Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Psykogen pälstuggning och gallerbitning marsvin

Inledning

Till följd av att våra sällskapsdjur lever i en allt onaturligare miljö, kan det leda till beteenderubbningar. Den vanligaste formen av rubbning på marsvin är gallerbitning och pälstuggning. 

Orsak

Orsaken till de flesta typer av beteenderubbningar är understimulering, felaktig skötsel och att marsvinet inte får möjlighet att utföra sina naturliga beteenden.

Beteenderubbningar kan också uppstå till följd av neurologiska sjukdomar eller skador men dessa typer av sjukdomar är inte vanliga på marsvin.

Symptom

Symptomen är uppenbara. Marsvinet slickar/biter bort sin päls från olika delar av kroppen, vanligtvis tassar eller mage och insida lår, eller biter frenetiskt på gallret.

Om slickningen/bitningen är tillräckligt intensiv kan den dessutom leda till en hudinfektion. Gallerbitning kan orsaka tandfrakturer med framtida tandproblem som resultat.

Diagnos

Diagnos ställs genom att utesluta andra orsaker till beteendet. Vid pälsbortfall bör man kontrollera att marsvinet inte lider av parasiter, hormonrubbningar eller andra hudsjukdomar som kan ge pälsavfall.

Behandling

Behandlingen består i att förbättra miljön och utfodringen samt aktivera marsvinet. I naturen har marsvin stora ytor att röra sig på, de socialiserar med flockmedlemmarna, gräver bohålor och spenderar mycket tid till att äta och bearbeta den torftiga, fiberrika födan.

I fångenskap är det viktigt att marsvinet har sällskap, att det har stora ytor att röra sig på och en stimulerande närmiljö samt att det inte blir bortskämd med lättäten energirik mat. Ett marsvin ska spendera många timmar om dagen att tugga och bearbeta hö för att tillfredställa tuggbehovet. Ger man allt för mycket annat foder kommer marsvinet i första hand att välja detta på bekostnad av höintaget.

Det finns flera sätt att aktivera ett marsvin. Grävmöjligheter, gångar att springa i och ”gömma godis” är några exempel. ”Gömma godis” går ut på att man lägger små godbitar här och var i hemmet som marsvinet får leta upp. Några enstaka bitar då och då räcker gott och väl för att inte förstöra balansen i näringsintaget.

Det finns dessutom numera flera aktivitetsleksaker att köpa i zoo-handeln, foderbollar, tunnlar, labyrinter och annat.

Mer information om hur ett marsvin ska skötas finns under “Bra att veta” i Faktabanken.

Förebyggande

Bästa förebyggande åtgärden är naturligtvis att sköta sitt kanin rätt från början.

Forum Kanin

  • Utbrott av ny form av kaningulsot

    Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

  • Ögonsjukdomar kanin

    Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

  • Värmeslag kanin

    Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons