Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kastration kanin

Kaniner är som säkert alla vet mycket fertila djur och det kan gå väldigt fort när en hane och en hona möts. En parning kan fullbordas på 4-5 sekunder. “Olyckan” kan lätt vara framme om man låter två kaniner hälsa på varandra eller om man av misstag fått två ungkaniner av samma kön.

För att undvika oönskade dräktigheter måste man kastrera åtminstone hanen. De flesta som har en kanin av varje kön väljer att kastrera just hanen eftersom det är ett billigare och mindre ingrepp. Även de som har en ensam kanin eller flera hankaniner kan vilja kastrera för att få bort hanbeteende som ständig uppvaktning, parningsförsök, aggressivitet och urinmarkeringar. På köpet får man dessutom att kaninen inte kan drabbas av testikelcancer på sin ålders höst.

Kastration av en hankanin är ett relativt snabbt och säkert ingrepp. Djuret måste sövas helt men vanligtvis är det en kort narkos. Det säkraste sättet att söva en kanin är att använda gasnarkos, isoflurangas eller ännu hellre sevoflurangas. Naturligtvis finns det ingen narkos som är helt riskfri men det är sällsynt med komplikationer när det handlar om unga och friska djur.

Ingreppet går ut på att man öppnar pungen och avlägsnar testiklarna. Pungen sys ihop, vanligtvis med stygn som faller bort av sig själv. Vad många ägare inte vet är att kaninen inte är helt steril förrän 3-4 veckor efter operationen. Man måste med andra ord hålla honom borta från honor under den här tiden.

Kastration av kaninhonor blir allt vanligare till följd av att kaninägare blir allt mer medvetna om de sjukdomar och problem som kan uppstår på intakta djur. Vanligast är kanin/tumorer/livmodertumor-kanin/161”>livmodertumörer och kroniska inflammationer/infektioner i livmodern men även problem med skendräktighet och juvertumörer förekommer på okastrerade djur. Det har visat sig att så mycket som 60% av alla kaninhonor över 4 års ålder, har livmoderförändringar av ett eller flera slag. I värsta fall handlar det om elakartad tumörsjukdom som kan ha spridit sig till lungor eller andra invärtes organ.

Allmänt rekommenderas att kaninhonor kasteras vid ungefär ett års ålder för att förebygga ovanstående sjukdomar och problem. Operationen är mer omfattande på en hona eftersom man måste gå in i buken för att komma åt livmoder och äggstockar. Riskbedömningen är emellertid väldigt enkel; den narkos- och operationsrisk som aldrig går att undvika, understiger med stora mått riskerna för allvarliga sjukdomar i framtiden.

Det man måste tänka på efter en kastration är att djuret lättare lägger på sig i vikt. Kaniner som naturligt ständigt är hungriga, är därför extra utsatta. Det är därför extra viktigt att vara noga med kosten och utfodra med nästan bara hö.

Kaniner som är grovfoderätare har en känslig mag-tarmkanal. Alla typer av sövningar och operativa ingrepp kan störa funktionen i mage och tarm. Det är därför viktigt att se till att djuret äter och bajsar bra efter ingreppet. Krånglar det måste man börja stödmata och kontakta behandlande veterinär.

 1. eXet # eXet Skrev

  Hej Marianne!
  Det vore guld värt med lite mer hemgångsråd för både hona och hane efter kastrering. Ser ofta dessa frågor:
  Ska de sättas i burvila? Hur länge? När ska de vara pigga igen efter ingreppet? Bör de få smärtstillande med sig hem från veterinären? Varför ska de inte ha tratt? Kan man tänka sig att “bodys” för katt kan fungera?  Hur mycket critical care ska man ge, hur ofta, hur länge? Hur ska utrymmet se ut där de bor, kort efter ingreppet?
  Tack på förhand!
  /Emma

Forum Kanin

 • Utbrott av ny form av kaningulsot

  Läs om kaningulsot och den nya virusvarianten.

 • Ögonsjukdomar kanin

  Ögonsjukdomar på kaniner är ofta en del av andra sjukdomskomplex som bakteriella snuvor och tandsjukdomar. Vid upprepade eller allvarliga besvär bör man leta efter underliggande eller bidragande sjukdom.

 • Värmeslag kanin

  Sommartid är det mycket viktigt att skydda sin kanin från värmen. Värmeslag är en vanlig orsak till plötsliga dödsfall på framför allt utekaniner.

Gå till forumet om Kanin
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons