Frågelådan är
flyttad till FirstVet.
Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se
Gå till FirstVet
Öroninfektioner är mycket vanligt på vädurskaniner som har hängande öron. Andra raser med mer naturliga öron drabbas inte lika ofta.
Hej! Jag har en dvärgvädurs kille på 5 och ett halv år. För ca en månad sen såg jag att munnen var sned på han, han äter helt normalt men jag har märkt att han dricker mycket mer vatten än vanligt. Jag vet inte hur detta har gått till, jag har känt och klämt runt käken för att se om det kan vara problem med tänder eller något liknade men visar inget tecken på att…
Hej, idag for vi in till veterinären med vår kanin som visade tecken på öroninflammation. Veterinär bekräftade att det var just en mildare öroninflammation och han gav oss medicinen Canaural vet att ge två gånger per dag i tio dagar (örondroppar). Tydligen ska det innehålla kortison som kaniner ska vara känsliga emot. Är detta sant och bör vi avrådas att ge medicinen? Om så, vad ska vi annars ge?
Hej! Jag har en 1-årig holländsk kanin (alltså ej vädur,) som fått diagnosen "kronisk otit". Veterinären skrev ut Metacam / Loxicom för hund som ska ges 1 ml per dag i 2 - 3 månader. Hon var tydlig med att detta inte botar inflammationen, utan snarare håller den i schack så att den inte förvärras. Hon nämnde operation som ett alternativ, men att detta brukar vara mycket påfrestande och smärtsamt för kaninen, alternativt att överväga…
Hej! Min dvärdgvädurshane på 3 år har klåda i öronen och på kinderna. Det har han haft i drygt ett halvår. Jag har varit till veterinären med honom ett flertal gånger, men veterinären har svårt att lista ut vad som är fel. Vi har behandlat mot öronskabb/mjällkvalster och mot infektion, men utan resultat. Det finns inget håravfall, mjäll eller sår. Det enda jag kan se är att han kliar sig i öronen och på kinderna…
Vet inte hur jag ska förklara detta så har en bild. file:///C:/Users/Sandra/Pictures/2015-06-07%2016.52.48.jpg Vad är det för något? Har inte vågat röra det.
Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.
Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.
Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.
Kloskador är vanligtvis ofarliga skador men de bör inte nonchaleras. Endast en mindre blödning i samband med kloklippning kan hanteras i hemmet. Övriga skador bör undersökas av veterinär.
Kaniner utför ett antal beteende i naturen som de även har behov att utföra när de lever som sällskapsdjur. Med enkla medel kan men aktivera och sysselsätta sin kanin så att den blir nöjd och harmonisk.
Urinvägsinfektioner är inte väldigt vanligt på kanin men de förekommer. Vid enkla fall som upptäcks i tid, är det vanligtvis lätt att behandla och få ett fullständigt tillfrisknande.