Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Trycksår fotsulor kanin

Inledning

Trycksår på fotsulor kan även kallas pododermatit och ”bumble foot”. Skadan är ganska vanlig på burlevande kaniner eller kaniner som rör sig fritt inomhus. Om skadan inte tas på allvar och behandlas i ett tidigt stadium, kan det leda till allvarliga följdsjukdomar.

Orsak

Kaniner saknar trampdynor under fötterna. I stället har de ett tjockt lager päls som skydd för den tunna huden. Om pälsen under tassarna slits bort, ligger den sköra huden bar och det dröjer inte länge förrän den blir sårig. Kommer smuts in i såren, vilket av naturliga skäl är mycket troligt, kan infektion uppstå. Får infektionen härja obehandlad kan den sprida sig in till skelettet i fötterna och en besvärlig osteomyelit (beninfektion) kan bli resultatet.

Kaniner lever i naturen i huvudsak på gräs och mjuk mark. Det sliter inte så hårt på fötterna. I fångenskap vistas kaninen ofta på allt för hårda underlag. Om kaninen dessutom är överviktig och har få tillfälle till motion, ökar trycket på fotsulorna. Trycksår är med andra ord ett miljöorsakat problem.

Numera är det förbjudet att ha galler i botten på inomhusburar eller på burar upphöjda från marken (man får endast ha galler i botten om buren står på marken så att gräs kommer igenom gallret). Det har minskat problemen med trycksår något. Tyvärr är det dock vanligt att kaniner vistas i burar med för lite strö eller fritt inomhus på hårda golv och mattor.

Symptom

Om skadan gått så långt att infektion i både hud, mjukdelar och skelett uppstått brukar kaninen ha så pass ont att den börjar halta. Tyvärr kan det dröja väldigt länge innan visar att något är på tok. I lindrigare fall upptäcker ägaren vanligtvis skadan när han/hon lyfter upp kaninen och ser såren.

Diagnos

Diagnos ställs via en utvärtes undersökning. Om man misstänker att skadan är djup bör man röntga tassen/tassarna för att ta reda på om skelettet blivit angripet.

Behandling

Ju tidigare skadan upptäcks desto bättre är prognosen för läkning. I lindriga fall kan det räcka att åtgärda underlaget och behandla skadan lokalt. Man bör se till att kaninen vistas så mycket som möjligt på ett riktigt mjukt och luftigt underlag. Det bästa brukar vara ett riktigt tjockt lager halm (minst 2 dm!). Halm är naturligt och är inte skadligt för kaninen om den äter av det. Det ger dessutom tillfälle till grävning och lek. Man kan lägga tidningar i botten som suger upp.

Naturligtvis måste man vara extremt noga med hygienen där kaninen vistas. Toalådan/toahörnan ska rengöras varje dag och för övrigt ska underlaget vara torrt, luftigt och fräscht. Avföringspluttar måste plockas bort i takt med att de produceras. Eftersom kaninurin är väldigt frätande måste man se till att kaninens fötter inte kommer i kontakt med urinen.

Mindre sår som inte är infekterade kan behandlas lokalt med mjukgörande, skyddande salva. Många kaninägare tycker Aloe Vera krämer fungerar bra. Man ska inte bara stryka på salvan utan även massera en stund för att få igång blodcirkulationen. Det stimulerar läkningen och skyddar huden.

Om det handlar om ett litet sår på kaninens häl, kan det ibland hjälpa att lägga ett skyddande och uppbyggande bandage på främre delen av foten, för att avlasta hälen. Det finns dock risk att kaninen inte accepterar ett bandage utan biter bort det.

Om såren blivit infekterade måste man utöver ovanstående behandla med allmän antibiotika. Ibland krävs det långa behandlingsperioder.

Om skelettet blivit angripet hjälper tyvärr inte antibiotika utan den angripna delen av tassen eller hela tassen måste amputeras. Amputationer på djur är en etisk fråga som djurägaren måste ta ställning till och diskutera med veterinären. Alternativet är att låta kaninen somna in eftersom tillståndet är smärtsamt.

Förebyggand

Den bästa behandlingen är i det här fallet den förebyggande. Om man har rätt underlag från början och håller sin kanin slank och aktiv kan man undvika överdrivet slitage på tassarna.

Forum Kanin

  • Utbrott av ny form av kaningulsot

    Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

  • Ögonsjukdomar kanin

    Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

  • Värmeslag kanin

    Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons