Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

RVHD kanin

Inledning

Alla djur kan drabbas av virusinfektioner av olika slag och en del av dem är fullständigt harmlösa. Det finns två för kaniner väldigt farliga virusinfektioner. Den ena kallas Myxomatos och den andra RVHD (Rabbit Viral Hemorrhagic Disease) vilket fritt översatt betyder kaninvirusblödarsjuka men kallas även kaningulsot. Båda sjukdomarna går ofta under benämningen ”kaninpest” men egentligen är det Myxomatos som är den ”riktiga” kaninpesten.

Orsak

RVHD orsakas av ett Calicivirus. RVHD sprids i första hand från kanin till kanin men kan även överföras via andra djur, människor eller utrustning. Sjukdomen förekommer på vilda kaniner på Gotland och i södra Sverige. Det senaste året har viruset spridit sig hastigt norrut och hunnit ända upp mot Mälardalen.

Symptom

Sjukdomen är väldigt smittsam och har en dödlighet på nästan 100% bland djur äldre än 2 månader. Inkubationstiden är dessutom kort, endast någon dag eller två.

Sjukdomsförloppet är vanligtvis så hastigt att man inte hinner se några symptom utan hittar kaninen avliden i buren. Om symptom ses kan det handla om andningssvårigheter, svullen buk, upphör mag-tarmmotorik, konvulsioner och näsblödning.

Om kaninen hittas hastigt avliden med blödning från nos, analöppning och/eller könsöppning, måste RVHD misstänkas.

Unga kaniner upp till två månaders ålder kan över leva sjukdomen och erhåller då livslång resistens.

Diagnos

Symptomen är relativt typiska men vill man vara säker på diagnosen, måste man låta obducera det avlidna djuret. Misstänker man RVHD, kan man skicka in kroppen till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) i Uppsala.

Behandling<7h3> Eftersom RVHD orsakas av ett virus finns ingen specifik behandling. Vanligtvis hinner man inte ens se symptomen, än mindre ta sig till veterinär. Om man hinner upptäcka sjukdomen innan dödsfallet, är det allra mest humana att så snart så möjligt avliva kaninen.

Förebyggande

Det bästa sättet att förebygga RVHD är att låta vaccinera sin kanin. Även om man bor i ett område där sjukdomen inte finns, kan det vara bra att vaccinera om man deltar på utställningar, reser mycket med kaninen eller på annat sätt har kontakt med många kaniner från olika håll i landet.

Forum Kanin

  • Pip vid andning

    Hej! Vår kanin Rocky är 8 månader, en hona. Hon är frigående inne, äter bra (hö, pinnar, 1 msk pellets om dagen, lite örter och sällan söta grejer), dricker bra och avföring är fina pluttar. Hon har sista dagarna dock låtit lite "pipig" i andningen då och då. Både när…

  • När är det kallt för en dvärg kanin ?

    Hej. Vi har en dvärg kanin (hona) som är ett år gammal. Hon har bott inne första vinter, bajsade och kissade överallt så vi bestämde att flytta henne på terrassen i april och det verkar som att hon trivs bra där. Hon gillar att springa in i lägenheten ett par…

  • Frostskada kanin

    Redan uppkomna frostskador är svårbehandlade eftersom vävnaden snabbt dör när blodcirkulationen upphör. Behandlingen går ut på att ta bort den förfrusna vävnaden och förhindra följdskador.

Gå till forumet om Kanin
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons