Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Benbrott och ledskador kanin

Inledning

Eftersom kaniner är flyktdjur har de överlevnadstrategier som går ut på att antingen fly så fort man kan eller sitta så stilla som möjligt för att inte bli upptäckt av den hotande faran. Många gånger kan en hastig flyktreflex vid hantering leda till att kaninen tappas från en höjd, vilket i sin tur kan ge upphov till bl.a. benbrott (fraktur) eller att benet går ut led (ledluxation).

Orsak

Benbrott och ledluxationer orsakas av någon form av fysiskt trauma. Vanligt är olyckor i hemmet då kaninen tappas eller fastnar i burinredningen. Kaniner som springer fritt i hemmet kan också råka bli trampade på eftersom de rör sig i stort sett ljudlöst. Om djuret är felutfodrat, väldigt gammalt eller har dålig fysik till följd av för lite motion eller sjukdom, finns risk för urkalkat skelett och tillbakabildade muskler vilket kan öka riskerna för benbrott.
Självfallet kan även skelettsjukdomar av olika slag bidra till att skelettet blir skört.

Symptom

Det kan vara väldigt uppenbart om ett djur brutit ett ben. Man ser helt enkelt att benet är felvinklat och rörligt på ett sätt som det inte borde vara. Ibland har dessutom huden spruckit och den ena eller båda benpiporna sticker ut, en så kallad öppen fraktur. Beroende på hur och var benet är brutet kan dock symptomen variera kraftigt. Kaniner vill inte visa smärta och kan se fullständigt oberörda ut trots att de tvingas belasta ett brutet ben. Symptom som ovilja att röra sig, lindrig-kraftig hälta och avvikande rörelseschema måste beaktas. I de flesta fallen äter djuret med god aptit men ibland kan en aptitnedsättning ses.

Behandling

Ett brutet ben måste fixeras och vara stilla för att läka på bästa sätt. Om ett ben belastas utan fixering kommer det att läka med bindväv i stället för benvävnad i ett vinklat läge. Det innebär att benet blir både snett och mjukt. Desto större och tyngre ett djur är desto viktigare är det att fixeringen är stabil.

När det gäller kaniner måste bakbenfrakturer alltid fixeras. Kaniner har väldigt kraftiga bakben och lägger större delen av vikten på dessa. Hur frakturen ser ut och hur den ska behandlas avgörs efter röntgenundersökning. När det gäller bakben är det bästa att fixera via så kallade intramedullära stift och externa stift. Det innebär en operation där ett stift läggs inne i benmärgen på benfragmenten för att tvinga dem att läka rakt linjärt. För att få benet att läka i rätt rotationsvinkel sätter man stift tvärs genom båda fragmenten och sätter en fixering på utsidan som gör att fragmenten inte kan skruva sig och rotera foten utåt eller inåt. I en del fall kan det räcka med stiftet i benmärgen för att få en bra läkning.

I de fall då ekonomin inte tillåter operation, kan man prova att lägga ett vanligt gips. Problemet med kaniner är dock att det är svårt att få gipset att sitta på ett bra sätt och läkningen blir sällan lika bra som med stift.

Bakbensfrakturer på kaniner ska inte få läka sekundärt (utan fixering). Det kommer att orsaka kaninen ett livslångt lidande.

Det är lättare att få en tillfredsställande läkning på frambenfrakturer på kaniner. Dels för att det är lättare att sätta på ett vanligt gips men även på grund av att kaninen kan låta bli att belasta benet helt. Stiftning är också ett utmärkt alternativ men kostnaderna för detta är så pass mycket högre att många djurägare väljer andra behandlingsmetoder. I speciella fall, framför allt då kaninen notoriskt biter bort sitt gips, kan man prova att låta benet läka sekundärt (självläka).

Både frambens- och bakbensfrakturer på marsvin bör fixeras med stift. Marsvin lägger lika mycket vikt på framben som bakben. Även här kan gips fungera om man får det att sitta ordentligt.

Brott eller andra skador på småbenen i fötterna låter man normalt sett självläka. Man ska dock alltid låta en veterinär göra bedömningen.

Förutom benbrott kan en led luxeras (gå ur led). Behandlingen går ut på att dra leden rätt och få den att stanna i det korrekta läget. Ju snabbare man åtgärdar problemet desto större är chanserna för en framgångsrik behandling. I vissa fall kan det bli aktuellt med gips.

Förebyggande

Alla olyckor går inte att förhindra men det man kan göra för att förebygga benbrott är att lära sig att hålla och hantera sin kanin korrekt. Under skötselråden kan man läsa hur man på bästa sätt lyfter och bär sin kanin.

Viktigt är också att utfodra sin kanin rätt och se till att den för röra på sig och motionera regelbundet. Fysisk aktivitet håller både skelettet och musklerna i trim.

 1. marrys # marrys Skrev

  undrar om mitt medelande har kommit fram till rätta

 2. marrys # marrys Skrev

  hej
  jag har en kanin unge hemma som är ungefär 3,4 eller 5månader gammal och har benbrott och undrar hur mycket det kostar för och tar den till en veterinär
  svara så snabbt så möjligt tack

Forum Kanin

 • Hur ofta ska kaninen få komma ur buren?

  Vad tycker du är lagom tid att släppa ut kaninen ur buren för att få motion?

 • Juckande kaninhona

  Hej! Jag har faktiskt många frågetecken omkring min kanins beteende de senate 4 dagarna. Först och främst är hon runt 7 år, en vuxen kaninhona (räddad kanin). Aldrig under de år vi haft henne har hon visat tecken på kärlek mer än pussar från buren, hon vart alltid livrädd för…

 • Kastrering av kanin

  Hej, jag undra hur det gick för er när ni kastrerade er kaniner, hur det gick efter operationen och hur den betedde sig.

Gå till forumet om Kanin
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons