Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Tandfraktur kanin

Inledning

God tandhälsa är mycket viktig för kaniner. De flesta tandproblem är orsakade av felaktig utfodring men de sjukdomar som uppstår till följd av detta, behandlas under ”tandsjukdomar”. I denna artikel kommer endast tandfrakturer behandlas.

Orsak

Tandfrakturer orsakas av någon form av yttre våld. Det händer ganska ofta att kaniner tappas eller sprattlar sig lösa när de hålls i famnen. Om de landar på nosen kan de slå av framtänderna.

En annan orsak till framtandsskador är att kaninen biter på gallret så kraftigt att tänderna bryts av.

Om kaniner lider av dålig tandkvalité till följd av tandsjukdomar, är självfallet risken för frakturer större.

Symptom

Ibland ser ägaren själv att tänderna skadats men symptomen kan också vara att kaninen har svårt att äta och ont i munnen. Det kan ibland vara svårt att se tandfrakturer om tänderna fortfarande sitter kvar, det vill säga tandköttet håller dem på plats. Man måste också tänka på att kaniner har dubbla tandrader i överkäken, det vill säga det finns små smala tänder bakom de andra breda tänderna.

Diagnos

Diagnos ställs vanligtvis via en yttre undersökning. I en del fall kan röntgen vara behjälplig, framför allt om man misstänker skador under tandköttet eller att någon form av tandsjukdom ligger i botten.

Behandling

Om tänderna sitter kvar trots att de är frakturerade bör man ta loss dem. Det är mer smärtsamt för kaninen att ha dem kvar. Endast mycket djupt liggande frakturer bör lämnas tills skadan kommer närmare ytan. Om man behöver göra mer omfattande ingrepp eller undersökningar, kan kaninen sövas men vanligtvis fungerar det bra att ta loss tänderna vaket.

Om kaninen har väldigt ont kan smärtstillande sättas in och i början det vara av hjälp att klippa höet i mindre strån.

Eftersom kaniners tänder växer kontinueligt kommer de att växa ut och kaninen kan få fullt normala tänder igen. Skulle tandroten ha blivit skadad eller om tandsjukdomar föreligger, kan dock tänderna växa ut snett så att bettet blir onormalt. Om så blir fallet kan tillväxtregleringen av tänderna rubbas och tänderna växer ohämmat och kräver regelbundna klippningar eller slipningar. Det kan vara så illa att framtänderna måste åtgärdas en gång i månaden.

Ett bättre alternativ än att klippa/slipa tänderna, är att låta operera bort dem helt.

Förebyggande

Genom att lära sig korrekt lyftteknik och hantering av kaniner kan man minska riskerna för olyckor. Läs mer om detta i skötselråden.

För att minimera risken för gallerbitning är det viktigt att se till att kaninen har en stor bur att vistas i, att den får rikligt med hö att äta så att tuggbehovet tillfredsställs samt att kaninen aktiveras och stimuleras med social kontakt, lek och utmaningar. Tyvärr blir många kaniner bortglömda i en bur och har då inget annat att göra än att gnaga på gallret.

Forum Kanin

  • Pip vid andning

    Hej! Vår kanin Rocky är 8 månader, en hona. Hon är frigående inne, äter bra (hö, pinnar, 1 msk pellets om dagen, lite örter och sällan söta grejer), dricker bra och avföring är fina pluttar. Hon har sista dagarna dock låtit lite "pipig" i andningen då och då. Både när…

  • När är det kallt för en dvärg kanin ?

    Hej. Vi har en dvärg kanin (hona) som är ett år gammal. Hon har bott inne första vinter, bajsade och kissade överallt så vi bestämde att flytta henne på terrassen i april och det verkar som att hon trivs bra där. Hon gillar att springa in i lägenheten ett par…

  • Frostskada kanin

    Redan uppkomna frostskador är svårbehandlade eftersom vävnaden snabbt dör när blodcirkulationen upphör. Behandlingen går ut på att ta bort den förfrusna vävnaden och förhindra följdskador.

Gå till forumet om Kanin
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons