Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till Firstvet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Tandfraktur kanin

Inledning

God tandhälsa är mycket viktig för kaniner. De flesta tandproblem är orsakade av felaktig utfodring men de sjukdomar som uppstår till följd av detta, behandlas under ”tandsjukdomar”. I denna artikel kommer endast tandfrakturer behandlas.

Orsak

Tandfrakturer orsakas av någon form av yttre våld. Det händer ganska ofta att kaniner tappas eller sprattlar sig lösa när de hålls i famnen. Om de landar på nosen kan de slå av framtänderna.

En annan orsak till framtandsskador är att kaninen biter på gallret så kraftigt att tänderna bryts av.

Om kaniner lider av dålig tandkvalité till följd av tandsjukdomar, är självfallet risken för frakturer större.

Symptom

Ibland ser ägaren själv att tänderna skadats men symptomen kan också vara att kaninen har svårt att äta och ont i munnen. Det kan ibland vara svårt att se tandfrakturer om tänderna fortfarande sitter kvar, det vill säga tandköttet håller dem på plats. Man måste också tänka på att kaniner har dubbla tandrader i överkäken, det vill säga det finns små smala tänder bakom de andra breda tänderna.

Diagnos

Diagnos ställs vanligtvis via en yttre undersökning. I en del fall kan röntgen vara behjälplig, framför allt om man misstänker skador under tandköttet eller att någon form av tandsjukdom ligger i botten.

Behandling

Om tänderna sitter kvar trots att de är frakturerade bör man ta loss dem. Det är mer smärtsamt för kaninen att ha dem kvar. Endast mycket djupt liggande frakturer bör lämnas tills skadan kommer närmare ytan. Om man behöver göra mer omfattande ingrepp eller undersökningar, kan kaninen sövas men vanligtvis fungerar det bra att ta loss tänderna vaket.

Om kaninen har väldigt ont kan smärtstillande sättas in och i början det vara av hjälp att klippa höet i mindre strån.

Eftersom kaniners tänder växer kontinueligt kommer de att växa ut och kaninen kan få fullt normala tänder igen. Skulle tandroten ha blivit skadad eller om tandsjukdomar föreligger, kan dock tänderna växa ut snett så att bettet blir onormalt. Om så blir fallet kan tillväxtregleringen av tänderna rubbas och tänderna växer ohämmat och kräver regelbundna klippningar eller slipningar. Det kan vara så illa att framtänderna måste åtgärdas en gång i månaden.

Ett bättre alternativ än att klippa/slipa tänderna, är att låta operera bort dem helt.

Förebyggande

Genom att lära sig korrekt lyftteknik och hantering av kaniner kan man minska riskerna för olyckor. Läs mer om detta i skötselråden.

För att minimera risken för gallerbitning är det viktigt att se till att kaninen har en stor bur att vistas i, att den får rikligt med hö att äta så att tuggbehovet tillfredsställs samt att kaninen aktiveras och stimuleras med social kontakt, lek och utmaningar. Tyvärr blir många kaniner bortglömda i en bur och har då inget annat att göra än att gnaga på gallret.

Forum Kanin

  • Svullna juver på kaninhona

    Min kaninhona på 6,5 år har svullna juver med vätska i. Enligt veterinären är det antingen skendräktighet eller hormonella förändringar som i värsta fall kan bero på livmodercancer. Jag undrar om någon varit med om något liknande? Har er kanin haft svullna juver länge utan att det varit något fel…

  • Min kanin råkade dricka citronvatten

    Hej. Min kanin lyckades ta sig upp på vardagsrumsbordet och råkade dricka av mitt citronvatten. Bör jag vara observant på honom nu, eller klarar han sig?

  • Kaninhanar som inte kommer överens

    Hej! Jag har två kaniner på ca. 2 år som inte kommer överens alls. Har en liten dvärgkanin och en stor New Zealand red, det är då den större kaninen som jagar bort den andre hela tiden så jag behövde dela av buren. Han försöker konstant ta sig över och…

Gå till forumet om Kanin
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons