Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Frostskada kanin

Inledning

Många kaniner hålls utomhus och är under kalla vintrar utsatta för sträng kyla. Trots det behöver de normalt sett inga uppvärmda utrymmen om de hålls i lämpliga burar (se skötselråden för mer information). Kaniner är mycket härdigare mot kyla än mot värme. Om kaniner drabbas av frostskador är det nästan alltid i samband med sjukdom eller olyckshändelser med vatten

Orsak

Frostskador uppstår oftast när en utekanin kommer i kontakt med vatten under kalla dagar. Vädurskaniner kan råka doppa sina hängande öron i dricksvattnet och öronspetsarna kan då förfrysas. Om andra kroppsdelar blir blöta kan även de förfrysas. Det är dock mycket sällsynt att en kanin fryser ihjäl.

Symptom

Förfrusna kroppsdelar går i nekros (vävnadsdöd). Om till exempel halva ytterörat blir frostskadat kommer huden att mörkna och torka ihop. Initialt kan huden vara ljusare än vanligt.

Diagnos

Diagnos ställs med hjälp av djurägarens berättelse (anamnes) och den kliniska undersökningen.

Behandling

När skadan upptäcks är det oftast för sent att rädda den förfrusna kroppsdelen. Man måste i stället operera bort den skadade vävnaden. Skulle man på ett tidigt stadium misstänka att kaninen håller på att förfrysa någon kroppsdel, är det viktigt att inte värma upp den för snabbt.

Om skadorna blivit infekterade bör antibiotika sättas in och smärtstillande kan vara på sin plats.

Förebyggande

Bästa sättet att förebygga frostskador är, förutom att hålla kaninen i rätt typ av utebur, att se till att det är torrt och rent på botten i hela buren. Extra viktigt är det ha extra kontroll runt vattenskålen samt se till att den är så beskaffad, att kaninen inte blöter ner sig när den dricker.

 1. suss_tuss # suss_tuss Skrev

  Hej
  Kan man se om en kanin fryser? Alltså inga frostskador utan att den är kall?
  Jag har en innekanin som tycker om att gå ut ibland på vintern men då är vi kanske ute 5-10 minuter när det är slaskfritt.
  Mvh

Forum Kanin

 • Pip vid andning

  Hej! Vår kanin Rocky är 8 månader, en hona. Hon är frigående inne, äter bra (hö, pinnar, 1 msk pellets om dagen, lite örter och sällan söta grejer), dricker bra och avföring är fina pluttar. Hon har sista dagarna dock låtit lite "pipig" i andningen då och då. Både när…

 • När är det kallt för en dvärg kanin ?

  Hej. Vi har en dvärg kanin (hona) som är ett år gammal. Hon har bott inne första vinter, bajsade och kissade överallt så vi bestämde att flytta henne på terrassen i april och det verkar som att hon trivs bra där. Hon gillar att springa in i lägenheten ett par…

 • Frostskada kanin

  Redan uppkomna frostskador är svårbehandlade eftersom vävnaden snabbt dör när blodcirkulationen upphör. Behandlingen går ut på att ta bort den förfrusna vävnaden och förhindra följdskador.

Gå till forumet om Kanin
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons