Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fluglarvsangrepp kanin

Inledning

Sommartid är det vanligt med fluglarvsangrepp på kaniner. Flugor lägger sina ägg i fuktiga och näringsrika miljöer. Den av urin och/eller avföring nedsölade bakdelen på en kanin med lös avföring, diarré eller urinvägssjukdomar, är en perfekta miljön för flugägg att kläckas i. Öppna infekterade sår är också ett bra ställe för fluglarver att utvecklas på.

Många kaninägare förväxlar fluglarver med invärtes mag-tarmparasiter parasiter (”mask i magen”).

Orsak

Fluglarver ska som ovan nämnts, skiljas från invärtes mask. Fluglarver kommer inte från tarmen utan de uppstår från flugägg som flugorna lägger i fuktiga och av avföring kladdiga områden på kroppen. Kladdiga och infekterade sår kan också bli angripna.

Eftersom det är vanligt med sjukdomar och felaktig skötsel som gör att kaninen både ”kissar och bajsar” på sig, är det således vanligt med fluglarver. Läs mer om de underliggande sjukdomarna under rubrikerna ”Vanliga mag-tarmrubbningar på kanin”, ”Urinvägsinfektioner på kanin” och ”Urinsten och uringrus på kaniner”.

En hel, ren och torr kanin kan inte drabbas av fluglarver.

Symptom

Tyvärr missar många kaninägare de första symptomen eftersom de inte ens ser att kaninen är blöt och kladdig på undersidan. En del kaniner, framför allt utekaniner blir aldrig upplyfta och då kan det vara omöjligt att se vad pågår runt bakdelen.

Först när kaninen börjar må dåligt, äter sämre och sitter mycket stilla, upptäcker ägaren att något är på tok. När kaninen lyfts upp kan det vara en chockartad upplevelse när stora mängder vita larver kryper omkring runt svansfästet, analöppningen, könsöppningen och insidan av låren.

Diagnos

Diagnos är lätt att ställa vid en utvärtes undersökning.

Behandling

Behandlingen är många gånger mycket svårare än man kan tänka sig. För det första ser angreppet många gånger lindrigare ut än vad det i själva verket är och för det andra, är kaninen vanligtvis påverkad invärtes. Fluglarverna kan producera toxiner som påverkar kaninens allmäntillstånd negativt och gör kaninen känsligare för sekundärinfektioner.

Vid kraftiga fluglarvsangrepp och om kaninen visar allmänna symptom på att må dåligt, är det många gånger bättre att avliva kaninen.

Vid lindrigare angrepp och en allmänt pigg kanin, kan man satsa på behandling men man bör vara medveten om att det även då finns risker, att behandlingen blir kostsam och det krävs omfattande vård i hemmet.

Man måste söva kaninen för att rensa bort alla larver, raka bort kladdig, blöt päls samt behandla de sår i huden som larverna och den nedsölade miljön orsakat. Kaninen behöver allmän understödjande behandling, smärtstillande, antiparasitär behandling och antibiotika.

Efter åtgärderna hos veterinären är det viktigt att fullfölja eventuella behandlingar som ordinerats. Man kanske måste stödmata flera gånger dagligen ifall kaninen inte äter bra själv och minst en gång dagligen måste man tvätta och torka den där bak. Skyddande salvor som används till baby-stjärtar, kan smörjas på den såriga huden.

Naturligtvis måste man dessutom åtgärda de underliggande orsakerna till att kaninen blivit nedsölad. Vi felutfodring måste kosten rättas till och vid urinvägssjukdomar måste man kunna behandla och bota dessa sjukdomar. Om man inte lyckas med detta kommer problemen med fluglarver att upprepas.

Förebyggande

Det är inte svårt att räkna ut att det bästa sättet är att hålla kaninen ren och torr samt hålla utkik efter sår eller skador i huden.

Har man utekanin bör man hålla utkik efter lös avföring och eventuell nedsölning av diarré eller urin. Lyft gärna på kaninen dagligen så att man ser undersidan ordentligt.

Ju snabbare man åtgärdar grundproblemet, desto mindre risk är det att flugorna hinner lägga sina ägg. Sök alltid veterinärhjälp om din kanin har större sårskador, smetig avföring, diarré eller kissar på sig.

Forum Kanin

  • Utbrott av ny form av kaningulsot

    Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

  • Ögonsjukdomar kanin

    Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

  • Värmeslag kanin

    Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons