Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kaniner inte längre så ”exotiska” djur hos veterinären

För ett tiotal år sedan var det lite av en raritet när en kanin dök upp som patient på veterinärkliniken.
Idag söker allt fler kaninägare hjälp när deras kaniner blir sjuka och kraven ökar på landets veterinärer att tillhandahålla både kunnande och utrustning.
Här kan du läsa om blivande veterinärers första introduktion till kaniner som patienter, en kort intervju med veterinär Marianne Tornvall samt testa dina egna kaninkunskaper!

Marianne Tornvall är Veterinären.nu´s egen expert på kaniner och en av Sveriges absolut främsta veterinärer när det gäller dessa djur.
I februari i år höll hon en föreläsningen om vanliga sjukdomar hos kaniner på Veterinärhögskolan i Uppsala.

Under 4 timmar, inför ett fullsatt kårhus, fick blivande veterinärer en introduktion i hur det är att ha kaniner som patienter.
Intresset var stort och eleverna hade många funderingar.


Pauserna blev frågestund i stället.


Alexander Hannfors går nu fjärde året på veterinärlinjen och uppskattade föreläsningen.
Han har inte bestämt ännu vilka djur han vill jobba med, men det lutar mot att jobba med smådjur och kanske då med fokus på de ”exotiska” djuren.
Själv är han ägare till råttor.

-Marianne tog upp de vanligaste problemen och sjukdomarna hos kaniner på ett bra och översiktligt sätt, vilket jag tror är precis vad som behövs för alla veterinärer och veterinärstudenter som känner sig osäkra när de får in de ”udda” djuren på sin klinik. Det känns tråkigt att dessa djurs problem i princip inte alls tas upp under utbildningen, då det antagligen finns ett stort behov av kompetens på området. I längden blir det även ett djurskyddsproblem när veterinärer inte kan erbjuda vård till dessa djurslag. Djur och djurägare tvingas att färdas långa sträckor för att få rätt vård om avlivning inte känns som ett alternativ. För klinikerna innebär det ju också en förlust av en potentiell inkomstkälla om man inte har kunskaperna om dessa djurslag.

Fanns det något om kaniner som du hörde för första gången på föreläsningen?
-Det fanns det verkligen. En sak jag kommer på är till exempel kaninernas unika omsättning av kalcium, där de tar upp allt kalcium de får i sig för att sedan göra sig av med överskottet i urinen.

Till vardags är hon VD och veterinär på Mälaren Smådjursklinik i Märsta/Sigtuna


Marianne Tornvall

Hur många år har du jobbat med kaniner som patienter?
-Jag har jobbat med kaniner i 17 år nu, sedan maj 1997.

Visste du redan under veterinärutbildningen att du skulle jobba med de här djuren?
-Min drivkraft var fåglar eftersom de alltid har varit speciella för mig och det fanns inte många veterinärer som kunde dem. Men sedan blev det så att tog man ett exotiskt djurslag, så fick man ta alla. Men det har ju bara varit roligt, så det är inget jag har ångrat!

På den svenska veterinärutbildningen finns ju nästan ingen utbildning på kaniner, vart har du fått din utbildning och kunskap?
-Direkt när jag fick min veterinärlegitimation 1996, gick jag med i International Association of Avian Veterinarians och Association of Exotic Mammal Veterinarians. De tillhandahåller vidareutbildningar i form av kurser med specialinriktningar på de exotiska djuren. Jag har åkt på många sådana kurser, främst i USA, men även i England och Tyskland. I Sverige finns en förening för veterinärer som heter Vexotic där man utbyter kunskaper.

I media har det framhållits att kaniner och andra små sällskapsdjur skulle ha minskat i popularitet, tycker du att det stämmer? Har kaninpatienterna blivit färre hos dig?
-Nej, absolut inte. Tvärtom! Det blir bara fler och fler och kaniner är de patienter som ökar mest, följt av marsvin som stadig tvåa.
Kaniner är inte längre ett ”barndjur” som bara småbarnsfamiljer skaffar som första djur. Allt fler vuxna inser fördelarna med kaniner. De är ”tysta” djur, sällskapliga, läraktiga och har man två har de sällskap av varandra och klarar att lämnas ensamma om man jobbar.

Har du märkt någon förändring i attityden hos kaninägare? Har kunskapen ökat? Är de beredda att betala mer för veterinärvård?
-Ja, omtanken och viljan har ökat hos djurägarna. Allt fler försäkrar sina kaniner, vilket har lett till att de fått högre ”status”. Medvetenheten har också ökat att det finns saker man kan göra för en sjuk kanin, man behöver inte bara avliva den. Däremot när det gäller utfodring och skötsel finns det lite kvar att önska.

Vad är det viktigaste du hoppas veterinärstudenterna får med sig från föreläsningen? Vad ska de tänka på när de kommer ut i arbetslivet?
- Framför allt vill jag väcka ett intresse för de här djuren och säga - glöm inte bort dem! Det finns saker att göra och djurägare vill göra mer och mer och är beredda att betala för behandlingarna. Efterfrågan på mer avancerade behandlingar kommer att öka.

Här kan du testa lite ”kaninveterinärkunskaper”!

Vad är sant eller falskt? Vilka påståenden stämmer? (Fler alternativ kan vara rätt)

1. Det säljs fortfarande mycket ”gnagarblandningar” i både zoo-affärer och livsmedelsbutiker. Vilka sjukdomar är väldigt vanliga på grund av denna kost?
A. De skadar tarmrörelserna och tarmfloran och kan ge livshotande tarmrubbningar.
B. Vanligaste orsaken till tandfel (underbett, saxbett, tångbett)
C. Veterinärer är bra på att överdriva. Skulle gnagarblandningar orsaka sjukdomar skulle de inte få säljas.

2. Vad är sant angående mag- och tarmparasiter hos kaniner?
A. Det är så vanligt med tarmparasiter hos kaniner att det kan anses vara en del av deras naturliga tarmflora. Det är därför onödigt med rutinavmaskning.
B. Avmaskar man kaninen regelbundet, ca 2-3 gånger per år, så behöver man inte oroa sig för parasiter.
C. Mycket ovanligt med tarmparasiter hos kaniner, varför rutinavmaskning ej är nödvändigt.

3. Pasteurella multocida är en mycket vanlig bakteriesjukdom hos kaniner. Vilka är de vanligaste symptomen?
A. Ökad törst och urinering, neurologiska rubbningar, linsgrumling.
B. Snuva, tunga andning, rinnande ögon.
C. Pasteurella multocida är en mycket lömsk sjukdom. Kaninen är oftast symptomfri hela sjukdomsförloppet för att sedan hittas död utan synbar orsak.

4. Vad är sant angående en diande kaninhona?
A. Hon är inte mycket i boet och diar endast 1-2 gånger per dag.
B. Hon lämnar bara boet korta stunder och diar ungefär var tredje timma.
C. Hon lämnar aldrig boet och diar dem i stort sett oavbrutet.

5. Vanliga orsaker till att kaniner drabbas av urinsten/uringrus?
A. Det är genetisk. Somliga drabbas mer än andra. Går ej att förebygga.
B. Felaktig kost och för mycket kalktillförsel.
C. Små burar där kaninen inte kan skutta tillräckligt.

6. Vad betyder Pyometra?
A. Det är ett annat ord för livmodertumörer.
B. Livmoderinflammation med varfyllnad.
C. Det är ett annat ord för sterilitet.

7. Vad är vanligaste orsaken till att kaniner kommer till veterinären?
A. Hudparasiter och pälsproblem
B. Benbrott
C. Mag och tarmproblem

För dig som vill lära dig mer om rätt skötsel och vilka sjukdomar som är vanliga hos kaniner, finns många bra artiklar som Marianne har skrivit här på Veterinären.nu.
På VetZoo hittar du även foder till din kanin som inte skapar ovan nämnda problem, utan är rekommenderade av just kaninkunniga veterinärer!

Rätt svar: 1:A&B, 2:C, 3:B, 4:A, 5:B&C, 6:B, 7:C

Forum Kanin

  • Utbrott av ny form av kaningulsot

    Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

  • Ögonsjukdomar kanin

    Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

  • Värmeslag kanin

    Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons