på en gång.

• Om din katt ska lämnas över dagen på kliniken så är det jättebra om kitten får ha med sin filt i buren. Det man ska vara medveten om är att det finns risk för att filten blir smutsig, men det är värt risken om katten får ha med sig lite trygg doft hemifrån.

• Om ni vet att ni har en katt som är rädd och blir fort stressed, informera personalen om det så att de kan anpassa hanteringen efter det.

Efter besöket

• Det bästa är att ni går ut och ställer katten i bilen (om det inte är för varmt) direkt efter besöket och sedan ställer er i kö för att betala. Det är ofta trångt och många djur vid receptionen och det kan vara stressande för katten. Om inte möjligheten finns så ha kattburen övertäckt och se om du kan lyfta upp buren på receptionsdisken.

• Om ni har fler katter hemma så kan dessa reagera på katten som varit hos veterinären. Den katten kan lukta hotfullt och även de bästa vänner kan börja avvisa varandra. Låt katten först gå in i ett eget rum, ta ut buren och låt katten/katterna som varit hemma få dofta på buren utan att associera den doften till den andra katten. Sedan kan de dofta på varandra genom dörrspringan. När katterna inte längre reagerar på dofterna så kan ni låta de träffas. Skulle katterna morra eller fräsa så separera katterna och ha tålamod. Om det blir riktiga bråk så läs artikeln om vad ni ska göra om katterna är osams.

• Om katten har varit sövd är det bra att hålla katterna separerade tills narkosen helt har gått ut ur kroppen, vilket kan ta 1-3 dagar.

Lycka till med ert veterinärbesök! Det är ett vilt djur ni har i buren så tänk ändå vad mycket tålamod katten har med allt vi ibland gör hos veterinären. Att läggas på ett röntgenbord och tas blodprov på är inte direkt något som tillhör det naturliga för en katt.

 1. phantom_pixie # phantom_pixie Skrev

  Väldigt bra info.
  Min katt avskyr sin transportbur, bilen och allehanda besök som kommer efter det.

 2. lena_hanebrant # lena_hanebrant Skrev

  Mycket bra information!

Forum Katt

 • Sköldkörtelsjukdomar - Hypertyreoidism hos katt

  Lär dig om sköldskörtelsjukdomar hos katt

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

 • Glaukom katt

  Glaukom (grön starr) innebär att vätska pumpas in i ögat snabbare än den rinner ut. Resultatet blir en tryckökning. Orsakerna är många, allt från medfödda defekter till tumörer men hos katt är vanligaste orsaken inflammation i ögat. Behandling består i trycksänkande mediciner och antiinflammatorisk behandling

Gå till forumet om Katt
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons