Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Vaccination kanin

Inledning

Hästar, hundar och katter vaccinerad regelmässigt i Sverige idag. Även kaniner bör vaccineras om de bor i vissa delar av landet eller om man har utställningskaniner eller tävlingskaniner.

Det finns två dödliga virussjukdomar på kanin som kan förebyggas med vaccination. Båda kallas lite slarvigt för ”kaninpest”.

Myxomatos är egentligen den ”äkta” kaninpesten och den andra sjukdomen kallas RVHD (Rabbit Viral Hemorrhagic Disaese). Mer om dessa sjukdomar finns att läsa under ”Virussjukdomar på kanin.

Vaccination mot RVHD bör göra av kaninungar vid 6 veckors ålder om mamman är ovaccinerad och vid 3 månaders ålder om hon vaccineras regelbundet. Om smittrycket är högt där man bor kan man ge en boosterdos efter 3-4 veckor. Efter grundvaccinationen bör kaninerna vaccineras årligen.

Vaccination mot Myxomatos i områden där sjukdomen är vanligt förekommande bland vilda kaniner, bör göras redan vid 4 veckors ålder. Boosterdos ges efter 3-4 veckor och ytterligare en 4-5 månader efter den 2:a vaccinationen.

I områden där sjukdomen inte är så vanlig bland vilda kaniner eller där det inte finns så mycket vilda djur, kan det räcka att ge en vaccination vid 6-10 veckor och booster efter 6-9 månader. Djur som ska säljas eller ställas ut bör vaccineras 4-6 veckor innan.

 1. karijoki # karijoki Skrev

  Bor i Södermanland, Eskilstuna. Har 2 kaniner som vistas både ute och inne. Hur är sjukdomsspridningen i mitt område? Bör jag vaccinera dem?

 2. Forum moderator # Forum moderator Skrev

  Det finns nu ett kombinationsvaccin mot de sjukdomar Marianne nämner i artikeln. Med det vaccinet tar det 3 veckor innan immunitet.

 3. Stella min stjärna # Stella min stjärna Skrev

  Efter hur lång tid kan man ta ut kaninen utan smittrisk?

Forum Kanin

 • Pip vid andning

  Hej! Vår kanin Rocky är 8 månader, en hona. Hon är frigående inne, äter bra (hö, pinnar, 1 msk pellets om dagen, lite örter och sällan söta grejer), dricker bra och avföring är fina pluttar. Hon har sista dagarna dock låtit lite "pipig" i andningen då och då. Både när…

 • När är det kallt för en dvärg kanin ?

  Hej. Vi har en dvärg kanin (hona) som är ett år gammal. Hon har bott inne första vinter, bajsade och kissade överallt så vi bestämde att flytta henne på terrassen i april och det verkar som att hon trivs bra där. Hon gillar att springa in i lägenheten ett par…

 • Frostskada kanin

  Redan uppkomna frostskador är svårbehandlade eftersom vävnaden snabbt dör när blodcirkulationen upphör. Behandlingen går ut på att ta bort den förfrusna vävnaden och förhindra följdskador.

Gå till forumet om Kanin
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons