Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

RVHD kanin

Inledning

Alla djur kan drabbas av virusinfektioner av olika slag och en del av dem är fullständigt harmlösa. Det finns två för kaniner väldigt farliga virusinfektioner. Den ena kallas Myxomatos och den andra RVHD (Rabbit Viral Hemorrhagic Disease) vilket fritt översatt betyder kaninvirusblödarsjuka men kallas även kaningulsot. Båda sjukdomarna går ofta under benämningen ”kaninpest” men egentligen är det Myxomatos som är den ”riktiga” kaninpesten.

Orsak

RVHD orsakas av ett Calicivirus. RVHD sprids i första hand från kanin till kanin men kan även överföras via andra djur, människor eller utrustning. Sjukdomen förekommer på vilda kaniner på Gotland och i södra Sverige. Det senaste året har viruset spridit sig hastigt norrut och hunnit ända upp mot Mälardalen.

Symptom

Sjukdomen är väldigt smittsam och har en dödlighet på nästan 100% bland djur äldre än 2 månader. Inkubationstiden är dessutom kort, endast någon dag eller två.

Sjukdomsförloppet är vanligtvis så hastigt att man inte hinner se några symptom utan hittar kaninen avliden i buren. Om symptom ses kan det handla om andningssvårigheter, svullen buk, upphör mag-tarmmotorik, konvulsioner och näsblödning.

Om kaninen hittas hastigt avliden med blödning från nos, analöppning och/eller könsöppning, måste RVHD misstänkas.

Unga kaniner upp till två månaders ålder kan över leva sjukdomen och erhåller då livslång resistens.

Diagnos

Symptomen är relativt typiska men vill man vara säker på diagnosen, måste man låta obducera det avlidna djuret. Misstänker man RVHD, kan man skicka in kroppen till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) i Uppsala.

Behandling<7h3> Eftersom RVHD orsakas av ett virus finns ingen specifik behandling. Vanligtvis hinner man inte ens se symptomen, än mindre ta sig till veterinär. Om man hinner upptäcka sjukdomen innan dödsfallet, är det allra mest humana att så snart så möjligt avliva kaninen.

Förebyggande

Det bästa sättet att förebygga RVHD är att låta vaccinera sin kanin. Även om man bor i ett område där sjukdomen inte finns, kan det vara bra att vaccinera om man deltar på utställningar, reser mycket med kaninen eller på annat sätt har kontakt med många kaniner från olika håll i landet.

Forum Kanin

  • Utbrott av ny form av kaningulsot

    Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

  • Ögonsjukdomar kanin

    Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

  • Värmeslag kanin

    Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons