Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Psykogen pälstuggning och gallerbitning marsvin

Inledning

Till följd av att våra sällskapsdjur lever i en allt onaturligare miljö, kan det leda till beteenderubbningar. Den vanligaste formen av rubbning på marsvin är gallerbitning och pälstuggning. 

Orsak

Orsaken till de flesta typer av beteenderubbningar är understimulering, felaktig skötsel och att marsvinet inte får möjlighet att utföra sina naturliga beteenden.

Beteenderubbningar kan också uppstå till följd av neurologiska sjukdomar eller skador men dessa typer av sjukdomar är inte vanliga på marsvin.

Symptom

Symptomen är uppenbara. Marsvinet slickar/biter bort sin päls från olika delar av kroppen, vanligtvis tassar eller mage och insida lår, eller biter frenetiskt på gallret.

Om slickningen/bitningen är tillräckligt intensiv kan den dessutom leda till en hudinfektion. Gallerbitning kan orsaka tandfrakturer med framtida tandproblem som resultat.

Diagnos

Diagnos ställs genom att utesluta andra orsaker till beteendet. Vid pälsbortfall bör man kontrollera att marsvinet inte lider av parasiter, hormonrubbningar eller andra hudsjukdomar som kan ge pälsavfall.

Behandling

Behandlingen består i att förbättra miljön och utfodringen samt aktivera marsvinet. I naturen har marsvin stora ytor att röra sig på, de socialiserar med flockmedlemmarna, gräver bohålor och spenderar mycket tid till att äta och bearbeta den torftiga, fiberrika födan.

I fångenskap är det viktigt att marsvinet har sällskap, att det har stora ytor att röra sig på och en stimulerande närmiljö samt att det inte blir bortskämd med lättäten energirik mat. Ett marsvin ska spendera många timmar om dagen att tugga och bearbeta hö för att tillfredställa tuggbehovet. Ger man allt för mycket annat foder kommer marsvinet i första hand att välja detta på bekostnad av höintaget.

Det finns flera sätt att aktivera ett marsvin. Grävmöjligheter, gångar att springa i och ”gömma godis” är några exempel. ”Gömma godis” går ut på att man lägger små godbitar här och var i hemmet som marsvinet får leta upp. Några enstaka bitar då och då räcker gott och väl för att inte förstöra balansen i näringsintaget.

Det finns dessutom numera flera aktivitetsleksaker att köpa i zoo-handeln, foderbollar, tunnlar, labyrinter och annat.

Mer information om hur ett marsvin ska skötas finns under “Bra att veta” i Faktabanken.

Förebyggande

Bästa förebyggande åtgärden är naturligtvis att sköta sitt kanin rätt från början.

Forum Kanin

  • Pip vid andning

    Hej! Vår kanin Rocky är 8 månader, en hona. Hon är frigående inne, äter bra (hö, pinnar, 1 msk pellets om dagen, lite örter och sällan söta grejer), dricker bra och avföring är fina pluttar. Hon har sista dagarna dock låtit lite "pipig" i andningen då och då. Både när…

  • När är det kallt för en dvärg kanin ?

    Hej. Vi har en dvärg kanin (hona) som är ett år gammal. Hon har bott inne första vinter, bajsade och kissade överallt så vi bestämde att flytta henne på terrassen i april och det verkar som att hon trivs bra där. Hon gillar att springa in i lägenheten ett par…

  • Frostskada kanin

    Redan uppkomna frostskador är svårbehandlade eftersom vävnaden snabbt dör när blodcirkulationen upphör. Behandlingen går ut på att ta bort den förfrusna vävnaden och förhindra följdskador.

Gå till forumet om Kanin
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons