Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Treponematos kanin

Inledning

Treponematos kallas ”kaninsyfilis” och är en specifik könssjukdom sjukdom på kaniner. Sjukdomen är inte så vanlig i Sverige och förekommer mest i stora kaninbesättningar och hos uppfödare.

Orsak

Teponematos orsakas av en bakterie som kallas Treponema cuniculi.

Symptom

Treponematos är inte en vanligt förekommande sjukdom, i alla fall inte i Sverige. Det är en könssjukdom som sprids via sexuella kontakter eller från moder till ungar. Bakterien är släkt med den bakterie som orsakar syfilis på människa men kaninvarianten smittar inte till människor.

Symptomen är blåsor, svullnader, sår och krustor runt könsöppningen. Förändringarna kan sprida sig till nosen och munnen när kaninen putsar sig. Såren är smärtsamma och en kanin med sjukdomen är ovillig att para sig.

Diagnos

Vid diagnosställning går man på de typiska symptomen men det finns även olika prover man kan ta. Dels kan man ta prover direkt från förändringarna vid könsorganen eller munnen men man kan även ta ett blodprov, där man letar efter antikroppar mot sjukdomen.

Behandling

Treponematos går att behandla med antibiotika. Vanligtvis använder man sig av långtidsverkande injektioner som ges en gång i veckan tre gånger. Efter cirka två veckor brukar kaninen vara symptomfri.

Förebyggande

Det bästa sättet att förebygga sjukdomen är att helt enkelt undvika kontakt med smittade djur. Uppfödare bör se upp med hanar som används frekvent i många olika besättningar.

Forum Kanin

  • Utbrott av ny form av kaningulsot

    Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

  • Ögonsjukdomar kanin

    Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

  • Värmeslag kanin

    Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons