Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Urinvägsinfektion kanin

Inledning

Urinvägsinfektioner är en vanlig sjukdom på många av våra sällskapsdjur, till exempel hund, katt och marsvin. Kaniner kan också drabbas men det är inte lika vanligt förekommande. Vid urinvägsinfektioner finns det vanligtvis bakomliggande faktorer.

Obehandlade urinvägsinfektioner kan leda till spridning av bakterier upp till njurarna vilket kan ge allvarliga komplikationer.

Orsak

En urinvägsinfektion orsakas av bakterier som via urinröret vandrar upp i urinblåsan och får fäste och kan föröka sig där. Normalt sett är miljön i blåsan steril.

I sällsynta fall kan bakterier komma till blåsan via blodet från andra ställen i kroppen.

Det är vanligt att bakterierna kommer från avföring som fastnat i pälsen runt analöppningen och urinrörsmynningen. En frisk kanin ska aldrig vara kladdig av avföring i pälsen. Om så skulle vara fallet, är något på tok och det finns mer att läsa om detta under rubriken ”mag-tarmsjukdomar på kanin”.

Bakterierna kan också komma från miljön om hygienen i buren är bristfällig.

När det gäller honkaniner kan bakterierna komma från livmodern om hon går med en livmoderinfektion.

Vissa förändringar i blåsan gör det lättare för bakterier att ta sig upp och trivas där. Några exempel är urinsten, uringrus, polyper i blåsväggen, generellt förändrad slemhinna i blåsväggen, dålig genomsköljning i blåsan och onormalt pH i urinen.

Naturligtvis drabbas kaninen dessutom lättare om den av olika anledningar har ett nedsatt immunförsvar.

Symptom

Symptomen är tämligen klassiska. Kaninen småskvätter, ”kissar på sig”, kissar på fel ställe och kan ha ont då kissar. Urinen kan vara blodblandad och/eller lukta illa. En del kaniner dricker mer när de har urinvägsinfektion. Tänk på att kaniner kan kissa rödfärgat av ett pigment som kallas porfyrin som utsöndras via njurarna. Det kan för blotta ögat vara svårt att skilja blod från porfyrin.

Om kaninen under en längre period ständigt varit blöt runt bakdelen och insidan av låren, kommer ammoniaken i urinen att fräta på pälsen och huden. Det kan se ut som brännskador med mycket röd hud och ibland öppna sår.

Det är sällsynt att kaninen är allmänpåverkad av en okomplicerad urinvägsinfektion men har njurarna blivit inblandade kan det orsaka trötthet och avmagring.

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av symptomen, den allmän kliniska undersökningen och bakterieodling från urinen.

Det kan även vara bra att röntga och/eller ultraljuda blåsan för att utesluta urinsten, uringrus eller andra förändringar i blåsan.

När man tar ett urinprov för att odla på bakterier ska man helst ta provet direkt från urinblåsan via cystocentes (när en kanyl förs direkt in i blåsan genom bukväggen). Nackdelen med detta förfarande är att djuret måste sederas eller sövas. Man får dock ett prov som är helt fritt från föroreningsbakterier. Föroreningsbakterier kan man aldrig kan undvika vid ett vanligt urinprov (spontankastat).

Ett snabbt och effektivt sätt att testa om det är blod i urinen, är att stoppa en så kallad urinsticka i urinen. På urinstickan finns små filterpapper som ändrar färg utifrån vilka ämnen som finns i urinen. Man ser snabbt och tydligt om det finns blod i urinen.

Om man misstänker inblandning av njurarna i sjukdomsförloppet, är det bra att även ta ett allmänt blodprov för att titta på bland annat njurvärdena och blodkropparna.

Behandling

En okomplicerad urinvägsinfektion behandlas med antibiotika, helst efter resistensbestämning från en bakterieodling. Viktigt att tänka på i det här fallet är att kaniner inte tål alla typer av antibiotika. Fel sort kan till och med vara dödlig.

Om underliggande faktorer finns, måste dessa naturligtvis också rättas till. Om kaninen har urinsten måste denna opereras bort, om kaninen äter fel och har lös avföring måste kosten justeras, och så vidare.

Vid eventuella njurskador kan behandlingen vara svårare och prognosen är sämre. Förloppet måste följas upp med nya blodprovstagningar.

Förebyggande

Det effektivaste sättet att förebygga urinvägsinfektioner är att utfodra kaninen rätt och städa i buren ofta. Om kaninen får rätt kost kommer den att bajsa normalt och immunförsvaret kommer att vara optimalt.

Vad gäller honkaniner är det också bra att kastrera för att undvika livmoderinfektioner som kan sprida sig till urinblåsan.

Forum Kanin

  • Utbrott av ny form av kaningulsot

    Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

  • Ögonsjukdomar kanin

    Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

  • Värmeslag kanin

    Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons