Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Öroninfektion kanin

Inledning

Liksom på hundar har man via avel tagit fram kaniner med hängande öron. Olika sorters vädurar har alla hängande öron. Det har ökat frekvensen öroninfektioner på kanin.

Många djurägare vet inte att det är onormalt för att djur att ha hängande öronlappar. När man tänker efter är det emellertid väldigt ofysiologiskt att täppa till hörselgången och hindra ljudvågorna från att tränga in. Öronlapparna är ju till för att och fånga in ljudvågor.

Orsak

Öroninfektioner orsakas i huvudsak av bakterier och parasiter. Öronskabb behandlas i artikeln kallad ”Vanliga utvärtes parasiter på kaninen”.

Bakterier trivs bra och förökar sig gärna i en varm och fuktig miljö. Denna miljö uppstår lättare i en hörselgång som är tilltäppt av en hängande öronlapp. Dessutom har det naturliga öronvaxet svårt att passera ut ur ett hängande öra. Det skapar en uppdämning av vax och ytterligare en trivselfaktor för bakterierna.

Vanligt på kaniner är att bakterier vid snuva sprider sig från näshålan till mellanörat. Från mellanörat kan bakterien, om trumhinnan brister, vandra vidare till ytterörat eller inåt mot innerörat. En vanlig bakterie som kan ligga bakom en öroninfektion är Pasteurella multocida. Läs mer om denna bakterie under rubriken ”Vanliga bakterieinfektioner på kanin”.

Naturligtvis kan även andra bakterier vara orsaken, till exempel Stafyokocker.

Symptom

De första symptomen på öroninfektion brukar vara klåda och huvudskakningar. Ibland döljer kaninen att den kliar sig men då brukar man kunna se att pälsen är bortkliad runt öronbasen. I en del fall kan man även känna en dålig lukt från örat och se ett vitgult sekret nere i hörselgången.

I de fall då infektionen spridit sig till innerörat kan symptomen blir neurologiska. Man kan se balansrubbningar, huvudlutningar, rullningar och i allvarliga fall till och med epilepsiliknande anfall.

Bakterierna kan även vara böldbildande och då kan en svullnad vid öronbasen uppstå.

Diagnos

Diagnosen ställs via en yttre undersökning av hörselgången med otoskop och med hjälp av röntgen. Röntgen använder man för att kunna avgöra hur långt infektionen spridit sig in i mellan- och innerörat.

Det är bra att ta en odling från örat för att bestämma vilken en sjukdomsframkallande bakterien är.

Behandling

Tidigt upptäckta öroninfektioner behandlas i första hand med rengöring och örondroppar lokalt. Verksamma örondroppar innehåller antibiotika och är receptbelagda. Medel att rengöra hörselgången med finns att köpa hos veterinären. Är man orolig att infektionen är på väg att sprida sig längre in i örat kan man sätta in allmän antibiotika, det vill säga antibiotika att ge i munnen. Har man tagit en odling, vet man vilken bakterie det handlar om och kan via resistensundersökningen välja den bästa sortens antibiotika.

Viktigt att tänka på är att kaniner inte tål alla typer av antibiotika. En del sorter kan till och med leda till dödsfall.

Svårare fall när en böld bildats eller neurologiska symptom uppstår, kan kräva kirurgi. Bölder (abscesser) måste rensas ut och ibland kan det vara nödvändigt att göra en vidgning av hörselgången.

Ju allvarligare och djupare infektionen är desto sämre är prognosen för ett fullständigt tillfrisknande.

Förebyggande

Det allra bästa förebyggande rådet är att inte köpa en kanin med hängande öron. Om man nu trots allt har eller vill ha en vädur, är det bra om man rengör öronen om de blir smutsiga. Vid rengöring ska man använda de preparat som finns för hund och katt i fackhandeln. Medlet löser upp vax och sekret och man kan torka bort det som skakas ut med en bomullstuss. Tops ska aldrig användas ner i hörselgången!

Som med alla andra infektionssjukdomar på kaniner, är det viktigt att kaninen utfodras korrekt. Då utvecklas den immunologiska vävnaden i tarmen och kaninen får ett optimalt immunförsvar. Information om hur man utfodrar en kanin på bästa sätt utfodrar en kanin finns under rubriken ”Värt att veta”.

Forum Kanin

  • Utbrott av ny form av kaningulsot

    Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

  • Ögonsjukdomar kanin

    Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

  • Värmeslag kanin

    Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons