Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hur man aktiverar en kanin

Hur man aktiverar en kanin

Liksom alla djur utför kaniner ett antal beteende som de är genetiskt programmerade att utföra. De lär sig även ytterligare beteende av sina föräldrar, andra kaniner i flocken eller andra individer som kaninen umgås med. Om man inte tillåter en kanin att utföra sina naturliga beteenden, blir den stressad, frustrerad och kanske till och med deprimerad. Till slut kommer kaninen att hitta på egna beteende som sannolikt är olämpliga för kanin och ägare. Dessutom ökar den höga stressnivån sjukdomsrisken.

Vilka grundbehov har då en kanin?

I naturen ägnar kaninen en stor del av dagen åt att söka och tugga föda. Många timmar ska gå åt till att beta och sönderdela föda. För tamkaniner kan man efterlikna detta beteende genom att låta kaninen beta utomhus och/eller utfodra den med stora mängder hö samt grenar och grova blad att gnaga på. Den kan även få rottingkorgar, kartonger, halm, papper och kottar. Vissa zoo-butiker säljer specifika tuggleksaker för kaniner men man bör variera så mycket som möjligt.

Ett annat viktigt behov är krafsande och grävande. Vilda kaniner gräver bon och långa gångar under markytan som de springer ut och in i. En inomhuslevande kanin kan ju inte gräva i golvet men man kan efterlikna beteendet genom att ha rikligt med halm att krafsa och gräva i samt tunnlar för kaninen att springa i. Det finns färdiga tunnlar att köpa i zoo-butiker men man kan också använda kartongrör (sådana som man skickar planscher och annat som inte får vikas i). I tunneln kan man stoppa in ihopknycklat papper som kaninen själv får bita och gräva bort. En stor wellpappkartong med ett litet hål i som kaninen själv får bita upp, är en annan idé. De kaniner som gillar att slita sönder saker, kan man ge en telefonkatalog eller en borste av naturmaterial.

Kaniner gillar också att bädda och organisera med löst material. Pappersstrimlor, halm, fleecetyg och vetbed är material som kaninen kan få röja med, krypa under och bädda i. De lyfter och slänger gärna saker omkring sig. Barnleksaker i trä, nycklar och andra saker som inte kan vara skadliga för kaninen, kan användas som föremål att kasta omkring.

De kaniner som “morrar” och attackerar, kan uppskatta hängande föremål, t.ex. papegojleksaker att använda som “boxbollar”. Det kan då bli mindre fokus på utfall mot händer och människor.

Det kan låta märkligt men kaniner älskar att hoppa upp och ner från olika höjder. Bygg kaninens inredning i olika nivåer med ramper och gångar mellan. Ju mer fantasi man själv har desto roligare blir det för kaninen. Man kan inreda med rottingkorgar, kartonger, trähus och annat som är stabilt och säkert.

Som så många andra djur gillar många kaniner att leka med bollar, vanliga gummibollar brukar vara de bästa. Undvik ballonger eftersom en sprängd ballong kan skrämma rejält. Kaniner kan också lära sig att uppskatta så kallade foderbollar. I dessa kan man lägga lite pellets och när kaninen puffar på bollen trillar pelletskulorna gradvis ut.

Tänk på att att inga leksaker är roliga om de finns där jämt. Byt ut dem med tremånadsintervaller och de som inte är trasiga kan man återanvända efter något halvår eller mer. Ju mer variation desto bättre!

Kom också ihåg att alla kaniner har stort behov av motion. De behöver springa, skutta och göra krumsprång. Det håller musklerna och magen i trim samt minskar riskerna för övervikt. Det anses även att risken för urinvägssjukdomar minskar när en kanin är aktiv eftersom den grumliga urinen skakas om och kissas ut på ett bättre sätt när kaninen hoppar och rör sig. Om man inte har tillgång till en stor utehage, får man aktivera kaninen med hinderhoppning, koppelpromenader, springlekar och annat.

De kaniner som inte har en kaninkompis, behöver en människa som sällskap. Om man är borta långa dagar bör kaninen ha sällskap av en artfrände. Är man hemma mycket på dagarna bildar kaninen “flock” men sin/sina ägare. Det är inte alla kaniner som tycker om att bli upplyfta men de vill gärna följa efter sin ägare, hoppa upp i TV-soffan, ligga intill samt bli klappade och kliade.

Lämna aldrig en kanin ensam när du reser bort! Även om grannen kommer in och ger mat och vatten en gång om dagen, är det inte lämpligt att låta kaninen vara ensam flera dagar i följd.

 1. Melly755 # Melly755 Skrev

  Jag Har nyss Fått 2 Kanniner
  För 2 Dagar Sedan Märkte Jag att mina kanniner Började Kissa Rött Jag Blev Rädd Och jag vett inte vad som har hänt
  Kan någon Bäretta Varför det blir så?
  En Till Fråga
  Mina Kanniner Anndas Snabbt Och Dom Skakar Väldigt Ofta jag vet inte riktigt vad jag ska göra?

 2. Elisabet Hjerpe # Elisabet Hjerpe Skrev

  Jag tycker inte man ska ge en kanin andra saker än det dom kan få tag I ute I nature eftérsom det inte är speciellt vanligt med varken trycksvärta eller tidnings papper.Vad gäller att en kanin morrar och liksom attackerar är ju ingen riktigt normal handling utan borde ju ses som någon form av missanpassning eftersom en tam och handvan kanin inte gärna gör så.Man borde nog hanskas mer med den eller åtminstånde undersöka varför den gör så,den kan ju vara sjuk eller dålig på något sätt.Sen är det viktigt med saltsten för mineralers skull och man kan ju ge morötter och en äppelbit för att den ska ha mer att pyssla med.Naturligtvis kan man lära dom att gå I Koppel på sommaren och då passer det väldigt bra att lära dom hoppa över smä hinder för dom lär fort och märker att det är en rolig grej att syssla med.Köpta grejer är nog bäst vad gäller tuggbehov men som sagt vanliga pinnar går bra men dom kanske inte ska vara för färska om det blir stora mängder,med tanke på att dom kan bli dåliga I magen

 3. kathrine_hedblom # kathrine_hedblom Skrev

  Är det verkligen ok om de äter papper och kartong? Jag hade en dvv som plötsligt en dag åt av en telefonkatalog och sen mådde han jättedåligt. Jag tror inte att han hade överlevt om jag inte hade matat honom med vatten i spruta ett antal gånger under natten.

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons